Right Wing Activists Hold Rallies In Washington, DC On 2nd January 6 Anniversary

(SeaPRwire) –   (WASHINGTON) — Mahkamah Agung pada Selasa akan menangani kes pertama daripada dua kes yang boleh memberi kesan ke atas prosiding jenayah terhadap bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump atas usahanya untuk mengetepikan kekalahannya dalam pilihan raya 2020. Ratusan tuduhan yang timbul juga terdedah.

Hakim-hakim akan mendengar hujah mengenai tuduhan menghalang prosiding rasmi. Tuduhan itu, yang timbul daripada undang-undang yang diluluskan selepas skandal kewangan Enron lebih daripada dua dekad lalu, telah dikenakan ke atas 330 orang, menurut Jabatan Kehakiman. Mahkamah akan mempertimbangkan sama ada ia boleh digunakan terhadap mereka yang mengganggu pengesahan Kongres kemenangan Joe Biden dalam pilihan raya presiden 2020 ke atas Trump.

Bekas presiden dan calon yang dijangka untuk pencalonan Republikan 2024 sedang menghadapi dua tuduhan dalam kes yang dibawa oleh peguam khas Jack Smith di Washington yang boleh diketepikan dengan keputusan yang menguntungkan daripada mahkamah tertinggi negara. Minggu depan, hakim-hakim akan mendengar hujah mengenai sama ada Trump mempunyai “kekebalan mutlak” daripada prosiding dalam kes itu, satu proposisi yang sehingga kini ditolak oleh dua mahkamah rendah.

Bekas presiden Amerika Syarikat pertama yang didakwa, Trump kini dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan di New York dan juga dituduh campur tangan pilihan raya di Georgia serta salah urus dokumen sulit di Florida.

Dalam kes Selasa, mahkamah sedang mendengar rayuan daripada Joseph Fischer, seorang bekas pegawai polis Pennsylvania yang telah didakwa tujuh pertuduhan, termasuk menghalang, atas tindakannya pada 6 Januari 2021, apabila serombongan penyokong Trump menyerbu Capitol dalam usaha untuk mengekalkan Biden, seorang Demokrat, daripada mengambil alih Rumah Putih.

Tuduhan menghalang, yang membawa hukuman sehingga 20 tahun penjara, adalah antara tuduhan jenayah serius yang paling banyak dikenakan dalam prosiding persekutuan besar-besaran berikutan insiden keganasan itu.

Kira-kira 170 defendan 6 Januari telah disabitkan bersalah menghalang atau berkonspirasi untuk menghalang sesi bersama Kongres pada 6 Januari, termasuk pemimpin dua kumpulan ekstrimisme kanan jauh, Kumpulan Proud Boys dan Oath Keepers. Beberapa defendan bahkan telah diberikan pembebasan awal dari penjara sementara menunggu keputusan Mahkamah Agung mengenai isu ini kerana mereka mungkin akan menghabiskan masa yang lebih lama jika Mahkamah Agung memutuskan terhadap Jabatan Kehakiman.

Kes Mahkamah Agung ini memberi tumpuan sama ada peruntukan mengenai menghalang dalam undang-undang yang diluluskan pada tahun 2002 sebagai tindak balas kepada skandal kewangan yang menjatuhkan Enron Corp. boleh digunakan terhadap defendan 6 Januari.

Peguam Fischer mendakwa bahawa peruntukan itu dimaksudkan untuk menutup lubang dalam undang-undang jenayah dan menggalakkan penghancuran rekod sebagai tindak balas kepada siasatan. Sehingga rusuhan Capitol, mereka memberitahu mahkamah, setiap kes jenayah menggunakan peruntukan itu melibatkan dakwaan menghancurkan atau sebaliknya memanipulasi rekod.

Tetapi pihak pentadbiran menyatakan pihak lawan membaca undang-undang terlalu sempit, dengan mendakwa ia “berfungsi sebagai kesalahan menutup semua bentuk gangguan rasmi prosiding lengkap”, termasuk “tindakan yang didakwa Fischer menyertai rusuhan ganas untuk mengganggu sesi bersama Kongres mengesahkan keputusan pilihan raya presiden.”

Smith juga berhujah secara berasingan dalam kes kekebalan bahawa tuduhan menghalang terhadap Trump sah, terlepas daripada hasil kes Fischer.

Kebanyakan hakim rendah yang memberi pandangan telah membenarkan tuduhan berdiri. Di antaranya, Hakim Daerah AS Dabney Friedrich, seorang pelantik Trump, menulis bahawa “undang-undang sering melangkaui kejahatan utama yang memotivasikannya.”

Tetapi Hakim Daerah AS Carl Nichols, lagi seorang pelantik Trump, menolak tuduhan terhadap Fischer dan dua defendan lain, dengan menulis bahawa pendakwaan pergi terlalu jauh. Panel bercampur Mahkamah Rayuan Persekutuan di Washington memulihkan tuduhan sebelum Mahkamah Agung bersetuju menangani kes itu.

Walaupun tidak penting untuk kes Mahkamah Agung, kedua-dua pihak memberikan gambaran yang sangat berbeza tentang tindakan Fischer pada 6 Januari. Peguam Fischer menyatakan beliau “bukan sebahagian daripada orang ramai” yang memaksa para pembuat undang-undang melarikan diri ke Dewan dan bilik-bilik Senat, dengan mencatatkan bahawa beliau memasuki Capitol selepas Kongres bersidang. Berat orang ramai menolak Fischer ke barisan polis di dalam, kata mereka dalam permohonan mahkamah.

Senator Tom Cotton dari Arkansas dan Wakil Rakyat Jim Jordan dari Ohio, Lauren Boebert dari Colorado, Matt Gaetz dari Florida dan Marjorie Taylor Greene dari Georgia antara 23 ahli Kongres Republikan yang menyatakan penggunaan pentadbiran terhadap tuduhan “menimbulkan risiko tidak tertahankan prosiding politik. Hanya penolakan jelas daripada Mahkamah ini akan menghentikan kegilaan ini.”

Jabatan Kehakiman menyatakan Fischer boleh didengar dalam rakaman video berteriak “Serang!” sebelum beliau menerobos orang ramai dan “menabrak garisan polis”. Pendakwa juga merujuk mesej teks Fischer sebelum 6 Januari yang menyatakan perkara mungkin menjadi ganas dan kenyataan media sosial selepas rusuhan di mana beliau menulis, “kami menolak polis kembali kira-kira 25 kaki.”

Lebih 1,350 orang telah didakwa dengan kesalahan jenayah berkaitan rusuhan Capitol. Kira-kira 1,000 daripada mereka telah mengaku bersalah atau disabitkan oleh juri atau hakim selepas perbicaraan.

___

Jurubual Associated Press Alanna Durkin Richer di Washington dan Michael Kunzelman di Silver Spring, Maryland, menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.