(SeaPRwire) –   Pendekatan kerajaan Israel terhadap Hamas telah, menurut kebanyakan akaun, merupakan . Rakyat Israel tidak dilindungi , walaupun apa yang kelihatannya telah serangan mengerikan Hamas itu. Dan kekalahan tentera yang muktamad terhadap Hamas . Kerosakan yang mengerikan yang ditimpakan ke atas Palestin di Gaza sebagai tindak balas juga telah membantu mengubah banyak pendapat global , sementara tidak banyak menguatkan keselamatan orang awam Israel.

Secara sejarah, ialah tindak balas terhadap pengganas yang telah mengubah dunia lebih daripada keganasan itu sendiri, seringkali dengan cara yang sangat tidak diingini. Perang Global Terhadap Pengganas selepas 9/11 memberikan satu ilustrasi, dengan tindak balas Amerika Syarikat yang terlalu bercorak tentera yang menyaksikan serangan 2003 ke atas Iraq di bawah alasan negara itu mempunyai Senjata Pemusnahan Besar-besaran. Imbasan baliknya Negara Islam Iraq dan Syria. Perang Israel-Hamas 2024 ini kelihatan bersedia untuk menawarkan contoh destabilisasi lagi, membahayakan pengekalan kitaran pertumpahan darah pada masa hadapan, serta kemungkinan konflik dengan negara-negara jiran.

Pengentasan pengganas, oleh sifatnya, sangat sukar. Kejayaan cenderung kurang kelihatan berbanding kegagalan. Apabila bom meletup, ia merupakan tragedi berprofil tinggi. Apabila serangan dicegah, biasanya kurang perhatian diberikan. Sekali lagi, tuntutan yang boleh difahami bahawa kerajaan perlu berbuat sesuatu sekarang boleh logik proses jangka panjang yang penting untuk program pengentasan pengganas yang berjaya. Taktik serta-merta yang terlalu banyak bergantung kepada kaedah tentera boleh kelihatan menangani keperluan awam untuk berbuat sesuatu. Tetapi seringkali mempunyai kesan yang tidak jelas atau merosakkan dalam amalan.

Semua itu bermain di Gaza hari ini. Untuk pasti, Israel telah mencapai beberapa kejayaan sejak 7 Oktober. Hamas telah rosak, bilangan pejuangnya yang signifikan , dan kebanyakan infrastruktur telah dimusnahkan.

Tetapi kejayaan taktikal ini disertai kegagalan strategik (dan kos manusia yang besar)—satu corak yang Israel tidak asing dengan. Itulah kes dalam peperangan 1967 yang menyaksikan Israel merampas Jalur Gaza, Tebing Barat (termasuk Timur Baitulmuqaddis), Bukit Golan, dan Semenanjung Sinai, kemenangan tentera yang menakjubkan yang juga menyebabkan kesan memperkukuhkan permusuhan jangka panjang Arab terhadap negara Yahudi itu. Pemberontakan menyebabkan pengusiran Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) dari negara itu, tetapi juga menyumbang kepada penciptaan kumpulan Syiah Lubnan, Hezbollah, masih merupakan lawan tentera utama Israel dekad kemudian.

Pendekatan apa, kemudian, yang harus diikuti Israel berikutan 7 Oktober? Kuncinya ialah menggabungkan keperluan taktikal jangka pendek dengan strategi jangka panjang. Ini akan melibatkan menunjukkan kepada Hamas dan kumpulan militan lain serta penyokong mereka bahawa keganasan tidak akan membawa kemenangan. Tetapi ini masih perlu datang dengan peluang untuk laluan politik alternatif, bukan keganasan, sesuatu yang kini tidak wujud bagi Palestin. Memang, dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pemerintahan tentera di wilayah Palestin yang diduduki telah menghalang kemajuan politik dalam rundingan damai semuanya sambil membolehkan pelaku Palestin garis keras. Ini secara mendasar telah menggugat prospek perdamaian, walaupun dengan kelemahannya, merupakan jalan terbaik ke hadapan untuk menghormati tuntutan boleh difahami oleh kedua-dua komuniti kebangsaan untuk penentuan nasib sendiri.

Setiap konflik adalah unik. Tetapi terdapat persamaan sejarah kepada konflik Israel-Palestin kepada yang boleh memberi ajaran. Pada awal 1990-an, ketika proses keamanan berjalan dengan baik semasa Persetujuan Oslo, dan satu di Utara Ireland sedang berjalan dengan buruk di tengah-tengah kitaran keganasan di , adalah biasa bagi orang untuk mencadangkan bahawa keamanan akan tiba di Timur Tengah terlebih dahulu. Kini, dekad selepas persetujuan keamanan berjaya di Belfast, orang kadang-kadang menganggap bahawa keamanan sentiasa akan tiba di Ulster tetapi ia tidak boleh berlaku antara Israel dan Palestin.

Secara benarnya, politik sedemikian bukanlah tidak terelakkan atau mustahil. Di Utara Ireland, kerajaan UK mengandungi Republikan ganas secara taktikal; kumpulan seperti Tentera Republik Ireland (IRA) tidak dikalahkan tetapi mereka sangat dipengaruhi, dan banyak operasi yang dirancang telah digagalkan. Ia menunjukkan kepada IRA bahawa kemenangan jelas tidak tiba melalui keganasan. Proses damai yang terbuka dan berpanjangan kemudian berkembang, dengan wakil dari semua pihak dalam konflik terlibat dalam merangka . Ini tidak menghapuskan keganasan politik sepenuhnya. Tetapi ia menubuhkan politik yang secara substansial aman di Utara Ireland, dan mengubahnya dengan cara luar biasa dan baik.

Kerajaan Israel semasa dan Hamas telah melebih-lebihkan apa yang boleh dicapai melalui keganasan. Itulah kes pada 7 Oktober apabila Hamas melancarkan serangan tanpa praseden yang membunuh 1,200 orang, dan dalam tujuh bulan sejak itu telah menyaksikan Israel melancarkan salah satu peperangan pada abad ini, yang telah membunuh sekurang-kurangnya dan meninggalkan kebanyakan Jalur itu berkecai.

Daripada terus dengan laluan semasa, peluang terbaik Israel ialah mengurangkan operasi tentera di Gaza, termasuk , untuk pendekatan lebih terarah yang memberi tumpuan kepada Hamas, sementara secara bermakna berikrar untuk penglibatan dengan Pihak Berkuasa Palestin atau kumpulan pentadbiran yang boleh diterima untuk rundingan damai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.