(SeaPRwire) –   Apa jadi jika generasi milenial dari “Girls” mempunyai anak? Dalam “Babes”, pencipta rancangan itu, Ilana Glazer, memegang watak Eden, seorang wanita yang hamil dan bergantung kepada sahabat sepanjang hayatnya Dawn (Michelle Buteau), yang mempunyai dua orang anak, ketika sedang bersiap untuk menjadi ibu. Bersama-sama mereka menghadapi jarum amniocentesis yang besar, kebocoran yang tidak dijangka, dan gairah seks semasa hamil.

Filem itu membawa ibu bapa dalam segala kegembiraan dan kekusutannya ke layar lebar. Ia menyentuh hati penulis TIME ini yang menonton filem itu semasa anaknya yang berusia enam bulan sedang tidur siang. Glazer, Buteau dan Adlon berbual dengan TIME tentang mengapa terdapat banyak media negatif tentang ibu bapa di dunia, bagaimana untuk mengekalkan persahabatan selepas anda mempunyai bayi, dan pengalaman menenangkan membongkar pemeras susu.

Buteau: “Mempunyai anak kembar lelaki dan perempuan, saya ingat betapa letihnya mengubah popok tengah malam, dan saya mula menangis kerana saya rasa, ‘Bayi perempuan, anda kini mempunyai zakar.’ Dan suami saya kata, ‘Itu anak lelaki.’ Anda lupa begitu banyak perkara itu. Syukur Allah, Pamela dapat mengeluarkan momen hitam itu.”

Adlon: “Saya akan menulis semua perkataan lucu anak pertama akan kata, dan untuk anak ketiga, dia akan kata, ‘Bagaimana dengan semua perkataan lucu yang saya kata?’ Dan saya tidak tahu pun. Saya tinggalkan anak itu dua kali: sekali di parti ulang tahun dan sekali di dalam kereta apabila saya meletak di tempat letak kereta.”

Glazer: “Saya baru saja merakam satu jam berdiri komedi saya yang telah saya gelar selama setahun ini, dan tema itu ialah: Saya kagum dengan kegembiraan menjadi ibu. Saya fikir positif bahawa perbualan awam telah membuat ruang untuk ibu bapa mengakui bahawa ini bukan mudah atau indah setiap masa. Tetapi saya juga fikir algoritma media sosial meyakinkan kita melalui ketakutan untuk membeli perkara bodoh: ‘Jangan percayai naluri anda. Beli perkara saya yang bodoh ini, dan saya akan beritahu bagaimana untuk melakukannya.’ Kami juga telah dilatih untuk memegang binari reduktif: Anda adalah ibu gembira atau ibu marah.”

Adlon: “Realitinya, kita boleh melahirkan bayi di lorong, menggigit pusat tali pusat dan mengikatnya kita sendiri, memberi makan, dan menukar popok. Kita semakin jauh dari kemanusiaan kita apabila kita membeli 20 jenis perkara yang berbeza untuk anak-anak kita. Anak-anak saya menggunakan dot, dan untuk yang pertama, jika jatuh ke tanah, anda akan kata, ‘Bunuh! Bakar!’ Dan kemudian untuk yang ketiga, anda akan mengambilnya dari timbunan muntah di jalan dan kata, ‘Ini tidak apa-apa.’

Glazer: “Saya fikir momen-momen baik datang dari media sosial itu. Tetapi wanita juga perlu bercakap antara satu sama lain. Michelle dan saya adalah kawan selama 20 tahun, dan kami bercakap seperti itu. Watak-watak ini bercakap cara wanita bercakap, yang kami dengar dari industri dianggap ‘kotor’ atau ‘menjijikkan.’ Saya rasa, anda maksudkan ‘realistik’, tetapi anda tidak bercakap dengan wanita untuk masa yang lama kerana ini cara kami bercakap antara satu sama lain.”

Glazer: “Anda benar-benar tidak tahu sebelum anda mempunyai anak. Ia telah tiga tahun sekarang saya menjadi ibu, dan saya baru mencari kedudukan saya semula menjadi ahli sosial masyarakat saya. Menonton Eden dan Dawn membincangkannya, itulah versi yang paling sihat perbualan itu yang kami boleh cipta. Dalam kehidupan sebenar, ada banyak perkara saya ingin katakan kepada kawan-kawan terbaik saya, tetapi saya tidak boleh.”

Adlon: “Ia tidak terelakkan yang anda kehilangan orang dalam hidup anda kerana anda duduk di situ ketika makan malam dengan kawan-kawan tanpa anak, dan anak-anak anda berteriak, dan kawan-kawan anda mahu menamatkan cerita mereka, dan anda perlu lakukan 70 perkara lain. Anda kata, ‘Marilah kita ambil cuti dari persahabatan ini.'”

Dengan Eden dan Dawn, Dawn mendapat impian. Dia mempunyai suami impian yang menyokong, rumah impian, anak-anak impian, dan dia rasa seolah-olah dia telah ditolak ke dinding bata. Bagaimana anda hadapi itu apabila teorinya anda mempunyai setiap berkat, tetapi anda berasa seperti berjalan melalui kelikir? Idea bahawa anda sebenarnya boleh mempunyai perbualan dengan kawan anda dan mencari jalan keluar – itulah yang saya harapkan daripada generasi anda.

Buteau: “Saya telah berkahwin selama 15 tahun. Saya sentiasa bekerja untuk berkomunikasi dengan suami saya melalui terapi dan kesabaran. Tetapi untuk mempunyai perbualan sukar dengan kawan saya, konfrontasi – adakah kami masih kawan selepas itu? Ia membuat saya gelisah hanya memikirkannya.”

Glazer: “Betul. Dengan pasangan anda, anda terkunci, terutamanya selepas mempunyai anak. Anda mengambil lompatan iman terus-menerus. Ada lebih kepercayaan yang anda akan kekal bersama kerana terdapat infrastruktur untuk kekal bersama. Ini tidak berlaku dengan kawan-kawan. Dua kawan ini menetapkan sempadan, dan itu mengambil usaha. Tetapi hubungan itu lebih kuat dan lebih sihat untuk itu.”

Glazer: “Saya tidak dapat membayangkan menjadi pasangan kepada orang yang hamil atau menyusu. Saya lebih selesa menjadi orang yang ditortur daripada merasa tidak berdaya. Apa yang boleh anda lakukan sebagai pasangan tetapi memberi sokongan emosi?”

“Tetapi kita mempunyai jangkaan. Dan sekali lagi saya fikir pemikiran binari tentang ibu bapa begitu ganas: Adakah anda berjaya atau gagal? Adakah anda baik atau buruk? Ia begitu reduktif dan menghapuskan kemanusiaan. Kita sepatutnya mencari kegembiraan dalam apa yang kita lakukan untuk anak-anak kita dan kegembiraan dalam melepaskan.”

“Ya, tetapi saya juga merasa sedih apabila dia meraih untuknya dan saya perlu kata, ‘Kedai itu telah ditutup.'”

Buteau: “Saya mempunyai anak kembar saya melalui pengganti, jadi saya tidak menyusukan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.