(SeaPRwire) –   Adakah anda mempunyai rakan lelaki yang memberi perhatian kepada anda, bersemangat untuk menghabiskan masa bersama, dan bergaul apabila bersama kawan-kawan anda? Anda mungkin berfikir anda hanya mempunyai hubungan yang kukuh, tetapi ternyata, mengikut esei baru, anda mempunyai “Golden Retriever boyfriend.” Atau mungkin rakan lelaki anda pemalu atau berdiri jauh di hadapan orang lain, tetapi sangat setia dan manis apabila bersama anda, juga dikenali sebagai “Rottweiler boyfriend.” Mungkin anda sedang mengenali seorang lelaki yang sangat menarik, tetapi apabila datang kepada kecerdasan buku, dia tidak terbaik. Anda mempunyai dirimu sendiri seorang “himbo.” Dan jika seorang lelaki suka mengambil gambar anda, dia adalah pasangan sempurna “Instagram boyfriend”.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, internet telah mengkodkan ciri-ciri lelaki tertentu kepada istilah cepat supaya orang luar dapat dengan cepat mengenal pasti jenis lelaki yang mereka kenali. Beberapa orang mungkin berfikir bahawa ini adalah jenis-jenis lelaki baru. Itu bukanlah kesnya sepenuhnya. Bukanlah lelaki-lelaki itu baru – tetapi cara kita melihat kelelakian.

Istilah “himbo” sebenarnya berasal dari tahun 1980-an, dan merupakan gabungan “him” dan “bimbo”, yang terakhir ini tentu saja istilah yang merendahkan terutamanya digunakan untuk wanita yang cantik dan kosong. Ia mendapat momentum baru-baru ini untuk menggambarkan lelaki yang sekadar wajah cantik, terutamanya untuk wanita. Filem blockbuster 2023 Barbie menampilkan “himbo” terbesar mereka semua, Ken, yang tujuan tunggalnya adalah untuk kelihatan baik dan tidak terlalu banyak berfikir. Dalam filem itu, Ken dicintai oleh dunia di luar Barbie Land, di mana lelaki mengendalikan permainan.

Walaupun ini adalah gambaran yang sangat melampau tentang himbo-ism, filem itu menyentuh harapan yang kita, bukan penduduk Barbie Land, miliki terhadap lelaki. Terdapat harapan sosial bagi lelaki untuk menjadi pelakon solo yang bermotivasi sendiri, bukan rakan kepada wanita. Mereka dijangka berada dalam kawalan dan keperluan mereka menjadi tumpuan. Tetapi ini jauh berbeza dari kenyataan lelaki hari ini. Stereotaip lelaki zaman dahulu telah mengurung lelaki begitu rupa sehingga kita perlu mencipta bahasa baru untuk menunjukkan bahawa memang ada lebih banyak nuansa kelelakian daripada yang pernah difikirkan.

Naratif dominan secara historinya adalah bahawa lelaki mesti menjadi agresif, dominan, sedikit kejam, serius, kebanyakannya anti-sosial, dan mampu melakukan apa sahaja sendiri. Pengelasan lelaki yang tidak memenuhi piawaian ini tidak menguntungkan. Jika anda membalikkan stereotaip lelaki ini menjadi pasif, tunduk, emosional, sia-sia, hiper-sosial, dan memerlukan bantuan, anda akan mendapat sesuatu yang lebih stereotaip “kewanitaan.” Dan pada masa lalu, menggambarkan lelaki dengan istilah ini membuka mereka kepada persoalan. Ini menyoroti anggapan lain yang kita miliki tentang kelelakian: bahawa ia sentiasa heteroseksual.

Tentu saja, semua stereotaip ini salah; orang lebih daripada jantina mereka, dan penyajian jantina mereka boleh mengambil aspek seluruh spektrum jantina dari kelelakian hingga kewanitaan dan androgini. Dan sebagaimana budaya kencan kita berkembang, media sosial telah membantu lelaki heteroseksual memperluas skop apa yang boleh dilihat sebagai kelelakian. Lelaki heteroseksual kini lebih selesa , berkongsi tangisan pelukan dengan rakan lelaki, berkongsi tentang kesihatan mental mereka, dan menyatakan komitmen mereka untuk menjadi bapa yang tinggal di rumah. Dalam makna ini, istilah seperti “Golden Retriever boyfriend” mencipta cara untuk mengakui lelaki heteroseksual yang memecah norma jantina tanpa ditanya tentang seksualiti atau penyajian jantina mereka. Apa yang mungkin sebelumnya dianggap tingkah laku lelaki yang tidak diingini kini mendapat sambutan sebagai sebahagian daripada penyataan kelelakian yang berkembang.

Seorang rakan lelaki yang perhatian, bersemangat untuk komited, dan yang menyambut pasanganannya kini mendapat . Golden Retriever boyfriends dipuji untuk sikap mereka yang mudah dikawal dan “pergi bersama untuk mendapatkan” dengan pasangan mereka, yang sangat berbeza dengan stereotaip penyendiri yang menggerunkan yang sudah tidak disukai dalam budaya arus perdana. Dan walaupun keinginan untuk jenis hubungan ini mungkin bukanlah apa-apa yang baru, penghormatan terhadap tokoh awam yang menghidupkan ciri-ciri ini (contoh yang terbayang di fikiran saya ialah Travis Kelce dan Tom Holland) adalah. Golden Retriever boyfriend menggambarkan lebih daripada ciri-ciri lelaki – ia juga termasuk keinginan untuk setia dan kestabilan oleh wanita. Ia pengakuan bahawa bukan sahaja lelaki mampu setia, mereka lebih baik sebagai manusia kerana menjadi rakan yang hormat, sama rata kepada wanita. Tidak lagi peranan wanita untuk mengekalkan kesihatan emosi hubungan. Lelaki kini dijangka mengakui bahawa ini adalah hubungan bermanfaat bersama-sama dan anda mendapat apa yang anda berikan.

Apa yang “himbo”, “Golden Retriever boyfriend”, dan “Instagram boyfriends” mempunyai persamaan ialah pengalihan semula terhadap wanita dalam pengenalan. Walaupun istilah ini telah diadaptasikan dan digunakan untuk lebih daripada hanya lelaki heteroseksual, akarnya datang dari batasan bahasa tentang tingkah laku lelaki dengan wanita. Kerana masyarakat telah membina kelelakian sebagai semua-mengetahui dan kewanitaan sebagai memerlukan atau lemah, kita telah berakhir dengan dinamik tetap yang tidak mengakui sifat pelbagai hubungan. Himbos memberi wanita keizinan untuk menghendaki, bukan dari tempat kekurangan atau keperluan, tetapi dari pengetahuan diri mereka sendiri. Golden Retriever boyfriends menikmati menjadi perkhidmatan, bukan dari tempat “melakukannya untuk anda kerana anda tidak boleh,” tetapi “kerana ia membuat anda bahagia.” Dan Instagram boyfriends sukarela mengambil peranan menyokong, bukan pusat panggung kerana mereka boleh mengakui kekuatan dan kelemahan mereka dan pasangan mereka. Istilah-istilah ini membantu kita memahami nuansa kuasa yang wujud dalam setiap hubungan.

Kita memerlukan istilah untuk menjadikan sosial yang diterima bagi lelaki heteroseksual untuk secara terbuka mencintai dan menyokong pasangan mereka dengan cara yang tidak biasa berjantina: bersemangat, bukan kaku; bersemangat dengan pujian dan kasih sayang bukan menahan emosi; menikmati kehampaan dan kecantikan, bukan mengkritik atau tidak menyokong; menjadi dikehendaki secara fizikal, tanpa menguasai atau mengawal; Bersemangat, bukan kaku; bersemangat dengan pujian dan kasih sayang bukan menahan emosi; menikmati kehampaan dan kecantikan, bukan mengkritik atau tidak menyokong; menjadi dikehendaki secara fizikal, tanpa menguasai atau mengawal; Bersemangat, bukan kaku; bersemangat dengan pujian dan kasih sayang bukan menahan emosi; menikmati kehampaan dan kecantikan, bukan mengkritik atau tidak menyokong; menjadi dikehendaki secara fizikal, tanpa menguasai atau mengawal. Tetapi fakta bahawa istilah-istilah ini muncul dalam budaya kita sekarang tidak bermakna bahawa kita mempunyai jenis-jenis lelaki baru. Ia hanya bermakna bahawa harapan kaku tentang kelelakian masa lalu tidak membenarkan jenis-jenis lelaki ini menjadi kelihatan sebelum ini. Istilah-istilah ini menjadikan jenis-jenis kelelakian yang berbeza dibenarkan – dan kita semua menjadi lebih baik kerana itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.