(SeaPRwire) –   (CHARLESTON, W.Va.) — West Virginia dan North Carolina penolakan untuk memberikan penjagaan kesihatan tertentu untuk orang transgender dengan insurans yang disokong kerajaan adalah diskriminasi, Mahkamah Rayuan Persekutuan Wilayah Keempat memutuskan Isnin.

Mahkamah Rayuan Richmond-berpusat Wilayah Keempat memutuskan 8-6 dalam kes yang melibatkan liputan penjagaan pengesahan jantina oleh pelan kesihatan pekerja negeri North Carolina dan liputan pembedahan pengesahan jantina oleh Medicaid West Virginia.

“Pengecualian liputan secara terang-terangan membezakan atas asas jantina dan identiti jantina, dan tidak berkaitan secara substansial dengan kepentingan kerajaan yang penting,” Hakim Roger Gregory, pertama kali dilantik oleh bekas Presiden Bill Clinton dan dilantik semula oleh bekas Presiden George W. Bush, menulis dalam pendapat majoriti.

Penentuan itu mengikuti keputusan awal bulan ini oleh hakim Mahkamah Rayuan Keempat bahawa larangan sukan transgender West Virginia melanggar hak atlet remaja berdasarkan Tajuk IX, yang melarang diskriminasi berasaskan jantina di sekolah.

Seperti dengan keputusan undang-undang sukan transgender, Peguam Negara West Virginia Patrick Morrisey berkata pejabatnya merancang untuk merayu keputusan kes penjagaan kesihatan hari ini.

“Keputusan seperti ini, dari mahkamah yang didominasi oleh pelantikan Obama dan Biden, tidak boleh berdiri: kami akan membawanya ke Mahkamah Agung dan menang,” kata Morrisey dalam kenyataan.

Selepas penentuan itu, plaintif West Virginia Shauntae Anderson, seorang wanita transgender hitam dan peserta Medicaid West Virginia, memanggil penolakan negerinya untuk memberikan liputannya “sangat menghakis martabat manusia”.

“Saya sangat lega bahawa keputusan mahkamah ini meletakkan kami satu langkah lebih dekat ke hari di mana Medicaid tidak boleh lagi menafikan akses transgender West Virginia ke penjagaan kesihatan asas yang doktor kami katakan perlu bagi kami,” kata Anderson dalam kenyataan.

Jurucakap bagi Setiausaha Wang Negara North Carolina Dale Folwell, yang jabatannya menyelia pelan kesihatan negeri, berkata agensi itu masih mengkaji keputusan Isnin tetapi akan memberi respon kemudian.

Semasa perbahasan lisan September, sekurang-kurangnya dua hakim berkata sangat mungkin kes itu akan akhirnya mencapai Mahkamah Agung AS. Kedua-dua negeri merayu keputusan mahkamah rendah yang mendapati penafian penjagaan pengesahan jantina itu diskriminasi dan tidak berperlembagaan. Dua panel tiga hakim Mahkamah Rayuan Keempat mendengar hujah dalam kedua-dua kes sebelum memutuskan untuk menggabungkan kedua-dua kes dan melihatnya dibentangkan di hadapan mahkamah penuh.

Pada Jun 2022, seorang hakim persekutuan memerintahkan pelan negara itu membayar untuk “perkhidmatan yang perlu secara perubatan”, termasuk terapi hormon dan beberapa pembedahan, untuk pekerja dan anak-anak mereka. Hakim itu telah membuat keputusan menyokong pekerja dan tanggungan mereka, yang mengatakan dalam saman 2019 bahawa mereka ditolak liputan untuk penjagaan pengesahan jantina di bawah pelan itu.

Pelan insurans negeri North Carolina menyediakan liputan perubatan untuk lebih daripada 750,000 guru, pekerja negeri, pesara, ahli perundangan dan tanggungan mereka. Walaupun ia menyediakan kaunseling untuk disforia jantina dan keadaan kesihatan mental diagnostik lain, ia tidak menampung rawatan “berkaitan dengan perubahan jantina atau pengubahsuaian dan penjagaan berkaitan”.

Pada Ogos 2022, seorang hakim persekutuan memutuskan program Medicaid West Virginia mesti memberikan liputan untuk penjagaan pengesahan jantina untuk penduduk transgender negeri itu.

Satu saman yang difailkan pada 2020 juga menamakan pelan kesihatan pekerja negeri. Penyelesaian dengan The Health Plan of West Virginia Inc. pada 2022 membawa kepada penghapusan pengecualian untuk penjagaan pengesahan jantina dalam pelan Agensi Insurans Awam pekerja syarikat itu.

Semasa perbahasan lisan September, peguam negeri North Carolina berkata pelan yang disokong negeri itu tidak dikehendaki untuk memberikan liputan terapi hormon pengesahan jantina atau pembedahan kerana menjadi transgender bukan penyakit. Mereka mendakwa hanya subset orang transgender yang menderita disforia jantina, diagnosis kegelisahan tentang identiti jantina yang tidak sepadan dengan jantina yang ditetapkan.

Sebelum menawarkan intervensi ubatan atau pembedahan, doktor biasanya mengesahkan disforia jantina sebelum memulakan sebarang rawatan.

Peguam West Virginia berkata Pusat Perkhidmatan Medicaid dan Medicare AS telah enggan mengeluarkan keputusan liputan kebangsaan untuk pembedahan pengesahan jantina.

Peguam negeri berkata dasar West Virginia bukan kes diskriminasi, juga, tetapi negara cuba menggunakan sumber terhad dengan terbaik. West Virginia mempunyai defisit $128 juta dalam Medicaid untuk tahun hadapan, dijangka meningkat ke $256 juta pada 2025.

Tidak seperti North Carolina, negeri itu telah memberikan liputan terapi hormon dan rawatan farmaseutikal lain untuk orang transgender sejak 2017.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.