Sophie Royal Ukraine

(SeaPRwire) –   Sophie, Duchess of Edinburgh, menjadi ahli keluarga diraja British pertama untuk melawat Ukraine sejak Rusia melancarkan serangan penuh skala terhadap negara itu pada Februari 2022. Sophie ialah isteri Edward, anak bongsu Elizabeth II, dan adik kepada Charles.

Duchess bertemu dengan Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy dan First Lady Olena Zelenska semasa lawatan pada hari Isnin. Beliau meninjau Bucha untuk “menunjukkan solidariti dengan wanita, lelaki, dan kanak-kanak yang terkesan oleh peperangan.”

Ketika di sana, beliau meletakkan bunga di tapak peringatan di Bucha untuk memperingati mangsa-mangsa semasa pendudukan Rusia. Pihak berkuasa Ukraine pada April 2022 menuduh tentera Rusia yang berundur melakukan jenayah peperangan dalam adegan yang mengingatkan pada “filem seram.” Zelenska juga bertemu mangsa-mangsa keganasan seksual dan penyiksaan.

Sophie telah memfokuskan usaha untuk memperjuangkan hak-hak mangsa keganasan seksual berkaitan konflik selama beberapa tahun, mengumumkan komitmennya terhadap Inisiatif United Kingdom untuk Mencegah Kekerasan Seksual dalam Konflik pada 2019. “Wanita dan gadis-gadis membayar harga manusia yang paling tinggi,” katanya pada Isnin di jamuan malam di kediaman Duta Besar United Kingdom ke Ukraine, Melinda Simmons.

Keluarga diraja, yang biasanya berhati-hati tentang keutamaan neutral dalam kebanyakan isu-isu politik, telah sangat lantang menyokong Ukraine.

Raja Charles merujuk kepada serangan Rusia sebagai “serangan tidak diprovokasi” pada bulan Februari ini. “Saya terus sangat teruja bahawa United Kingdom dan sekutu-sekutu kami kekal di barisan hadapan usaha antarabangsa untuk menyokong Ukraine pada masa penderitaan dan keperluan yang begitu besar,” katanya.

Pada Mac 2023, Pangeran Wales melakukan lawatan “misi peribadi” dan memuji tentera British bekerja berhampiran sempadan Ukraine.

Dan pada Februari, Ratu bertemu dengan Clarence House di mana mereka membincangkan bagaimana UK boleh memberikan sokongan terbaik kepada Ukraine.

UK telah menjanjikan hampir £5 bilion bantuan bukan tentera kepada Ukraine sejak perang meletus, termasuk lebih £660 juta bantuan dwisisi yang memberi tumpuan kepada wanita dan kanak-kanak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.