(SeaPRwire) –   Tarikan drama zaman silam terletak pada keupayaannya untuk memindahkan penonton ke masa dan tempat yang lain. Bagaimana lagi untuk menjelaskan kenikmatan menonton drama sejarah yang menumpukan pada wabak penyakit pada zaman silam atau keluarga diraja yang dilanda kekacauan akibat pemberontakan.

Contoh paling tepat mungkin adalah musim ketiga Bridgerton yang menggoda, siri zaman Regency dari Shonda Rhimes, separuh pertama kini disiarkan di Netflix, yang tentu akan memberikan banyak topik perbualan kepada kalangan atasan (dan pembaca yang menonton dari rumah) dengan kostum fantastiknya, lilitan baru cerita, dan plot cerita yang panas.

Mereka yang mengemil empat episod pertama dengan cepat (empat episod seterusnya akan tiba pada 13 Jun) dan masih mencari drama zaman silam beruntung—terdapat pelbagai siri sejarah yang menyediakan sejuk, menggelora, dan banyak romantik merentasi era dan negara yang berbeza.

Daripada drama zaman Regency ke kisah cinta Renaissance, ini adalah siri drama zaman silam terbaik untuk ditonton sekarang.

Call the Midwife

Terinspirasi daripada memoir Jennifer Worth dengan nama yang sama tentang masanya sebagai jururawat dan bidan di Timur London pada tahun 1950-an, siri ini menumpukan kepada kumpulan bidan, jururawat dan biarawati yang bekerja di Rumah Nonnatus. Drama dan kegilaan lucu berlaku ketika pasukan memberikan penjagaan dan menyambut kedatangan kehidupan baru untuk ibu-ibu hamil dan keluarga Poplar, England.

Untuk ditonton: , musim semasa di

Dickinson

Kehidupan dalaman kaya seorang penyair yang berkembang diterokai dalam Dickinson, siri yang menggemari dan lucu tentang proses dewasa seorang Emily Dickinson muda (Hailee Steinfeld). Mendalami mitos yang mengelilingi penyair yang terkenal pemalu itu, siri ini merupakan imajinasi menarik dan absurb terhadap salah satu suara sastera yang paling dicintai dunia.

Untuk ditonton:

Downton Abbey

Drama antara tuan rumah dan hamba yang paling menarik dan menjerat terdapat dalam Downton Abbey, siri yang menumpukan kepada keluarga bangsawan Crawley dan kumpulan hamba yang mengekalkan gaya hidup mereka di estet luar bandar mereka di Yorkshire. Dari ketegangan keluarga dan skandal cinta sampai kematian tidak dijangka dan perubahan sosial, Crawleys memberikan pandangan menarik terhadap hari-hari terakhir kebangsawanan dan cara hidup yang lenyap mereka di England pasca-Edwardian.

Untuk ditonton: ,

Harlots

Dua rumah pelacuran yang berperang di London abad ke-18 menyediakan drama tinggi yang menggerakkan drama sejarah lucah Harlots. Siri ini menumpukan kepada Margaret Wells (Samantha Morton,) tuan rumah tengik dan pemilik rumah pelacuran, yang berazam untuk mencipta kehidupan yang lebih baik untuk dirinya dan dua orang anak perempuannya, tidak kira kos. Datang untuk plot wanita kuat dan tinggallah untuk kostum yang benar-benar boleh diingati.

Untuk ditonton:

Mad Men

Glamor licik dunia periklanan 1960-an menjadi latar belakang Mad Men, drama gelap yang berputar sekitar eksekutif karismatik tetapi suka minum dan berzina, Don Draper (Jon Hamm). Siri ini, yang menumpukan kepada ketegangan dalam kehidupan profesional dan peribadi Don, serta banyak rahsia yang disimpannya, juga merupakan pemerhatian tajam terhadap landskap sosial Amerika yang berubah pesat pada tahun 1960-an.

Untuk ditonton:

Mary & George

Berdasarkan novel The King’s Assassin, mengikuti keluarga skandal naik kuasa dan kekayaan kerana rancangan ibu yang ambisius dan haus status, Mary Villiers (Julianne Moore,) Countess of Buckingham. Dalam tujuh episod, dia meningkat pengaruh dengan membantu anak lelakinya George (Nicholas Galitzine) menjadi kekasih Raja James I dari England, walaupun segera jelas bahawa Mary dan George bersedia menggunakan taktik jahat untuk mengekalkan status baru mereka.

Untuk ditonton:

Reign

Berdasarkan kisah benar Ratu Mary dari Scotland, Reign mengikuti perjalanan Mary dari Scotland (Adelaide Kane) ke Perancis untuk berkahwin dengan raja muda Francis (Toby Regbo), dan kembali ke Scotland sebagai ratu muda yang bersemangat tetapi bingung. Drama ini menggabungkan sejarah dengan romantikme dan intrik istana untuk mencipta kisah menarik tentang Mary yang berjuang untuk mengekalkan kuasa dan cintanya.

Untuk ditonton: , musim terbaru di

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.