Supreme Court

(SeaPRwire) –   Mahkamah Agung pada hari Khamis menolak serangan konservatif yang boleh mengancam Lembaga Perlindungan Kewangan Pengguna.

Hakim-hakim memutuskan 7-2 bahawa cara Lembaga ini dibiayai tidak melanggar Perlembagaan, membatalkan keputusan mahkamah rendah dan mendapat pujian daripada pengguna. Hakim Mahkamah Agung Clarence Thomas menulis keputusan majoriti, berpecah dengan rakan-rakan seringnya, Hakim-hakim dan , yang membantah.

CFPB ditubuhkan selepas untuk mengawal-awasi pinjaman perumahan, pinjaman kenderaan dan kewangan pengguna yang lain. Kes ini dibawa oleh pemberi pinjaman cepat yang membantah peraturan biro yang mengehadkan keupayaan mereka untuk menarik dana secara langsung daripada akaun bank peminjam.

CFPB, ciptaan Senator Demokrat daripada Massachusetts, lama dibantah oleh Republikan dan penyokong kewangan mereka. Biro berkata ia telah mengembalikan AS$19 bilion kepada pengguna sejak penubuhannya.

Di luar Mahkamah Agung mengikut keputusan, Warren berkata, “Mahkamah Agung mengikut undang-undang, dan CFPB akan kekal.”

Presiden , seorang Demokrat yang telah mengambil langkah untuk memperkukuh biro itu, memanggil keputusan “kemenangan jelas bagi pengguna Amerika.”

Berbeza daripada kebanyakan agensi persekutuan, biro pengguna tidak bergantung kepada proses belanjawan tahunan di Kongres. Sebaliknya, ia dibiayai secara langsung oleh , dengan had tahunan semasa sekitar AS$600 juta.

Mahkamah Rayuan Persekutuan di New Orleans, dalam keputusan baru, memegang bahawa pembiayaan itu melanggar fasal peruntukan Perlembagaan kerana secara salah melindungi CFPB daripada pengawasan Kongres.

Thomas merujuk kembali ke hari-hari terawal Perlembagaan dalam keputusan majoritinya untuk menyatakan bahawa “mekanisme pembiayaan Biro ini selesa dengan amalan peruntukan Kongres Pertama.”

Dalam bantahan, Alito menulis, “Mahkamah mengekalkan skema perundangan baru di mana Kuasaful Lembaga Perlindungan Kewangan Pengguna (CFPB) boleh membiayai agenda sendiri tanpa sebarang kawalan atau pengawasan Kongres.”

Kes CFPB ini didengar lebih daripada tujuh bulan lalu, semasa minggu pertama tempoh mahkamah. Keputusan yang tidak seimbang seperti undian 7-2 hari ini biasanya tidak mengambil masa yang begitu lama, tetapi bantahan Alito lebih panjang daripada keputusan majoriti, dan dua hakim lain, Elena Kagan dan Ketanji Brown Jackson, menulis pendapat berasingan walaupun kedua-duanya merupakan sebahagian daripada majoriti.

Kumpulan pengguna memberi pujian, begitu juga jurucakap biro.

“Selama bertahun-tahun, syarikat penipuan dan lobi Wall Street telah merancang untuk memotong pembiayaan penting penguatkuasaan perlindungan pengguna,” kata jurucakap biro Sam Gilford dalam kenyataan. “Mahkamah Agung telah menolak teori radikal mereka yang akan merosakkan pasaran kewangan Amerika. Mahkamah menolak hujah lobi dan jelas menyatakan bahawa CFPB akan kekal.”

Jesse Van Tol, presiden dan ketua pegawai eksekutif Pertubuhan Kerjasama Pelaburan Komuniti Kebangsaan, berkata keputusan mengekalkan struktur pembiayaan biro perlindungan pengguna akan memberi kesan positif di seluruh ekonomi AS.

“Sentiasa menyenangkan untuk melihat mahkamah membuat sesuatu yang betul – terutamanya dalam keadaan memalukan ini di mana pemberi pinjaman cepat mencari jalan keluar daripada pengawasan asas dengan menggunakan penyimpangan tidak masuk akal undang-undang dan fakta,” kata Van Tol dalam kenyataan.

Walaupun Dewan Perdagangan AS dan beberapa kepentingan perniagaan lain menyokong pemberi pinjaman cepat, pengurus hipotek dan sektor lain yang dikawal selia oleh CFPB memberi amaran kepada mahkamah untuk mengelakkan penentuan yang terlalu meluas yang boleh mengganggu pasaran.

Pada tahun 2020, mahkamah , memutuskan bahawa Kongres telah secara salah melindungi ketua biro daripada penyingkiran. Hakim-hakim menyatakan pengarah boleh digantikan oleh presiden sewenang-wenangnya tetapi membenarkan biro terus beroperasi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.