Senator John Kennedy Signing Copies of Profiles in Courage

(SeaPRwire) –   Pada tahun 1956, bapa saudaraku John F. Kennedy, ketika itu seorang senator AS, menulis sebuah buku yang mungkin lebih terkenal dengan judulnya yang hebat daripada kandungannya. Ia bertajuk Profiles in Courage dan ia mengenai lapan senator AS yang JFK rasa telah memberikan sumbangan yang khusus berani kepada sejarah Amerika.

Untuk sementara ini, saya telah memikirkan apa yang bermakna keberanian bagi saya. Ketika berkembang dengan bapa saya, , di Senat, dan kemudian berkhidmat di Dewan Perwakilan AS sendiri selama bertahun-tahun, saya melihat cukup banyak keberanian dalam politik. Tetapi kebenarannya, orang-orang paling berani yang saya kenal tidak layak untuk apa yang mereka lakukan di muka awam tetapi apa yang mereka mampu tahan dan bangkit di atasnya secara peribadi. Ini terutamanya benar bagi orang yang berjuang setiap hari dengan gangguan mental, atau ketagihan, atau kedua-duanya, atau yang membantu orang tersayang atau ahli keluarga dalam perjuangan mereka.

Butiran dan drama harian perjuangan ini biasanya kekal peribadi, tersembunyi. Dan walaupun apabila orang-orang membincangkannya secara awam, ia sering dalam cara yang ringkas atau sangat berhati-hati – cukup untuk mengakui mempunyai diagnosis atau masalah, atau “isu-isu”, demi menyokong penyokongan, tetapi jarang cukup untuk memaklumkan awam yang mahu dan perlu memahami apa yang sebenarnya seperti setiap hari dengan penyakit-penyakit ini. Ketika saya lebih muda, dan pertama kali didedahkan untuk rawatan kebergantungan bahan kimia di tabloid oleh seseorang yang saya berada di pusat pemulihan, saya fikir ini semua lebih sukar bagi orang awam. Tetapi saya kemudian belajar lebih baik: kita semua hidup dengan stigma yang sama, dan membayar harga yang sama untuk kesunyian kita.

Kita kerap menyatakan statistik bahawa, pada bila-bila masa, sekurang-kurangnya suku daripada semua rakyat Amerika berjuang dengan gangguan mental, ketagihan bahan atau kedua-duanya. Dan walaupun ini masih kadang-kadang dipandang sebagai dua penyakit yang berbeza – kerana dua dunia yang berbeza dibangunkan untuk menangani mereka – saya boleh beritahu anda sebagai seseorang yang mempunyai kedua-duanya bahawa mereka paling baik difahami dan dirawat bersama-sama sebagai satu kontinum kompleks penyakit otak dan minda.

Sayangnya, peratusan orang yang terjejas oleh penyakit-penyakit ini mungkin agak banyak lebih tinggi daripada 25%. Dan peratusan mereka yang tidak berasa selesa dan disokong cukup untuk menjadi terbuka tentang pengalaman mereka adalah jauh lebih tinggi, seperti juga peratusan mereka yang tidak dapat mengakses atau membiayai rawatan berasaskan bukti dan sokongan.

Ini adalah masalah zaman purba. Anda hanya perlu melihat tokoh-tokoh sejarah yang JFK tulis tentang dalam Profiles in Courage untuk melihatnya. Sekurang-kurangnya separuh daripadanya, bermula dari hari-hari terawal Amerika pasca-revolusi, diketahui telah berjuang dengan gangguan mental atau ketagihan, atau perjuangan untuk kesejahteraan mental secara dramatik mempengaruhi keluarga mereka.

John Quincy Adams – kisahnya yang pertama memberi inspirasi kepada JFK dan penulis bersamanya, Ted Sorenson, untuk menulis Profiles in Courage – berusia sembilan tahun ketika bapanya menandatangani Deklarasi Kemerdekaan, 29 tahun ketika bapanya menjadi presiden, dan 35 tahun ketika dia sendiri menjadi senator AS. John Quincy kehilangan kedua-dua adik lelakinya kepada alkoholisme, bermula dengan Charles pada usia 30 tahun. Bapanya juga menderita depresi, terutamanya selepas trauma kehilangan Charles dan kehilangan pilihan raya kepada kawannya Thomas Jefferson – semuanya dalam masa yang sama pada akhir tahun 1800. Anak sulung John Quincy, George Washington Adams, menderita depresi dan mengambil nyawa sendiri pada usia 28 tahun – hanya dua bulan selepas presiden bapanya berakhir pada tahun 1829. Tidak lama selepas mengetahui kematian anaknya, John Quincy bersumpah untuk menggunakan “hari-hari yang tinggal” untuk kerja-kerja yang “bermanfaat kepada kebajikan orang lain” dan segera menyertai kerajaan semula sebagai ahli kongres. Tetapi dia terus mengalami tragedi dari gangguan mental. Pada tahun 1832, adiknya yang tinggal, Thomas, meninggal dunia akibat komplikasi alkoholisme pada usia 59 tahun. Dan dua tahun selepas itu, anaknya sendiri John meninggal dunia kerana yang sama pada usia 31 tahun.

Di kalangan tujuh JFK yang dilukiskan, peguam dan ahli politik Massachusetts Daniel Webster menderita alkoholisme dan meninggal dunia akibat sirosis hati pada tahun 1852.

Sam Houston, tokoh utama dalam kemerdekaan Texas – dan presiden pertama negeri itu sebelum menjadi senator – mempunyai perjuangan yang diketahui dengan alkoholisme dan sama ada depresi atau gangguan bipolar. Dia mungkin kes pertama gangguan mental politik di negara ini. Nama samarannya di kalangan Cherokee, di mana dia telah rapat sejak kanak-kanak, adalah Oo-tse-tee Ar-dee-tah-skee, atau “Big Drunk”, dan minumnya adalah isu terbuka dan kasar dalam kehidupan awamnya. Isteri ketiganya – yang dia nikahi ketika dia berusia dua puluh satu tahun dan dia berusia empat puluh tujuh tahun – membuat misi untuk membantunya kekal terus, tetapi lawan politiknya terus memalukannya secara awam.

Lucius Lamar, senator AS dari Mississippi, hanya berusia sembilan tahun ketika bapanya yang bernama sama, seorang hakim terkemuka Georgia, mengambil nyawa dirinya sendiri, hanya beberapa hari sebelum ulang tahunnya yang ke-37 pada tahun 1834. Dia dilaporkan “memasuki rumahnya, menulis nota perpisahan pendek kepada keluarganya, dan berjalan ke dalam taman dan menembak dirinya di kepala dengan pistolnya”.

Dan ini hanyalah yang kita ketahui dan boleh mula mendokumentasikan.

Setiap kali statistik baru dikeluarkan mengenai keadaan diagnosis gangguan mental, ketagihan dadah atau alkohol, keracunan berlebihan, cubaan bunuh diri, dan bunuh diri yang lengkap, ia diikuti dengan panggilan untuk “penghargaan baru” terhadap penyakit-penyakit ini, “perubahan paradigma.” Tetapi sebahagian daripada paradigma yang perlu kita ubah adalah gagasan bahawa ini adalah masalah baru. Jika ada apa-apa yang benar-benar baru tentang mereka, ia adalah seberapa banyak lebih buruk mereka telah menjadi kerana kita tidak telah melakukan cukup sebagai masyarakat untuk menangani mereka. Juga kita tidak telah memastikan bahawa rawatan yang sudah ada, yang tidak sempurna tetapi masih boleh menyelamatkan nyawa, diterima oleh kebanyakan orang yang memerlukannya. Rawatan itu – yang semuanya berfungsi tetapi terbukti berfungsi paling baik bersama-sama – adalah terapi perubatan, terapi percakapan, dan hubungan penyembuhan (segala-galanya dari kumpulan pemulihan dan sokongan hingga kumpulan iman). Bahkan mereka yang mendapat bentuk rawatan juga mungkin tidak mendapat rawatan paling berasaskan bukti atau lengkap, dan sering terdapat perbezaan yang cukup besar antara apa yang “diluluskan” atau “sah” dan apa yang ideal.

Tiada yang sepatutnya mengejutkan. Tetapi bagaimanapun ia masih mengejutkan. Negara kita mengalami mungkin krisis gangguan mental dan ketagihan bahan terburuk dalam sejarah; kadar depresi dan kebimbangan yang sudah tinggi meningkat sebanyak 25% di seluruh dunia selepas setahun pertama wabak COVID-19. Tetapi terlalu banyak daripada kita masih tidak memahami apa pengalaman mempunyai atau merawat penyakit-penyakit ini seperti setiap hari.

Dalam masyarakat kita, anda tidak perlu mempunyai kanser, atau penyakit jantung, atau kencing manis, untuk memahami dinamik asas dan cabaran hidup dengan penyakit-penyakit ini. Rawatan mereka telah menjadi sebahagian daripada budaya kita, dibincangkan terbuka dan digalakkan. Tetapi apabila datang kepada penyakit yang mempengaruhi otak – kognitif, emosi, fikiran, impulsif, bunuh diri – kita terkejut sekali lagi, atau tidak tahu dengan cara yang tidak hanya tidak menyokong tetapi boleh menjadi sangat berbahaya.

Jika anda atau seseorang yang anda kenal mungkin mengalami krisis kesihatan mental atau memikirkan bunuh diri, panggil atau teks 988. Dalam kecemasan, panggil 911, atau cari rawatan dari hospital tempatan atau pembekal kesihatan mental.

Dicetak semula daripada oleh Patrick J. Kennedy, akan diterbitkan pada 04/30/2024 oleh Dutton, cetakan Penguin Publishing Group, bahagian Penguin Random House, LLC. Hak cipta (c) 2024 oleh Patrick J. Kennedy.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.