McCourt

(SeaPRwire) –   Billionair Frank McCourt lama mengatakan bahawa internet perlu diubah secara radikal pada tahap infrastruktur untuk mengurangkan ketoksikan, penyebaran berita palsu, dan sifat ekstraktifnya. Kini, beliau berharap untuk memenuhi kekosongan kuasa dalam usaha mencapai matlamat itu. McCourt sedang menyusun tawaran untuk membeli TikTok dari syarikat teknologi China ByteDance, yang menghadapi larangan di Amerika Syarikat pada akhir tahun ini kecuali ia menjual aplikasi yang sangat popular itu.

Tesis utama McCourt berpandukan kepercayaan bahawa pengguna harus mempunyai kawalan lebih terhadap data peribadi dan identiti dalam talian mereka. Matlamatnya adalah untuk mengumpulkan gabungan untuk membeli TikTok, supaya data pengguna paling bernilainya tidak akan dimiliki oleh syarikat tunggal, tetapi pada protokol teragih. McCourt telah membangunkan idea ini bersama-sama dengan ahli teknologi, akademik dan pembuat dasar melalui pertubuhan amalnya Project Liberty. Rancangannya telah menerima sokongan daripada tokoh-tokoh terkenal termasuk penulis (The Anxious Generation) dan , pencipta internet dunia.

McCourt tidak menyatakan berapa banyak beliau menganggarkan nilai TikTok. Tycoon lain yang menyatakan minat untuk membuat tawaran untuk membeli TikTok termasuk Kevin O’Leary dan Steve Mnuchin.

Tetapi tiada petunjuk bahawa ByteDance merancang untuk menjual TikTok; mereka berada di sistem mahkamah Amerika Syarikat atas dasar kebebasan bersuara. Dan McCourt menghadapi banyak halangan dalam memasukkan TikTok ke dalam visi teknologinya sambil memastikan keuntungan aplikasi itu – terutamanya kerana beliau mengatakan beliau tidak berminat untuk membeli algoritma inti yang telah melonjakkan pertumbuhan TikTok.

Dalam temubual dengan TIME, McCourt menerangkan visinya untuk aplikasi dan ekosistem internet yang lebih luas. Berikut adalah petikan daripada perbualan itu.

TIME: Beberapa tahun lalu, anda sebagai CEO dari McCourt Global untuk memberi tumpuan kebanyakan masa anda kepada Project Liberty, yang bertujuan memperbaiki internet. Berapa pentingnya membeli TikTok untuk misi itu?

Frank McCourt: Saya fikir ini peluang yang hebat untuk benar-benar mempercepatkan perkara dan mencetuskan versi internet alternatif di mana individu memiliki dan mengawal identiti dan data mereka. Internet tidak perlu beroperasi cara sekarang. Penting untuk ingat bahawa platform besar lain di Amerika Syarikat beroperasi dengan seni bina yang sama seperti TikTok: mengumpul data pengguna dan mengumpulkannya, kemudian mengeksploitasi.

Apabila saya kata data, ia kedengaran abstrak. Tetapi ia adalah diri kita; ia adalah segala-galanya tentang kita. Dan saya fikir sudah tiba masanya kita membetulkan kecacatan asas reka bentuk internet dan mengembalikan kuasa kepada individu.

Katakan saya adalah pemilik perniagaan kecil yang menggunakan TikTok untuk memuat naik kandungan dan menjual barangan. Bagaimana pengalaman saya akan diperbaiki di bawah reka bentuk baru anda?

Pengalaman pengguna tidak akan berubah banyak. Kami mahu ini menjadi perkara yang licin. Sebahagian daripada pemikiran kami adalah untuk mengekalkan TikTok AS hidup, kerana China telah menyatakan mereka tidak akan berkongsi algoritma di bawah apa jua keadaan. Dan tanpa penawar yang boleh dipercayai untuk terus maju tanpa algoritma, mereka mungkin akan menutupnya. Tetapi kami tidak sedang mencari algoritma.

Ramai orang mendakwa algoritma inti adalah penting kepada nilai TikTok. Adakah anda bimbang TikTok tidak akan menjadi TikTok tanpa ia?

Apa yang membuat TikTok, TikTok, bagi saya, adalah asas pengguna, kandungan dicipta oleh asas pengguna, jenama, dan semua teknologi selain algoritma. Tentu sahaja, TikTok tidak bernilai setinggi tanpa algoritma. Saya faham itu. Ini agak jelas. Tetapi kita sedang membincangkan reka bentuk yang berbeza, yang memerlukan orang untuk bergerak dari minda dan paradigma kita sekarang.

Bagaimana pengguna akan mengawal data mereka?

Bayangkan internet di mana individu menetapkan terma dan syarat data mereka dengan kes gunaan dan aplikasi. Dan anda masih mahu berkongsi data anda, kerana anda mahu mendapat manfaat internet. Tetapi anda berkongsi atas asas yang boleh dipercayai. Tindakan memberi kebenaran untuk menggunakannya sangat berbeza daripada diperhatikan dan diekstrak.

Infrastruktur teragih berasaskan blockchain yang dirancang untuk digunakan untuk TikTok, DSNP, sudah berjalan, dan aplikasi media sosial MeWe sedang memindahkan teknologi dan data ke atasnya. Apa yang telah anda pelajari daripada pemindahan MeWe?

Bahawa ia berfungsi. Seperti apa-apa cabaran kejuruteraan lain, anda perlu melalui semua langkah kecil untuk mendapatkannya betul. Tetapi migrasi bermula dengan serius pada suku keempat, dan lebih 800,000 pengguna telah berpindah. Bagi saya, ini penting bahawa kita tidak membawa konsep: Kita membawa penyelesaian teknikal yang telah terbukti.

Untuk membiayai tawaran ini, anda akan mencari wang daripada yayasan, dana amanah dan dana persaraan serta pertubuhan amal. Adakah anda yakin jika anda mendapatkan pelabur besar ini, anda akan dapat memberikan pulangan kepada mereka?

Saya yakin. Ini membuka dan melonggarkan nilai yang besar bagi pelabur dan pengguna. Pada masa yang sama, ia mempunyai kesan yang luar biasa bagi masyarakat. Saya sebutkan dana persaraan, dana amanah dan yayasan sebagai kategori pelabur yang mempunyai landasan masa yang lebih lama, dan melihat pelaburan bukan semata-mata berdasarkan pulangan kewangan. Penting bagi mereka terlibat, kerana ini adalah projek masyarakat untuk mengubah cara internet berfungsi secara fundamental.

Kami mahu banyak orang terlibat dalam pelbagai cara, bentuk dan bentuk, yang merupakan ciri yang membezakan lagi. Kami tidak memerlukan wang Arab untuk menggantikan wang China. Kami cuba membawa penyelesaian untuk menangani masalah pada punca penyebabnya, bukan pada tahap simptom.

Anda kepada Project Liberty pada 2022. Adakah anda bersedia untuk menghabiskan dalam lingkungan itu lagi untuk TikTok?

Kemaskini jumlah itu: Saya telah menyatakan komitmen setengah bilion dolar kepada Project Liberty. Ini harus menjadi petanda keseriusan saya tentang semua ini, dan keseriusan saya tentang tawaran untuk TikTok AS.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.