(SeaPRwire) –   (CHARLOTTE, N.C.) — Tiga pegawai dalam Pasukan Petugas Marsekal AS yang menyampaikan waran untuk seorang penjenayah yang dicari kerana memiliki senjata api terbunuh dan lima lagi pegawai cedera dalam pertempuran senjata api Isnin di sebuah rumah di North Carolina, kata pihak berkuasa.

Pegawai-pegawai itu pertama kali ditembak oleh suspek yang dicari ketika mereka menghampiri rumah pinggir bandar di Charlotte dan mereka membunuhnya di halaman hadapan, Ketua Polis Charlotte-Mecklenburg Johnny Jennings berkata dalam sidang akhbar.

Seorang lagi menembak pegawai dari dalam rumah di mana senjata berkuasa tinggi dijumpai, Jennings berkata.

Seorang wanita dan seorang lelaki berusia 17 tahun ditemui dalam rumah selepas pertempuran tiga jam yang merangkumi kenderaan berperisai menabrak ke dalam rumah pinggir bandar di kawasan berpokok-pokok dan merosakkan pintu dan tingkap. Kedua-duanya sedang disoal siasat, Jennings berkata.

“Hari ini kami kehilangan beberapa wira yang hanya cuba menjaga komuniti kami selamat,” Jennings berkata.

Perkhidmatan Marsekal mengesahkan salah seorang ejennya terbunuh dan tidak mendedahkan nama. Dua pegawai daripada Jabatan Pembetulan Dewasa Negeri Carolina Utara juga terbunuh, Gabenor Negeri Carolina Utara Roy Cooper berkata.

Satu lagi ahli pasukan petugas, yang terdiri daripada ejen persekutuan dan pegawai lain dari seluruh rantau itu cedera.

Empat pegawai Polis Charlotte-Mecklenburg yang menyahut panggilan ke tempat kejadian juga ditembak ketika cuba menyelamatkan pegawai yang cedera. Salah seorang daripada mereka kekal dalam keadaan kritikal, Jennings berkata.

Jiran berkata tembakan berterusan selama beberapa minit.

WSOC-TV berkata helikopternya merakam kenderaan berperisai memandu melalui halaman dan menjatuhkan bekas kitar semula sebelum pegawai mengeluarkan seorang dengan darah di bajunya yang kemudiannya dimuatkan ke dalam ambulans.

Selepas rumah itu dibersihkan, juruterbang helikopter berkata beliau tidak boleh menunjukkan halaman hadapan rumah kerana adegan terlalu grafik dan mengganggu.

Beberapa kenderaan berperisai berada di halaman dan laluan berhampiran kediaman pinggir bandar berpokok-pokok tua jalan berturap. Satu tingkap pecah, tirai rosak, berada di jalan dan seluruh pintu masih bersandar salah satu kenderaan.

“Ramai soalan yang perlu dijawab, kami masih tidak tahu apa soalan-soalan itu sekarang,” Jennings berkata kurang empat jam selepas tembakan. “Kami perlu memahami sepenuhnya mengapa perkara ini berlaku dan juga mengekalkan integriti siasatan.”

Banyak jalan termasuk Lebuh Raya Antarabangsa 77 ditutup supaya ambulans boleh sampai ke hospital lebih cepat. Liputan TV menunjukkan ambulans bergegas ke hospital dikawal oleh kenderaan di hadapan dan belakang dengan sirenenya berbunyi.

Rissa Reign sedang membersihkan rumahnya apabila beliau mendengar tembakan pertama berbunyi. Terdapat jeda, kemudian satu set tembakan kedua dan ketiga. Beliau keluar.

“Apabila kami keluar, tiada polis langsung, kemudian polis mula bergegas, bergegas, bergegas, bergegas masuk,” katanya, tambah kenderaan berperisai SWAT dengan cepat mengikuti dan mereka “melepasi rumput, segala-galanya, dan mereka mula menembak lagi.”

Kiashia Williams sedang dalam perjalanan pulang apabila beliau mendengar beberapa tembakan berjarak beberapa saat.

“Ambulans, polis dan semua orang bergegas ke bawah,” kata Williams sambil menunggu dalam keretanya untuk dibenarkan pulang dan memeriksa anaknya, yang menyiarkan apa yang dilihatnya di media sosial.

Empat Sekolah Daerah Charlotte-Mecklenburg dikenakan sekatan sekitar masa pelepasan petang, tetapi itu dibatalkan pada lewat petang, kata pihak berkuasa.

Polis menggesa orang ramai menjauhkan diri daripada kawasan itu dan meminta penduduk untuk kekal di dalam rumah sehingga diberi isyarat selamat.

Marsekal terakhir ditembak dan terbunuh dalam barisan tugas ialah pada November 2018. Chase White ditembak di Tucson, Arizona, oleh seorang lelaki yang dicari kerana mengintai pegawai penguatkuasa undang-undang tempatan, agensi itu berkata.

Pasukan Petugas Fugitif Wilayah Carolina terletak di Charlotte dengan 70 agensi persekutuan, negeri dan tempatan. Pasukan petugas fujitif ialah kerjasama antara agensi untuk mencari dan menangkap suspek dalam jenayah.

Dalam enam tahun, pasukan petugas serantau itu menangkap lebih 8,900 fujitif, Perkhidmatan Marsekal AS menyatakan di laman webnya.

Pada Mac 2007, dua pegawai Polis Charlotte-Mecklenburg terbunuh membalas panggilan pertengkaran rumah tangga oleh seseorang tidak terlibat secara langsung dalam pertengkaran itu. Demeatrius Antonio Montgomery sedang menjalani hukuman penjara seumur hidup atas pembunuhan pegawai Jeffrey Shelton dan Sean Clark.

___

Menyumbang kepada laporan ini adalah Jeffrey Collins di Columbia, South Carolina; Rebecca Reynolds di Louisville, Kentucky; dan Sarah Brumfield di Silver Spring, Maryland.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.