Election 2012 - Republican Presidential Debate

(SeaPRwire) –   Alice Stewart, seorang pengulas politik CNN dan penasihat politik veteran yang bertugas dalam beberapa kempen presiden GOP, telah meninggal dunia pada usia 58 tahun, menurut laporan jaringan berita itu hari Sabtu.

Polis di Virginia utara memberitahu CNN bahawa mayat Stewart telah ditemui di luar rumah di kawasan kejiranan Bellevue pagi Sabtu dan tiada sebarang perbuatan khianat disyaki. Para pegawai percaya bahawa Stewart telah mengalami masalah kesihatan, menurut CNN.

Dalam emel kepada staf, Ketua Pegawai Eksekutif rangkaian itu, Mark Thompson memanggil Stewart “rakan yang sangat baik dan rakan sekerja bagi kami semua di CNN.”

“Veteran politik dan seorang wartawan pemenang Anugerah Emmy yang membawa percikan yang tiada tandingannya kepada liputan CNN, yang dikenali di semua biro kami bukan sahaja kerana kecerdasan politiknya, tetapi juga kerana sifat baik telahinya yang tidak goyah,” tulisnya. “Hati kami berat kerana meratapi kehilangan yang luar biasa.”

Tiada maklumat lanjut mengenai punca kematian atau orang yang masih hidup disediakan pada hari Sabtu.

Stewart dilahirkan pada 11 Mac, 1966, di Atlanta, dan memulakan kerjayanya sebagai wartawan tempatan di Georgia sebelum berpindah ke Little Rock, Arkansas untuk menjadi penyiar berita. Beliau kemudian berkhidmat sebagai pengarah komunikasi di pejabat Gabenor Arkansas ketika itu, Mike Huckabee. Beliau menggalas peranan yang sama semasa pemerintahan presiden Huckabee pada tahun 2008 dan berkhidmat sebagai pengarah komunikasi untuk bidaan presiden pada tahun 2012 oleh Wakil Minnesota, Michele Bachmann dan kemudian bekas Senator Pennsylvania, Rick Santorum. Baru-baru ini, Stewart ialah pengarah komunikasi untuk kempen Ted Cruz pada tahun 2016.

“Menyayat hati,” Cruz menyiarkan hari Sabtu pada X, dahulunya Twitter. “Alice sangat hebat dan berbakat dan seorang teman yang baik. Dan beliau sangat cintakan Amerika. Beliau menjalani setiap hari sepenuhnya, dan beliau akan sangat dirindui. Semoga keselesaan dan ketenangan Tuhan diberikan kepada orang yang disayanginya. RIP.”

Stewart masuk ke CNN sebagai pengulas politik sebelum pilihan raya 2016 dan kerap muncul di udara untuk memberikan pandangan mengenai berita politik hari itu. Beliau terakhir kali muncul pada hari Jumaat dalam “The Situation Room with Wolf Blitzer.”

Stewart memberitahu Harvard Political Review pada tahun 2020 bahawa beliau membawa “perspektif yang saya fikir dihargai oleh CNN.”

“Jawatan saya di CNN adalah untuk menjadi suara konservatif, namun berfikir secara bebas,” kata Stewart. “Saya bukan seorang peminum Kool-Aid; Saya bukan orang yang tidak pernah menyukai Trump, dan saya tidak memeriksa akal sehat dan kesopanan saya di pintu ketika saya mengundi (Trump).”

Bekas gabenor Arkansas dan calon presiden Asa Hutchinson menyiarkan pada X bahawa kematian mengejut Stewart merupakan satu kehilangan yang besar bagi semua yang menghargai persahabatannya serta semangat politiknya”

“Saya pertama kali bertemu Alice di Arkansas dan saya berbangga kerana beliau memberi tumpuan untuk mencari rakan dalam politik dan bukannya mencari musuh,” katanya. “Terima kasih, Alice Stewart!”

Stewart turut menjadi hos bersama podcast “Hot Mics from Left to Right” bersama pengulas CNN, Maria Cardona dan berkhidmat dalam jawatankuasa penasihat kanan di Institute of Politics di Harvard University’s Kennedy School, di mana beliau sebelum ini menjadi rakan.

Pada masa lapangnya, Stewart merupakan pelari tegar, menurut CNN. Beliau kerap menyiarkan gambar dari perlumbaan jalanan di media sosial, termasuk dari Maraton Bandar Raya New York TCS, yang dilangsunkannya pada November, dan perlumbaan Kredit Union Cherry Blossom 10 Mile, yang dilangsungkannya pada bulan lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

— Alyssa Farah Griffin (@Alyssafarah)