(SeaPRwire) –   Jika ada perbualan mengenai siri mata-mata tegang FX yang baharu ini The Veil, saya takut perbualannya akan mengenai ‘aksara Inggeris’ Elizabeth Moss. Ia bukan satu yang baik; ia bersifat umum, dengan terlalu banyak tekanan berdrama—suara yang terlalu memanggil perhatian kepada dirinya. Loghat berlebihan mudah untuk dipersoalkan. Tetapi ia hanyalah satu bahagian kecil masalah siri ini: seorang bintang yang diletakkan dalam kedudukan yang membahayakan.

Moss ialah pelakon yang mahir dengan julat yang luas. Dia telah mencuri adegan sebagai Peggy Olson dari Mad Men yang pada mulanya naif, akhirnya wanita yang berdikari dan telah secara hampir tunggal membawa siri The Handmaid’s Tale banyak musim melepasi tarikh luputannya. Filem Alex Ross Perry Queen of Earth telah mengesahkan kemahirannya dalam emosi maksimum. Walau bagaimanapun, sesetengah watak adalah haram bagi pelakon paling bersesuaian, dan dalam The Veil, yang akan disiarkan pada 30 April di Hulu, Moss telah mendapati satu.

Protagonis siri enam bahagian ini—nama samaran du jour: Imogen Salter—ialah jenis ejen MI6 yang membuat perisikan antarabangsa kelihatan mudah. Selepas memberitahu mangsa terbarunya dengan dingin, ketika minum syampu, bahawa dia telah tertangkap, dia tiba di kem pelarian salji di sempadan Syria dan Turki. Penduduk yang tergugat telah mengenal pasti seorang wanita dalam kalangan mereka, Adilah El Idrissi (Yumna Marwan), sebagai pemimpin ISIS dan cuba untuk membunuhnya. Dengan berpura-pura sebagai pekerja bantuan, Imogen berada dalam misi untuk memindahkan Adilah ke tempat yang lebih selamat di mana dia boleh diperas untuk maklumat mengenai sel ISIS yang telah berpecah rancangan serangan mereka yang bakal berlaku terhadap sasaran Barat.

Kita dimaklumkan bahawa Imogen ialah ejen terbaik untuk jenis pekerjaan ini. Hanya dengan membantu, mendengar, dan berkawan dengan Adilah—seorang wanita Perancis yang bijak, berpendidikan tinggi dengan anak perempuan 10 tahun yang dicintai menunggu di Paris—dia yakin dia dapat mengekstrak butiran penting dan mencegah serangan itu. Pegawai perisikan Perancis yang telah menggajikan bantuan Imogen, walaupun sejarah tidak menentu, berharap dia betul.

Tetapi intipati siri ini sepatutnya ikatan yang dibina Imogen dengan Adilah. Mereka mempunyai banyak persamaan. Wanita tindakan, mereka dilatih untuk berlawan dan membunuh. Setiap satu membezakan diri dalam organisasi yang kejam, didominasi lelaki. (The Veil ) dan mereka kedua-duanya diarahkan, dalam permainan geopolitik masing-masing yang berisiko tinggi, oleh sejarah keluarga yang meruncing dan luka lama.

Walau bagaimanapun, dalam amalan, Imogen dan Adilah ialah dua batang yang tidak pernah menjana cukup geseran untuk menyala, tidak kira berapa lama Knight terus menggesekkan mereka bersama-sama. Berjaga-jaga tetapi jelas menderita, komitmen beliau terhadap perang anti-penjajahan lebih lemah daripada cintanya untuk anak perempuannya, Marwan () memberi kita Adilah yang kompleks seperti mana-mana musuh kebudayaan Barat yang pernah saya lihat dilakonkan di skrin. Tetapi Moss membina dinding buatan di antara dua watak itu. Ia seolah-olah berlakon sebagai ejen rahsia British telah merapatkan julat emosi yang dia mampu ungkapkan.

Apa yang sebenarnya berlaku, saya fikir, ialah Moss (juga penerbit eksekutif) telah memilih peranan yang kejayaannya bergantung kepada satu sifat yang dia tidak mampu lakonkan: kesenangan. Peggy Olson, June dari The Handmaid’s Tale, dan Becky Something dari Her Smell adalah watak yang sangat berbeza, tetapi yang mereka kongsi ialah satu rasa usaha. Kesukaran tugas setiap watak Moss mempunyai selalu kelihatan di mukanya. Imogen sepatutnya lebih seperti jenis James Bond—penjahat rahsia yang menarik, berani mati, walaupun kehebatannya ialah psikologi.

Pemilihan watak yang lebih baik tidak akan menjadikan ini satu rancangan hebat. Terlalu banyak lubang plot dan watak yang bodoh, seperti Max, untuk itu. Knight memberatkan dialog dengan kenyataan yang berat (“Saya cuba untuk mencipta satu sistem untuk kekacauan kotor ini dan kemanusiaan yang rusak,” pemimpin kem pelarian mengisytiharkan) dan petikan Shakespeare yang berakar dalam lalu Imogen tetapi hanya menyampaikan sedikit selain keinginan untuk kemungkinan yang tidak layak. Imogen, yang mengambil identiti yang berbeza untuk setiap misi, bercakap mengenai satu minat dalam “penghapusan diri” yang menariknya ke taktik bunuh diri Adilah. Tetapi tema yang menarik itu, seperti politik siri secara umum, kekal tidak dibangunkan. Walaupun demikian, tiada ini membuatnya lebih lemah daripada siri penggera-penggera biasa. Dengan pemimpin yang betul, ia boleh menjadi filem seram yang menyeronokkan. Seperti yang ada, The Veil tidak pernah melepasi pengadunan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.