King Charles III And Queen Camilla Visit University College Hospital Macmillan Cancer Centre

(SeaPRwire) –   Raja Charles III kembali ke tugas-tugas awam pada hari Selasa, berikutan tempoh pemulihan berbulan-bulan sejak didiagnosis dengan kanser pada bulan Februari.

Raja berusia 75 tahun itu memilih isu yang rapat dengannya untuk menandakan kembalinya beliau ke kerja. Raja Charles dan Permaisuri Camilla melawat London, di mana beliau menyambut doktor, menggenggam tangan pesakit, dan memberi hadiah kepada kanak-kanak. Mereka turut diiringi oleh Baroness Neuberger, pengerusi Hospital Kolej Universiti London, dan David Probert, ketua eksekutifnya.

Lawatan itu menandakan kali pertama Raja menghadiri lawatan awam rasmi sejak didiagnosis dengan kanser sejak mengurangkan tugasnya semasa menjalani rawatan kanser. Ia bertujuan untuk menekankan kepentingan diagnosis kanser awal dan menggarisbawahi penyelidikan hayat menyelamatkan yang dijalankan di Pusat Kanser Macmillan Hospital Kolej Universiti.

Pasangan diraja itu bertemu pasukan yang bertanggungjawab terhadap TRACERx, pelaburan tunggal terbesar Cancer Research UK dalam penyelidikan kanser paru-paru. Raja juga akan mengambil alih daripada ibunya, almarhum Ratu Elizabeth II, sebagai pelindung amal kanser itu.

“Program rawatan Kebawah Duli Yang Maha Mulia akan terus berlangsung, tetapi doktor cukup puas dengan kemajuan yang telah dibuat sehingga kini supaya Raja kini dapat memulakan semula beberapa tugas awam,” mengikut kenyataan sebelum lawatan Selasa.

Difahamkan bahawa Raja akan mempunyai jadual lebih penuh sepanjang bulan Mei, yang juga akan menyaksikan Putera Harry kembali untuk acara. Jadual bertindih mereka telah membawa pemerhati meramalkan perjumpaan semula bapa dan anak.

Raja tidak bersendirian dalam berjuang menentang kanser. Pada bulan Mac, Kate Middleton mendedahkan beliau telah sembuh berikutan pembedahan perut dirancang awal tahun ini. Isteri Putera William berusia 42 tahun itu membuat keterangan kesihatannya awam selepas berbulan-bulan spekulasi – dan teori konspirasi yang jauh ditolak – mengenai ke mana perginya beliau.

Duke of Sussex akan bepergian dari rumahnya di California ke London untuk upacara menandakan ulang tahun ke-10 Sukan Invictus, acara sukan untuk veteran tercedera. “Perkhidmatan syukur” akan berlangsung pada 8 Mac di Katedral St Paul.

Walaupun Raja akan berada di London semasa lawatan Harry, difahamkan jadualnya minggu itu akan penuh. Menurut akhbar British, Charles dan Harry masih berkemungkinan bertemu jika jadual mereka membolehkan.

Pada hari komitmen Harry, Raja Charles akan menghadiri mesyuarat mingguan dengan Perdana Menteri UK Rishi Sunak dan-jika beliau cukup sihat-menghadiri majlis taman di Istana Buckingham. Raja juga akan mempunyai pelbagai komitmen lain sepanjang minggu.

Raja juga dijangka menyambut Emperor dan Empress Jepun pada akhir Jun. Walau bagaimanapun, rancangannya untuk acara diraja takwim tetap seperti Trooping the Colour dan peringatan D-Day kekal tidak pasti.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.