Oregon-Powerball Winner

(SeaPRwire) –   (SALEM, Oregon) – Salah satu pemenang jackpot bersejarah bulan lalu adalah imigran dari Laos yang telah mengidap kanser selama lapan tahun dan menjalani rawatan kimoterapi terbarunya minggu lalu.

Cheng “Charlie” Saephan, dari Portland, memberitahu sidang akhbar yang diadakan Loteri Oregon bahawa beliau dan isterinya, Duanpen, akan membahagikan hadiah sama rata dengan kawan yang menyumbang $100 untuk membeli sekumpulan tiket bersama mereka, Laiza Chao. Mereka mengambil pembayaran sekali gus, $422 juta selepas cukai.

“Saya akan dapat memberi kepada keluarga saya dan kesihatan saya,” katanya, menambah bahawa beliau akan “mencari doktor yang baik untuk diri saya.”

Beliau berkata bahawa sebagai pesakit kanser, beliau bertanya-tanya, “Bagaimana saya akan mempunyai masa untuk menggunakan semua wang ini? Berapa lama saya akan hidup?”

Selepas mereka membeli tiket bersama, Chao menghantar gambar tiket kepada Saephan dan berkata, “Kita adalah bilionair.” Ia adalah lelucon sebelum cabutan sebenar, katanya, tetapi esoknya menjadi nyata.

tiket itu dijual pada awal April di kedai runcit keperluan Plaid Pantry di Portland, mengakhiri rentetan tanpa pemenang yang telah berlarutan lebih tiga bulan. Loteri Oregon berkata ia perlu melalui proses keselamatan dan pengesahan sebelum mengumumkan identiti orang yang datang untuk menebus hadiah teratas.

Di bawah undang-undang Oregon, dengan beberapa pengecualian, pemain loteri tidak boleh kekal tanpa nama. Pemenang mempunyai masa setahun untuk menebus hadiah teratas.

Jackpot itu mempunyai nilai tunai sebanyak $621 juta sebelum cukai jika pemenang memilih untuk mengambil pembayaran sekali gus daripada dibayar selama 30 tahun, dengan pembayaran serta merta diikuti oleh 29 pembayaran tahunan.

Hadiah $1.3 bilion itu adalah jackpot Powerball keempat terbesar dalam sejarah, dan kelapan terbesar di kalangan permainan jackpot AS, menurut Loteri Oregon.

Jackpot loteri terbesar yang pernah dimenangi adalah $2.04 bilion

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.