BACK TO BLACK (2024)

(SeaPRwire) –   Filem biopik yang dinanti-nantikan Sam Taylor Johnson tentang Amy Winehouse, Back to Black, telah dipertikaikan oleh peminat muzik tersebut sejak ia diumumkan. Bagi sesetengah orang, ia terlalu awal berikutan kematian Winehouse pada 2011; bagi yang lain, drama muzik menawarkan kemungkinan karakter komedi pada tahap terbaik dan pengeksploitan pada tahap terburuk.

Masih segar dalam ingatan peminat Winehouse ialah dokumentari Asif Kapadia tahun 2015, Amy, yang mendedahkan hubungan cinta-bencinya dengan Blake Fielder-Civil, yang memperkenalkan penyanyi muda itu kepada dadah keras, dan bapanya, yang digambarkan sebagai tamak dan tidak peduli.

Matt Greenhalgh, penulis skrin Back to Black, berkata beliau kurang berminat menceritakan kisah-kisah yang sudah ada di luar awam. Sebaliknya, penulisan beliau memberi tumpuan kepada momen-momen keceriaan daripada kegelapan, Greenhalgh memberitahu TIME. Filem itu, dengan Winehouse dilakonkan oleh Marisa Abela, menjejak kenaikan beliau ke kemasyhuran global, serta rakaman album 2006 beliau, juga dipanggil Back to Black, yang sebahagian besar diilhamkan oleh perjuangannya dengan ketagihan dan pemergian beliau dengan Fielder-Civil (dilakonkan oleh Jack O’Connell).

“Sentiasa ada awan gelap untuk warisan Amy dan kami merasakan bahawa kami juga harus menyambutnya, kerana kami mempunyai 10 tahun yang hebat dengan muzik itu. Muzik itu masih wujud dan dia masih hidup,” kata Greenhalgh. Dalam hari-hari selepas Greenhalgh bercakap dengan TIME, Winehouse dianugerahkan platinum oleh Industri Fonografi British—menghormati satu bilion aliran digital.

Back to Black juga cuba menunjukkan kegembiraan Winehouse merasakan di tempat-tempat muzik langsung London dan di sekitar keluarganya, terutamanya bapanya Mitch (Eddie Marsan) dan neneknya, Cynthia Levy (Lesley Manville), serta cintanya untuk Fielder-Civil. Tetapi walaupun gambaran Winehouse dikelilingi oleh orang yang dicintai, Greenhalgh berkata filem itu tidak cuba membebaskan sesiapa yang terlibat dalam kematian Winehouse akibat keracunan alkohol pada usia 27 tahun. “Saya fikir mereka masih keluar dengan kesilapan mereka tetapi ada perspektif yang berbeza,” tambahnya.

Filem itu juga telah membuat pilihan ketara tentang siapa yang akan diketepikan, termasuk Mark Ronson, yang menghasilkan album berkenaan, dan Reg Traviss, teman lelaki Winehouse pada dua tahun terakhir hidupnya. Ketika peminat terus meneliti sejauh mana biopik itu benar-benar seperti kehidupan sebenar, berikutlah maklumat tentang watak-watak sebenar dalam kehidupan Winehouse.

Cynthia Levy

Salah satu watak pertama yang kita jumpai dalam Back to Black ialah Cynthia Levy, nenek sebelah bapa Winehouse. Lahir pada 1927, Levy merupakan penyanyi jazz berbakat yang pernah dengan pemain saksofon dan pemilik kelab Ronnie Scott.

Filem ini dibuka dengan Winehouse memandang gambar-gambar lama neneknya, di mana beliau menggambarkan neneknya sebagai “gadis pin-up ’50-an yang hebat.” Ketika Winehouse kagum dengan gambar-gambar beliau di kelab jazz terkenal London, Ronnie Scott’s, neneknya memberitahu beliau tentang semua pemuzik terkenal yang pernah beliau jumpai di sana, sebutkan Ella Fitzgerald, Matt Monro, dan Tony Bennett. Cinta Winehouse terhadap muzik dan pengetahuan jazznya sangat dipengaruhi oleh kerjaya berjaya neneknya sebagai penyanyi. Beliau juga dikreditkan dengan mengajar Winehouse gaya rambut beehive, gaya ’60-an yang akan menjadi tanda tangan penyanyi itu.

“Mendapati betapa banyak Amy bergantung kepadanya, bukan sahaja untuk pendidikan muzik, tetapi juga sebagai seseorang yang memahaminya, adalah hebat bagi saya,” kata Greenhalgh “Ia merupakan watak yang saya boleh datang dengan agak segar kerana tiada prasyangka terdahulu tentang Cynthia.”

Sepanjang filem, kita menyaksikan beberapa momen intim antara Winehouse dan neneknya; mereka berjalan-jalan, membincangkan hubungan cinta Winehouse, dan – dalam satu momen lebih gelap – Levy menjaga Winehouse apabila beliau hilang sedar akibat mabuk.

“[Kejatuhan] Winehouse – pengambilan dadah keras – bertepatan dengan kematian Cynthia dan itu agak terlepas sedikit,” tambah Greenhalgh. Levy meninggal dunia pada dan dikebumikan di Edgwarebury Lane Jewish Cemetery, di mana kemudian Winehouse akan dikebumikan bersamanya.

Mitch Winehouse

Back to Black bermula dengan Winehouse dikelilingi keluarga Yahudi bapanya yang hangat menyanyi bersama sebelum beliau membawa beliau ke rumah ibu beliau. Jelas bahawa pasangan itu berpisah dan Mitch Winehouse mengakui bahawa hubungannya dengan ibu Winehouse agak tegang. Sepanjang filem, Mitch memainkan peranan penting dalam kerjaya dan kehidupan peribadi Winehouse, memberikan pandangannya tentang kehadiran pentasnya serta pilihan suaminya. Mitch sangat prihatin apabila Winehouse melarikan diri dengan Fielder-Civil di Miami. Beliau juga ditunjukkan membuat keputusan pilihan tentang kebajikan dan ketagihan Winehouse; apabila akhirnya beliau pergi ke pusat pemulihan, bapanya yang membawanya ke sana.

Mitch Winehouse lahir pada 1950 kepada keluarga Yahudi di Utara London. Beliau bekerja sebagai pemandu teksi sepanjang hayatnya, dan berkahwin dengan ibu Winehouse, Janis pada 1976. Pasangan itu menyambut anak lelaki mereka Alex pada 1979, diikuti oleh Amy pada 1983. Mitch dan Janis berpisah selepas beliau dengan seorang wanita bernama Jane yang beliau bekerja bersama. Mitch kekal bersama Jane selama 31 tahun sebelum mereka . Seperti yang disarankan tato Daddy’s Girl Winehouse, kedua-dua mereka sangat rapat.

Walaupun filem dan kepercayaan umum mencadangkan Mitch Winehouse tidak fikir anaknya perlu pergi ke pusat pemulihan, beliau sebelum ini menyatakan beliau membawa beliau untuk menjadi tegas selepas lagu terkenal itu dikeluarkan.

Selepas keluaran dokumentari Kapadia Amy, Mitch Winehouse menjadi tokoh kontroversi, dengan banyak menuduh beliau mengeksploitasi kemasyhuran dan warisan anaknya. Tetapi Greenhalgh berkata itu hanyalah satu perspektif tentang Mitch, dan bukan yang disubskrib olehnya.

“Saya sebenarnya tidak percaya Mitch membunuh anaknya. Dia mempunyai kesilapan tetapi saya fikir dia sentiasa mencintai anaknya,” kata Greenhalgh. “Tiada sebab untuk cuba mengulangi jenis plot Mitch menjadi manipulatif dan sepenuhnya tentang dirinya kerana ada cinta di sana, banyak cinta.”

Mitch kini mengendalikan yayasan untuk membantu remaja yang menghadapi masalah dadah dan penghuni jalanan.

Janis Collins

Ibu Winehouse, ketika bernama Janis Winehouse (dilakonkan oleh Juliet Cowan), mempunyai masa layar yang sangat sedikit dalam Back to Black. Winehouse dilihat menulis lagu di bilik tidurnya di rumah Janis dan kemudian menyambut ibunya di atas pentas apabila memenangi Anugerah Grammy 2008 untuk album terbaik, tetapi Collins membuat sedikit penampilan di antara momen-momen ini.

Greenhalgh berkata keputusan ini adalah struktural disebabkan oleh ibu bapa Amy bercerai. “Jika dia bersama Mitch, dia tidak akan bersama Janis. Jadi anda tidak boleh mempunyai semua orang dalam adegan yang sama. Janis merupakan watak lain yang menyakitkan yang kita ingin masukkan lebih banyak, tetapi kita hanya tidak dapat,” katanya.

Seorang ahli farmasi bersara, Collins berpisah dari Mitch apabila Winehouse berusia sembilan tahun. Beliau berkahwin semula dengan Richard Collins pada 2011. Pada 2014, Collins menerbitkan memoir bertajuk Loving Amy: A Mother’s Story, di mana beliau menerangkan kehidupan, perjuangan dan warisan anaknya. Collins juga bekerja pada dokumentari 2021 bertajuk untuk menandakan ulang tahun ke-10 kematian anaknya. Collins, yang mengalami gejala sklerosis berganda selama lebih 20 tahun sebelum didiagnosis, berkata beliau kerana keadaannya “mengancam untuk menyingkirkan kenangannya tentang Amy.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Blake Fielder-Civil

Back to Black menggambarkan pertemuan pertama Winehouse dan Fielder-Civil hampir tepat seperti yang berlaku. Menurut satu