(SeaPRwire) –   Baca cerita lengkap kami tentang Donald Trump. Anda juga boleh membaca transkrip temu bual dan pemeriksaan fakta penuh.

Donald Trump berfikir bahawa Perdana Menteri Benjamin Netanyahu telah “dengan betul” dikritik kerana gagal menghentikan pembunuhan awam Israel oleh Hamas pada 7 Oktober dan mengatakan terdapat “beberapa orang yang sangat baik” yang boleh mengambil alih jawatan Netanyahu.

Dalam wawancara, Trump sangat kritikal terhadap Netanyahu, sekutu rapat semasa tempoh presiden Trump. Sokongan Netanyahu di dalam Israel telah merosot beberapa bulan kebelakangan ini, kerana pengundi Israel menuntut jawapan bagaimana agensi perisikan dan tentera Israel telah melepasi persiapan Hamas untuk serangan berani yang membunuh hampir 1,200 orang dan mengambil lebih daripada 200 tebusan kembali ke Gaza.

“Bibi Netanyahu dengan betul telah dikritik kerana apa yang berlaku pada 7 Oktober,” kata Trump, berbual dengan TIME pada 12 April di kelab Mar-a-Lago di Palm Beach, Florida.

Polling di Israel menunjukkan Netanyahu kalah daripada lawan politik utamanya, jeneral tentera bersara Benny Gantz. Gantz, yang merupakan ahli kabinet peperangan Netanyahu, telah meminta pilihan raya pada September. Ini meninggalkan Netanyahu berjuang untuk memperkukuh sokongan awam untuk kekal dalam jawatan. Trump juga berpaling terhadap Netanyahu.

“7 Oktober tidak sepatutnya berlaku,” kata Trump. “Semuanya ada untuk menghentikan itu. Dan banyak orang tahu tentang itu, anda tahu, beribu-ribu orang tahu tentang itu, tetapi Israel tidak tahu tentang itu, dan saya fikir dia sedang disalahkan untuk itu dengan sangat kuat.”

Trump pernah mempromosikan hubungannya yang rapat dengan Netanyahu, yang merupakan Perdana Menteri Israel yang berkhidmat paling lama. Ketika Trump menjadi presiden, beliau mengikuti banyak keutamaan Netanyahu. Trump mengeluarkan Amerika Syarikat daripada perjanjian nuklear Iran, mengiktiraf Dataran Tinggi Golan sebagai sebahagian daripada Israel, dan memindahkan kedutaan Amerika Syarikat dari Tel Aviv ke Baitulmuqaddis.

Tetapi hubungan itu merosot apabila Netanyahu mengucapkan tahniah kepada Biden atas kemenangan pilihan raya 2020 dan mengeluarkan ucapan video menandakan pelantikan Biden. Trump, yang terus salah nyata bahawa Biden bukanlah pemenang sah, dilaporkan marah bahawa Netanyahu tidak menunjukkan kesetiaan lebih kepadanya.

Dalam temu bual di Mar-a-Lago, Trump membantah tentang Israel menarik diri daripada serangan AS pimpinan 2020 di Iraq yang membunuh jeneral Iran tertinggi Qasem Soleimani. “Saya mempunyai pengalaman buruk dengan Bibi,” kata Trump kepada TIME. “Dan saya tidak gembira tentang itu. Ini adalah sesuatu yang saya tidak akan lupakan. Dan ia menunjukkan sesuatu kepada saya.”

Apabila diminta sama ada beliau berfikir sudah tiba masanya bagi Netanyahu meletak jawatan dan sama ada beliau boleh bekerja lebih baik dengan Gantz, Trump berkata. “Saya fikir Benny Gantz baik, tetapi saya tidak bersedia untuk mengatakan itu,” kata Trump. “Saya belum berbual dengannya tentang itu. Tetapi anda mempunyai beberapa orang yang sangat baik yang saya telah mengenali di Israel yang boleh melakukan kerja yang baik.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.