(SeaPRwire) –   Amy Winehouse menulis lagu-lagu yang menyentuh inti kesedihan, dan menyanyikannya dengan suara yang lentur dan kukuh seperti sutera mentah. Dalam masa hidupnya yang pendek dia telah memperoleh jutaan penggemar, jumlah yang terus meningkat sejak kematiannya akibat keracunan alkohol pada tahun 2011, pada usia 27 tahun. Dia telah lama menderita, dan ada bukti bahawa mereka yang berada di lingkaran dalamnya—orang-orang yang berkepentingan untuk memperoleh keuntungan dari bakatnya—telah gagal membantunya. Tidak hairan mereka yang mencintainya merasa perlu melindunginya bahkan setelah kematian.

Ketika trailer untuk biopik Back to Black karya Sam Taylor-Johnson dirilis, penggemar Winehouse langsung bereaksi marah. Mereka mengklaim bahawa filem itu kelihatan murahan, dan bintangnya, Marisa Abela (dari HBO’s Industry), yang menyanyikan sendiri lagu-lagunya, kelihatan dan terdengar sama sekali tidak mirip dengan Winehouse. Yang paling buruk, filem ini dibuat dengan kerjasama ayah Winehouse Mitch, “daddy” yang, dalam kenyataan dan lagu hits Winehouse “Rehab”, pernah menganggap penggunaan alkohol anaknya—ketagihan yang akhirnya akan membunuhnya—bukanlah sesuatu yang perlu dikhawatirkan. Mengapa membuat filem tentang Amy Winehouse sama sekali? para penggemar menuntut. Dia telah menderita cukup. Mengapa tidak biarkan saja dia beristirahat?

Tidak ada jawapan yang jelas sama ada kehidupan seorang seniman yang menderita seharusnya menjadi bahan filem. Taylor-Johnson menyatakan dia mencari untuk merayakan daripada memfokuskan pada butir-butir yang lebih muram dalam kehidupannya, dan dia berjaya melakukannya. Tetapi dalam keselamatannya yang biasa-biasa saja, Back to Black juga gambaran yang jauh kurang kuat daripada yang layak diterima Winehouse. Kegagalannya, dan kemarahan penggemar terhadapnya bahkan sebelum mereka menontonnya, menimbulkan soalan-soalan yang saling berkait: Apa yang sebuah biopik muzik hutangkan kepada penontonnya? Lebih penting lagi, apa yang hutangkannya kepada subjeknya?


11221228 - I Wanna Dance

Kami mempunyai banyak biopik mengenai artis yang kehidupan dan kerjaya mereka rosak akibat penyalahgunaan bahan: Filem I Wanna Dance with Somebody (2022) karya Kasi Lemmons, yang dibintangi Naomi Ackie, menangani Whitney Houston dengan hati-hati dan sensitif, khususnya penggunaan dadahnya dan hubungan jangka panjang semi-rahsia dengan Robyn Crawford. Sebagai kronologi yang cukup tepat tentang kehidupan Houston, filem ini berkesan dan menyentuh hati. Biopik lain seperti Ray (2004) karya Taylor Hackford, dibintangi Jamie Foxx, menangani cara ahli keluarga, penerbit, atau pengurus boleh secara tidak langsung atau lain membantu ketagihan artis tersebut. Satu adegan menunjukkan Charles gelisah dan terlalu tinggi kerana heroin ketika merekam “Night & Day” di studio. Persembahan itu luar biasa, meletup—tetapi anda tidak mahu memikirkan kebiasaan merosakkan diri yang menjadi bahan bakarnya.

Houston meninggal pada usia 48, kurang dari tujuh bulan selepas Winehouse. Tetapi rekod prestasinya yang panjang dan kebanyakannya gemilang lebih rapat menyerupai Charles. Kerjaya pendek dan kematian menyayat hati Winehouse masih terasa seperti sejarah terkini. Hanya menonton rakaman Winehouse sedang bersenang-senang di rancangan bual bicara, atau memberikan salah satu banyak persembahan langsung lagu “Rehab”, lagu tandatangan beliau—setiap kali mencipta semula lagu itu sebagai tindakan kematian dan kelahiran semula yang menyayat—boleh membuat anda berasa sedikit tergugat. Kematian tiba-tiba seorang penghibur boleh memacu rasa kesedihan yang aneh, hanya menguatkan persepsi bahawa kita hidup di dunia yang sudah tidak betul.

Back to Black memulakan dengan memperkenalkan kita kepada seorang gadis London Utara yang terinspirasi oleh Billie Holiday, , dan Thelonious Monk. Tetapi ia juga menganggap penonton sudah mengetahui sesuatu tentang kehidupan Winehouse: bulimianya, contohnya, satu ciri kehidupannya sejak remaja, hanya diberi petunjuk samar. (Terdapat adegan muntah yang dirakam dengan teliti, tetapi ia boleh ditafsirkan sebagai kesan terlalu banyak berpesta.) Filem itu menangkap ketidakstabilan hubungannya yang bolak-balik dengan Fielder-Civil, tetapi menyajikannya sebagai watak yang agak netral, tidak jauh lebih buruk daripada pemuda nakal biasa, padahal dia mengakui bahawa dirinyalah yang memperkenalkan Winehouse, yang senantiasa minum berat, kepada kokain dan heroin.

Tetapi sudut yang paling dipersoalkan dalam Back to Black mungkin berkaitan dengan gambarannya terhadap Mitch. Filem dokumentari hebat Asif Kapadia’s Amy membuat kesimpulan bahawa Mitch Winehouse bertindak bertentangan dengan kepentingan terbaik anaknya lebih daripada sekali. Selain menghalangnya pergi ke pusat pemulihan awal, ketika tahap yang penting, dia pada mulanya enggan mendapatkannya rawatan setelah kecederaan berat akibat kokain, kokain dan alkohol pada tahun 2007, tidak mahu dia membatalkan lawatan Amerika Syarikatnya yang akan datang.

Mitch Winehouse mengkritik Kapadia untuk Amy, mendakwa dia sedang bekerja pada filem saingan yang akan memperbetulkan rekod sebenar. (Dia muncul dalam dokumentari lain mengenai anaknya, Reclaiming Amy, pada tahun 2021.) Back to Black agak memulihkan reputasinya: Mitch dimainkan oleh pelakon hebat dan sangat simpatik Eddie Marsan, dan dia menghabiskan kebanyakan filem kelihatan kesakitan kerana anaknya menderita—walaupun, secara mengesankan, dia hanya bertindak apabila dia akhirnya meminta bantuan.


Anda tidak perlu mengetahui semua butiran cerita Winehouse untuk merasakan sesuatu yang tidak kena di sini. Hubungan ibu bapa sentiasa rumit, dan benar bahawa Mitch membuka kehidupan anaknya kepada muzik. Seorang pemandu teksi dan penyanyi amatur, dia orang yang mempunyai rakaman, memperkenalkan dia kepada bunyi-bunyi yang dia cintai secara naluri. Tetapi dia digambarkan dalam Back to Black sebagai kehadiran yang setuju dan tidak berbahaya; kebenaran mungkin jauh lebih rumit. Penggemar Winehouse takut filem Taylor-Johnson akan mensensasikan penderitaannya untuk kesan dramatik. Ternyata, Back to Black adalah terlalu hormat. Seni terbaik membenarkan watak-wataknya—sama ada berdasarkan khayalan atau kehidupan sebenar—maruah memiliki pilihan mereka, walaupun keputusan yang diambil kerana mereka tidak dapat membantu diri mereka. Walaupun Winehouse boleh menjadi gembira, fakta-fakta muram dalam kehidupannya saling berkait dengan warisannya; mereka adalah bahagian kompleksitas dan kesedihannya. Untuk benar-benar menghormatinya, kita perlu cukup tegas untuk menerimanya, untuk memikul beban itu untuknya. Back to Black melegakan beban itu daripada kita—dan itulah yang salah dengan filem itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.