Israel Palestinians

(SeaPRwire) –   TEL AVIV, Israel — Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berjanji untuk melancarkan serbuan ke selatan , di mana ratusan ribu orang Palestin mencari perlindungan dari peperangan selama 7 bulan.

Netanyahu berkata Israel bersedia untuk memusnahkan batalion Hamas di sana “dengan atau tanpa persetujuan.” Israel dan Hamas sedang merundingkan persetujuan gencatan senjata yang bertujuan untuk membebaskan tebusan dan memberi beberapa kelegaan kepada orang Palestin di enklaf yang terkepung itu.

“Gagasan bahawa kami akan menghentikan peperangan sebelum mencapai semua matlamatnya adalah di luar persoalan. Kami akan memasuki Rafah dan kami akan memusnahkan batalion Hamas di sana — dengan persetujuan atau tanpa persetujuan, untuk mencapai kemenangan penuh,” kata Netanyahu dalam mesyuarat dengan tebusan yang dipegang oleh militan di Gaza, mengikut kenyataan dari pejabatnya.

Netanyahu telah bersumpah untuk mencapai “kemenangan penuh” dalam peperangan dan menghadapi tekanan daripada rakan kongsi kerajaannya yang nasionalis untuk menyerang Rafah, yang Israel kata merupakan kubu terakhir utama Hamas.

Harapan telah meningkat beberapa hari kebelakangan ini bahawa pihak-pihak berkenaan boleh bergerak ke arah persetujuan yang dapat mengelakkan serbuan Israel ke Rafah, di mana lebih separuh daripada 2.3 juta penduduk Gaza mencari perlindungan.

Masyarakat antarabangsa, termasuk sekutu teratas Israel, Amerika Syarikat, telah meningkatkan amaran terhadap nasib orang awam di Rafah jika Israel menyerang.

Netanyahu berulang kali menolak menghentikan peperangan sebagai balasan untuk pembebasan tebusan, dan berkata serangan ke Rafah adalah penting untuk memusnahkan militan selepas serangan mereka pada 7 Oktober yang memicu konflik itu. Kerajaannya boleh terancam jika dia bersetuju dengan persetujuan kerana ahli Kabinet garis keras telah menuntut serangan ke Rafah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.