(SeaPRwire) –   Kes kes kumpulan virus mpox yang baru ini meningkat, berpotensi membahayakan orang di seluruh dunia, menurut pegawai kesihatan di Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat.

Setakat ini, kes-kes ini tertumpu di Republik Demokratik Congo (DRC) dan belum merebak ke luar negara-negara Afrika Tengah di mana virus ini masih endemik, menurut laporan CDC pada 16 Mei. Tetapi pegawai kesihatan bimbang kerana kumpulan virus ini – dikenali sebagai virus clade I mpox – diketahui menyebabkan penyakit yang lebih teruk daripada virus clade II yang bertanggungjawab terhadap wabak mpox 2022 yang berasal dari Nigeria. Virus clade I mpox mempunyai kadar kematian yang lebih tinggi – membunuh antara 1.4% hingga lebih 10% orang yang dijangkiti – berbanding clade II, yang mempunyai kadar kematian 0.1% hingga 3.6%.

Wabak 2022 tersebar terutamanya melalui hubungan seks di kalangan lelaki homoseksual. Vaksin berkesan, dua dos membantu melindungi kumpulan berisiko tinggi ini dan menghalang jangkitan daripada meluas menjadi wabak. (Vaksin semasa juga berkesan terhadap virus clade I terbaru.)

Tetapi dengan peningkatan perjalanan global yang baru-baru ini, pegawai kesihatan memantau kemungkinan penyebaran virus clade I terbaru di luar rantau di mana ia endemik. Menurut laporan CDC, pegawai kesihatan di DRC melaporkan bahawa jangkitan clade I dilaporkan di 25 daripada 26 wilayah negara itu, dan bahawa orang muda terkena teruk: 67% kes dan 78% kematian berlaku pada orang di bawah umur 15 tahun. Virus ini boleh menyebabkan penyakit lebih teruk pada mereka dengan sistem imun lemah atau terjejas.

Para penyelidik percaya bahawa jangkitan disebabkan oleh pendedahan kepada haiwan yang dijangkiti, yang kemudian merebak dengan cepat dari orang ke orang melalui hubungan rapat di rumah.

Di Amerika Syarikat, CDC mengesyorkan doktor menguji sesiapa yang disyaki menghidap mpox, sama ada disebabkan perjalanan baru-baru ini ke kawasan terjejas di Afrika, hubungan dengan seseorang yang baru-baru ini pergi ke Afrika, atau pendedahan kepada seseorang dengan mpox. Gejala termasuk demam, sakit kepala, ruam dan luka pedih. Ujian sedia ada untuk mpox direka untuk mengesan orthopoxvirus, kumpulan virus yang mana mpox (dan cacar air) tergolong, tetapi ujian ini tidak dapat menentukan sama ada jangkitan itu termasuk clade I atau II. Beberapa ujian yang tersedia di makmal tertentu boleh mengesan virus clade II, dan oleh itu mengelakkan mpox clade I, tetapi untuk pasti, CDC sedang menjalankan analisis genetik lanjut pada sampel orthopox positif yang dihantar dari makmal AS ke agensi itu untuk menentukan jenis virusnya.

Tiada kes clade I yang dijumpai sehingga kini di Amerika Syarikat. Menurut CDC, 343 sampel menunjukkan positif orthopox dari Disember 2023 hingga pertengahan April 2024, dan ujian lanjut menunjukkan tiada virus clade I. Untuk menangkap lebih baik sebarang jangkitan yang mungkin tidak mendapat ujian, agensi itu juga mula mencari mpox pada Disember lalu dalam air sisa, dan setakat ini, isyarat positif selari dengan kawasan di mana virus clade II dijumpai. Sampel yang dikumpulkan di empat lapangan terbang melalui Program Pemantauan Genomik Berdasarkan Pengembara CDC dari penumpang yang sukarela memberikan sampel tidak mengesan sebarang virus orthopox sejak Disember lalu.

Untuk sementara, CDC bekerjasama dengan pegawai kesihatan di DRC untuk menjejak dan bertindak balas terhadap wabak semasa di sana. Vaksin berkesan yang kebanyakan negara di dunia bergantung pada tindak balas terhadap wabak 2022 tidak dibenarkan di DRC, yang meningkatkan risiko kes akan terus meningkat dan berpotensi merebak di luar rantau dunia itu.

Di Amerika Syarikat, agensi itu mendesak doktor untuk mendidik pesakit berisiko mereka, termasuk lelaki gay dan biseksual serta lelaki yang berhubungan seks dengan lelaki, untuk mendapatkan vaksin. Sejak wabak 2022, hanya 23% orang berisiko jangkitan mpox di Amerika Syarikat telah menerima dua dos. “Kerjasama di kalangan rakan kesihatan global kini diperlukan dengan segera untuk membantu DRC memperoleh dan menyampaikan vaksin yang mencukupi di mana ia paling diperlukan,” menurut para saintis CDC dalam laporan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.