Donald Trump's Social Media Business Truth Social To Be Publicly Listed

(SeaPRwire) –   Sekitar suku jalan ke dalam tahun pilihan raya yang paling penting dalam ingatan kita, syarikat teknologi gagal dalam ujian terbesar mereka. Begitulah tuduhan yang dikenakan oleh sekurang-kurangnya 160 kumpulan hak asasi manusia di 55 negara, yang secara kolektif memanggil pihak platform teknologi untuk segera mengambil langkah lebih ketat untuk melindungi masyarakat dan pilihan raya daripada disinformasi dan ucapan kebencian secara online yang meresahkan.

“Walaupun kami dan banyak pihak lain telah berbincang, syarikat teknologi gagal untuk melaksanakan langkah yang mencukupi untuk melindungi masyarakat dan proses demokratik daripada kesan teknologi termasuk disinformasi, ucapan kebencian, dan operasi pengaruh yang merosakkan hidup dan menggugat integriti demokratik,” kata organisasi-organisasi itu dalam kenyataan yang dikongsi secara eksklusif dengan TIME oleh Global Coalition for Tech Justice, konsortium kumpulan masyarakat sivil, aktivis dan pakar. “Malah, platform teknologi kelihatan telah mengurangkan pelaburan dalam keselamatan platform dan telah mengehadkan akses data, walaupun terus menjana keuntungan daripada iklan yang membenci dan disinformasi.”

Pada Julai, koalisi itu menghubungi syarikat teknologi terkemuka, termasuk Meta (pemilik Facebook dan Instagram), Google (pemilik YouTube), TikTok, dan X (dahulunya dikenali sebagai Twitter), dan meminta mereka menubuhkan rancangan negara khusus yang telus untuk tahun pilihan raya akan datang, di mana lebih separuh penduduk dunia akan mengundi dalam beberapa 65 negara. Tetapi panggilan itu kebanyakannya diabaikan, kata Mona Shtaya, pengurus kempen dan perkongsian Digital Action, penganjur Global Coalition for Tech Justice. Beliau menegaskan bahawa walaupun kebanyakan syarikat ini telah menyediakan kenyataan tentang pendekatan mereka kepada tahun pilihan raya, ia sering kabur dan kurang butiran negara khusus, seperti bilangan pemeriksa kandungan mengikut negara, bahasa dan loghat. Pentingnya, sesetengah kelihatan memberi tumpuan berlebihan kepada pilihan raya AS.

“Kerana mereka bertanggungjawab secara undang-undang dan politik di AS, mereka mengambil langkah lebih ketat untuk melindungi masyarakat dan hak demokratik mereka di AS,” kata Shtaya. “Tetapi di seluruh dunia, terdapat konteks yang berbeza yang boleh menyebabkan penyebaran disinformasi, misinformasi, kandungan membenci, keganasan berunsur jantina, atau kempen memfitnah terhadap parti politik tertentu atau komuniti yang rentan.”

Apabila diminta untuk memberi komen, TikTok menunjukkan TIME kepada kenyataan tentang rancangan mereka untuk melindungi integriti pilihan raya, serta pos berasingan tentang rancangan mereka untuk pilihan raya di India, Brazil, Indonesia, Kenya, Filipina, Mexico, dan Amerika Syarikat. Google juga menunjukkan kepada kenyataan yang diterbitkan tentang pilihan raya Amerika Syarikat yang akan datang, serta pertandingan yang akan datang di Brazil dan Mexico. Meta menyatakan bahawa mereka telah “menyediakan maklumat awam yang luas tentang persiapan kami untuk pilihan raya di negara-negara utama di seluruh dunia”, termasuk kenyataan tentang pilihan raya akan datang di Brazil, India dan Afrika Selatan.

X tidak membalas permintaan komen.

Platform teknologi telah lama dikenali dengan melabur kurang dalam penyeliaan kandungan dalam bahasa selain bahasa Inggeris, kadang-kadang dengan kesan membahayakan. Di India, yang memulakan pilihan raya minggu ini, ucapan kebencian anti-Muslim di bawah kerajaan nasionalis Hindu telah membawa kepada keganasan. Walaupun risiko keganasan sedemikian, pemerhati memberi amaran bahawa ucapan kebencian anti-Muslim dan misogini masih merebak di platform sosial teknologi seperti Facebook, WhatsApp dan Twitter. Di Afrika Selatan, yang akan mengundi bulan depan, xenofobia online telah menjelma kepada serangan ke atas pekerja asing, pemohon suaka dan pelarian – sesuatu yang pemerhati kata platform media sosial telah lakukan sedikit untuk mengawalnya. Benar-benar, dalam kajian yang dijalankan tahun lepas oleh pertubuhan hak asasi manusia Cape Town, Legal Resources Centre dan NGO antarabangsa Global Witness, 10 iklan bukan bahasa Inggeris diluluskan oleh Facebook, TikTok dan YouTube walaupun melanggar dasar sendiri mengenai ucapan kebencian.

Daripada melabur dalam penyeliaan kandungan lebih meluas, Global Coalition for Tech Justice menegaskan bahawa platform teknologi sebaliknya melakukan tindakan itu. “Dalam tahun lepas, Meta, Twitter dan YouTube secara kolektif mengeluarkan 17 dasar bertujuan melindungi daripada ucapan kebencian dan disinformasi,” kata Shtaya, merujuk kepada laporan oleh pengawas media tidak kerajaan Free Press. Beliau menambah bahawa ketiga-tiga syarikat itu telah mengurangkan pekerja, dengan sesetengahnya terus memberi kesan kepada pasukan yang ditugaskan untuk penyeliaan kandungan dan pilihan raya.

Hanya bulan lepas, Meta mengumumkan keputusannya untuk menghentikan CrowdTangle, alat analitik yang banyak digunakan oleh wartawan dan penyelidik untuk menjejak disinformasi dan kandungan viral lain di Facebook dan Instagram. Ia akan berhenti berfungsi pada 14 Ogos 2024, kurang daripada tiga bulan sebelum pilihan raya presiden AS. Yayasan Mozilla dan 140 organisasi masyarakat sivil (termasuk beberapa yang menandatangani surat Global Coalition for Tech Justice) mengutuk tindakan itu, yang dianggap “ancaman terus kepada keupayaan kami untuk melindungi integriti pilihan raya.”

Mungkin kebimbangan terbesar mengenai pilihan raya tahun ini adalah ancaman yang dibawa oleh disinformasi generatif AI, yang sudah terbukti mampu menghasilkan imej palsu, audio dan video dengan kebolehpercayaan menakutkan. Deepfake politik sudah muncul dalam pilihan raya di Slovakia (di mana video palsu kelihatan menunjukkan calon terkemuka memuji merancang pilihan raya, yang kemudian dia kalahkan) dan Pakistan (di mana video calon telah diubahsuai untuk memberitahu pengundi memboikot undian). Ia hampir pasti akan muncul dalam pertandingan presiden AS akan datang: Tahun lepas, bekas Presiden dan calon presiden Republikan yang dijangka Donald Trump menyiarkan video dimanipulasi menggunakan peniruan suara AI pembawa berita CNN Anderson Cooper. Lebih baru-baru ini, panggilan robot yang dikatakan direkodkan oleh Presiden Biden (sebenarnya peniruan AI beliau) cuba menggagalkan pengundi daripada mengambil bahagian dalam pilihan raya presiden Demokratik New Hampshire hanya beberapa hari sebelum undian. (Seorang penasihat politik yang mengaku bertanggungjawab atas penipuan itu berkata dia cuba memperingatkan negara tentang bahaya AI.)

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.