Charles net worth 2024

(SeaPRwire) –   Berkaya bersih Raja Charles III telah meningkat sebanyak $12.5 juta (£10 juta) dalam setahun yang lalu, menaikkan jumlah kekayaan bersihnya kepada kira-kira $772 juta (£610 juta) mengikut senarai kaya baru-baru ini yang memperuntukkan 1,000 orang atau keluarga yang paling kaya di UK. Charles menduduki tangga ke-258 dalam senarai tahun ini, peningkatan ringan daripada kedudukan tahun lalu iaitu 263.

Berkaya bersih Charles jauh lebih tinggi daripada Ratu Elizabeth II, yang kekayaannya

Angka berkaya bersih boleh meningkat beberapa peratus setiap tahun, kerana banyak individu mempunyai bahagian yang signifikan daripada kekayaan mereka dilaburkan dalam aset, seperti saham, bon dan hartanah yang menambah nilai dari masa ke semasa.

Aset paling bernilai Charles adalah estet Sandringham dan Balmoral. Sandringham ialah estet seluas 20,000 ekar di timur negara dan dianggarkan bernilai kira-kira $315 juta, mengikut Sunday Times. Estet Balmoral merangkumi istana Aberdeenshire dan 50,000 ekar tanah, dan dianggarkan bernilai $265 juta, mengikut Times.

Pada tahun 1990-an, Charles menguruskan kewangannya dengan teliti selepas menerima $22.5 juta (£17 juta) dalam perjanjian perceraian dengan Puteri Diana. Beliau juga menabung wang daripada keuntungan yang dibuat daripada Duchy of Cornwall, estet persendirian yang ditubuhkan hampir 700 tahun yang lalu untuk membantu menyediakan keselamatan kewangan kepada waris sah takhta. mendapat wang dengan menyewakan hartanah tanah dan melabur dalam aset lain.

Oleh kerana Duchy dianggap sebahagian daripada mahkota dan oleh itu diraja tidak wajib membayar sebarang cukai keuntungan yang diperoleh daripada estet. Walau bagaimanapun, Charles telah sukarela membayar cukai pendapatan atas pegangannya sejak 1993.

Di tempat lain dalam senarai, Sir Paul McCartney dari Beatles menjadi penghibur pertama Britain yang menjadi bilionair. Beliau, bersama isterinya Nancy, menduduki tangga ke-164 dalam senarai dan dianggarkan mempunyai berkaya bersih $1.27 bilion (£1 bilion). David dan Victoria Beckham menduduki tangga ke-297 dalam senarai, dengan jumlah aset sebanyak $575 juta (£455 juta). Mereka hanya beberapa tangga di bawah penghibur terkenal Elton John, yang menduduki tangga ke-291 dalam senarai dengan aset $595 juta (£470 juta).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.