Love Triangles

(SeaPRwire) –   Sempena filem terbaru ‘Challengers’, yang menumpukan kepada kehidupan cinta tiga pemain tenis, kami mengambil pandangan kepada 31 filem yang menampilkan segi tiga cinta. Senarai filem ini meliputi berdekad-dekad, genre, dan intrik romantis yang mungkin akan meyakinkan anda bahawa, apabila berkaitan dengan cinta, tiga adalah keramaian. (Bahkan ada satu empat segi cinta, yang merupakan romantisme paling tragis dalam senarai ini.)

Segi tiga cinta terhebat termasuk filem seni mempertahankan diri di mana dua lelaki menjadi saingan untuk hati seorang wanita dan melodrama terinspirasi oleh . John Hughes mencipta cinta sepihak untuk remaja, manakala bola keranjang menjadi roda ketiga dalam filem arahan sulung .

Daripada filem yang menggambarkan sebagai penjahat kepada dua filem dengan romantisme bermasalah dan runut bunyi yang menonjol, di bawah ini adalah segi tiga cinta terbaik yang ditawarkan oleh Hollywood.

The Notebook (2004)

Dalam filem 1940-an, Allie (Rachel McAdams) perlu memilih antara tunangnya Lon (James Marsden), seorang veteran Perang Dunia II yang penyayang dan lemah lembut yang dia bantu pulihkan kesihatannya, atau cinta pertamanya Noah (Ryan Gosling), seorang tukang kayu yang panas baran yang menggerakkannya keluar dari zon selesa. Apa yang membuat roman ini, berdasarkan novel Nicholas Sparks dengan nama yang sama, begitu menarik ialah walaupun mereka yang gembira melihatnya bersama Noah tidak dapat membantu tetapi berharap Lon juga mendapatkan kebahagiaan mereka sendiri.

Broadcast News (1987)

Tom berambut pirang bermata biru (William Hurt) adalah , manakala Aaron (Albert Brooks) tidak begitu selamat (dan ) untuk TV. Walaupun perbezaan profesional mereka, kedua-dua lelaki bersaing untuk kasih sayang wanita yang sama: seorang penerbit berbakat tetapi kadang-kadang ketat, Jane (Holly Hunter). Akhir filem Broadcast News, yang terasa agak ke hadapan masanya, menunjukkan bahawa terdapat lebih daripada dua pilihan apabila berkaitan dengan kedua-dua perniagaan berita dan hal ehwal hati.

The Graduate (1967)

The Graduate bermula dengan penggodaan graduan baru-baru ini Benjamin (Dustin Hoffman) oleh Nyonya Robinson (Anne Bancroft), isteri rakan bapanya yang paling sedikit 20 tahun lebih tua daripadanya. (Dalam kehidupan sebenar, Bancroft berusia 35 tahun hanya enam tahun lebih tua daripada rakan pelakonnya.) Komedi Mike Nichols itu semuanya menyenangkan dan pertemuan lewat malam, sehingga Benjamin mendapati dirinya jatuh cinta dengan anak perempuannya yang lebih sesuai umur, Elaine (Katharine Ross), yang menimbulkan kemarahan Nyonya Robinson.

Bridget Jones’s Diary (2001)

Dalam novel komedi romantik Jane Austen, Bridget Jones’s Diary, Bridget Jones () yang kesepian kronik mendapati dirinya terjebak antara bos perempuannya yang suka bermain-main, Daniel (Hugh Grant pada ketamakan mutlaknya) dan peguam Mark Darcy (Colin Firth), yang, seperti namanya menunjukkan, sukar dibaca seperti watak romantis Jane Austen (yang pernah dilakonkan oleh pelakon itu). Hanya selepas mengenali kedua-dua lelaki itu lebih baik (dan ) Bridget menyedari, seperti Elizabeth Bennet, bahawa dia ditakdirkan bersama Tuan Darcy.

Casablanca (1942)

mungkin mempunyai segi tiga cinta paling ikonik dalam sejarah sinema. Ketika Perang Dunia II, bekas pejuang kebebasan Amerika yang dibuang Rick Blaine (Humphrey Bogart) telah membina kehidupan untuk dirinya di bandar judul Maroko, jauh dari Ilsa (Ingrid Bergman), wanita yang meninggalkannya bertahun-tahun lalu. Tetapi apabila dia tidak sengaja memasuki bar gin miliknya dengan suaminya, pemimpin rintangan Czech Victor Lazlo (Paul Henreid), mencari cara untuk melarikan diri dari Nazi, jelas bahawa semuanya belum tamat antara mereka. Walau bagaimanapun, Rick tahu bahawa satu-satunya cara menyelamatkannya adalah dengan melepaskannya pergi. Mereka mungkin tidak mempunyai masa depan bersama, tetapi mereka akan – dan untuknya, itu perlu cukup.

The Age of Innocence (1993)

Ambil semua tisu, anda memerlukannya untuk drama zaman keemasan penuh air mata berdasarkan novel 1920 Edith Wharton dengan nama yang sama. Di New York tahun 1870-an, peguam Daniel Day Lewis’ Newland Archer yang mulia telah ditetapkan untuk berkahwin dengan wanita yang layak, May Weiland (Winona Ryder) yang manis dan suci. Tetapi dia segera jatuh cinta dengan sepupu May, Countess Ellen Olenska (Michelle Pfeiffer), yang telah dikucilkan oleh elit bandar berikutan pemisahannya dari suaminya. Age of Innocence adalah tragedi indah cara-cara yang mempersoalkan sama ada lebih baik mengikuti hati sendiri atau peraturan yang ditetapkan oleh masyarakat yang beradab.

The Philadelphia Story (1940)

Jika anda adalah Tracy Lord, siapakah yang lebih anda inginkan berkahwin: Cary Grant atau Jimmy Stewart? Ianya persoalan di hati komedi romantis klasik The Philadelphia Story. Sosialit kaya Tracy Lord (Hepburn) sedang dalam proses perkahwinan semula dengan lelaki pertama, C.K. Dexter Haven (Cary Grant), tetapi dia juga tertarik dengan bekas suaminya, Mike Connor (Stewart). Filem ini menunjukkan bahawa cinta dan kehidupan tidak pernah semudah yang kelihatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.