Copper IUD, Intrauterine device.

(SeaPRwire) –   Jika anda adalah pendatang tanpa izin di Tennessee, anda tidak mempunyai banyak pilihan untuk mendapatkan kawalan kelahiran. Anda tidak boleh mendapatkan abort – ia telah diharamkan dengan terhad pengecualian yang sangat terhad sejak 2022. Anda tidak boleh mendapatkan perkhidmatan dari klinik kesihatan awam negeri, yang kehilangan pembiayaan persekutuan dengan larangan abort. Negeri ini telah menggantikan pembiayaan itu, tetapi undang-undang Tennessee melarang wang itu digunakan untuk perkhidmatan perancangan keluarga untuk orang tanpa status undang-undang yang sah.

Satu cara anda boleh lakukan adalah menghubungi sebuah pertubuhan amal bernama A Step Ahead, yang akan membayar untuk anda mendapatkan kaedah kontrasepsi jangka panjang boleh buang (LARC), seperti alat intrauterin (IUD) atau implan yang dimasukkan ke lengan anda. Tetapi ada masalah, beberapa penyokong keadilan reproduktif mengatakan. Di banyak kawasan negeri ini, termasuk Memphis dan Nashville, A Step Ahead hanya akan membayar untuk implan atau IUD, bukan untuk pil kawalan kelahiran atau kaedah kontrasepsi jangka pendek yang lain. Ini bermakna banyak wanita perlu membuat pilihan sukar jika mereka tidak diinsurans dan mahu kontrasepsi: Mereka boleh mendapatkan LARC dari A Step Ahead – peranti yang mereka perlu mendapatkan doktor untuk mengeluarkannya apabila mereka bersedia untuk mempunyai anak-anak – atau mereka boleh tidak mendapat kawalan kelahiran sama sekali.

Tampaknya terdapat kes di mana A Step Ahead membayar untuk LARCs bagi wanita pendatang tanpa izin yang tidak boleh bercakap bahasa Inggeris, kadang-kadang tanpa penterjemah hadir, menurut Della Winters, profesor di California State University, Stanislaus, yang menulis tesis kedoktorannya mengenai penggunaan LARCs di Tennessee. “Saya tidak pasti pelanggan saya benar-benar memahami atau bahkan memberi persetujuan,” kata seorang penyedia, seorang pekerja pusat kesihatan berkualifikasi persekutuan, kepada Winters, tentang bilangan pelanggan wanita Latin yang kelihatan mendapat LARCs tetapi yang tidak boleh bercakap bahasa Inggeris. (Winters menyiapkan kerjanya pada 2019 dan 2020, sebelum keputusan Mahkamah Agung AS Dobbs. Sekretaris A Step Ahead East Tennessee, yang melayani pelanggan kebanyakannya Latin, mengatakan bahawa koordinator pusat panggilan kumpulan itu fasih dwibahasa dan kumpulan itu memastikan penterjemah tersedia apabila perlu.)

Peranan A Step Ahead di Tennessee menggambarkan bagaimana program persendirian telah melangkah masuk untuk menyediakan cara bagi wanita untuk mendapatkan kaedah kontrasepsi dalam ketiadaan pembiayaan negeri dan persekutuan. Ia juga menunjukkan bagaimana program-program itu boleh mendorong wanita ke kaedah kontrasepsi tertentu, memeras mereka pilihan. “Ia benar-benar memaksa untuk hanya membayar untuk satu kelas kaedah dan bukan yang lain,” kata Christine Dehlendorf, penyelidik dan pakar bedah obstetrik dan ginekologi di Universiti California, San Francisco.

Terdapat cara lain di mana dasar-dasar Tennessee boleh mengehadkan pilihan wanita. Pada tahun 2017, seorang hakim Tennessee memulakan mengenakan wanita yang bersetuju untuk mendapat implan yang dimasukkan ke lengan mereka. Walaupun hakim kemudian menarik balik perintah itu selepas bantahan, lebih daripada 32 wanita menerima implan dalam dua bulan perintah itu berkuat kuasa. Sehingga 2020, negeri itu menekankan LARCs ke atas wanita di penjara, kata Winters, yang menemubual Jabatan Kesihatan Tennessee tentang program yang melawat penjara, menunjukkan wanita video bayi mengalami penarikan dadah yang mereka terdedah kepada dalam kandungan, dan meminta mereka menandatangani untuk mendapatkan LARCs. “Perkara yang akan ditonjolkan negeri-negeri ini adalah, ‘Lihat berapa banyak wang kami selamatkan dengan tidak membayar untuk bayi-bayi ini di Medicaid atau ibu-ibu di bantuan awam,” kata Winters. (Jabatan Kesihatan Tennessee tidak mengembalikan beberapa permintaan untuk komen.)

Terdapat sistem berlapis-lapis untuk akses kawalan kelahiran di seluruh negara. Walaupun Akta Kesihatan yang Boleh Termampu mewajibkan pelan insurans persendirian meliputi kontraseptif yang diluluskan FDA tanpa berkongsi kos, terdapat banyak wanita yang masih tidak dapat mengakses kawalan kelahiran mampu. Ini terutamanya benar di negeri-negeri seperti Tennessee yang tidak menerima perluasan Medicaid persekutuan. Kira-kira 500,000 orang di negeri ini mempunyai pendapatan terlalu tinggi untuk layak mendapat Medicaid tetapi terlalu rendah untuk layak mendapat bantuan kewangan di pasaran Akta Kesihatan yang Boleh Termampu, menurut Pusat Dasar dan Anggaran. Negeri-negeri di Tenggara, termasuk Tennessee, Mississippi, Alabama, Georgia, Carolina Selatan, dan Florida, membentuk kebanyakan negeri-negeri yang .

Di sesetengah negeri ini, organisasi persendirian telah melangkah masuk untuk menyediakan akses kepada kawalan kelahiran dan LARCs. Di Carolina Selatan, sebuah pertubuhan amal yang dibiayai secara persendirian bernama New Morning bekerjasama dengan klinik dan penyedia perkhidmatan kesihatan untuk menawarkan kaedah kawalan kelahiran percuma atau berkos rendah. New Morning pada asalnya mendapati bahawa banyak klinik di negeri itu tidak mampu untuk menyimpan IUD dan implan, dan membantu membayar untuk mereka melakukannya. Tetapi New Morning sangat teliti tentang menyediakan akses kepada lapan kaedah kawalan kelahiran berasingan, termasuk plester, pil, dan kondom, menurut Bonnie Knapp, presiden dan CEO New Morning. Kumpulan itu juga melatih penyedia tentang “nasihat berpusatkan individu”, secara praktis memastikan doktor mendengar apa yang mahu pesakit apabila datang kepada kawalan kelahiran. “Kami benar-benar mahu mencipta persekitaran di mana setiap wanita akan mempunyai pilihan kaedah,” katanya. “Kami sangat komited untuk memastikan bahawa kami tidak melakukan apa-apa untuk menambah sejarah stigmatisasi dan memaksa yang ada pada negeri dan Selatan.”

Ketegangan antara menyediakan akses kepada kawalan kelahiran tetapi juga tidak mendorong wanita untuk memilih satu kaedah ke atas yang lain adalah hadir dalam banyak kumpulan yang telah melangkah masuk untuk menyediakan akses, termasuk A Step Ahead. Pertubuhan itu ditubuhkan pada tahun 2011 oleh Claudia Halton, bekas majistret mahkamah remaja Tennessee yang terganggu dengan bilangan wanita yang hadir di hadapannya yang mempunyai masalah dengan perumahan atau isu-isu lain dan yang tidak mempunyai pilihan penjagaan kanak-kanak untuk anak-anak mereka. Majistret akan meminta wanita yang mengambil pil sama ada mereka telah mengambilnya sebelum muncul di mahkamah, tetapi tiada wanita yang pernah, kata Nikki Gibbs, pengarah eksekutif semasa Yayasan A Step Ahead, yang bekerja sebagai penyiasat negeri pada masa itu. “Kami melihat secara langsung apa yang berlaku,” kata Gibbs, “apabila seorang wanita mempunyai terlalu banyak bayi sebelum mereka kewangan siap untuk mereka.”

Yayasan A Step Ahead, cawangan Memphis, terutamanya melayani wanita hitam dan Latin. Melalui iklan radio dan TV dan acara di komuniti berpendapatan rendah, ia berusaha untuk mengajar wanita tentang kaedah kontrasepsi paling berkesan dan bagaimana menggunakan kontrasepsi boleh membantu wanita mendapatkan “langkah ke hadapan” dalam hidup. Pertubuhan itu akan membayar untuk LARC dan prosedur untuk memasangkannya, serta pengangkutan ke temu janji doktor. Ia tidak menawarkan kaedah kawalan kelahiran jangka pendek, kata Gibbs, kerana LARCs adalah bentuk kontrasepsi paling berkesan, dan kerana, katanya, wanita boleh dengan mudah mendapatkan pil di mana-mana untuk percuma.

Tetapi bahkan sesetengah rakan kongsi A Step Ahead percaya ia adalah memaksa untuk memilih kaedah kawalan kelahiran seseorang wanita. A Step Ahead telah berkembang ke lima lokasi lain sejak 2011, dan lokasi Knoxville, Chattanooga dan Johnson City kini menyediakan kaedah kawalan kelahiran jangka pendek percuma seperti pil dan tidak mempromosikan satu bentuk kontrasepsi ke atas yang lain. “Itu akan menjadi memaksa,” kata Taylor Phipps, pengarah eksekutif A Step Ahead East Tennessee, yang berpangkalan di Knoxville. “Nilai-nilai organisasi kami berhubung dengan akses kontraseptif tidak sepenuhnya selari.”

A Step Ahead East Tennessee tidak mempunyai pilihan lain tetapi hanya menyediakan LARCs apabila ia pertama kali dilancarkan, kata Phipps. Ini kerana ia menerima pembiayaan dari Yayasan A Step Ahead, pertubuhan asal berpangkalan di Memphis, dan pembiayaan itu mempunyai syarat: Rakan kongsi baru mesti mengikatkan untuk hanya menawarkan LARCs untuk tempoh perjanjian rakan kongsi mereka. Perjanjian rakan kongsi A Step Ahead East Tennessee berakhir pada tahun 2019, dan kumpulan itu memutuskan untuk mula menyediakan akses kepada pil dan kaedah kawalan kelahiran jangka pendek yang lain pada tahun 2022, selepas keputusan Dobbs dan wabak. Ia kini bekerjasama dengan klinik teleperubatan, yang membuka pilihan untuk wanita, yang boleh mendapat kaedah jangka pendek yang dihantar kepada mereka. “Memandangkan bagaimana landskap kesihatan reproduktif sedang berubah di Tennessee,” kata Phipps, “kami merasakan bahawa ia adalah misi kami untuk menyediakan maklumat sebanyak mungkin supaya wanita boleh membuat keputusan sendiri tentang tubuh mereka sendiri.”

Menghadkan akses kepada kawalan kelahiran hanya kepada LARCs boleh memotong akses untuk sesetengah wanita, seperti mereka yang tidak dapat mendapat pengangkutan untuk datang ke klinik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.