Protestors gather calling for divestment Israel, during a pro-Palestinian encampment on Columbia University's campus in New York City, on April 29, 2024.

(SeaPRwire) –   Beberapa jam selepas tamatnya tarikh akhir 2:30 petang Isnin bagi pelajar untuk meninggalkan khemah bagi mengelakkan penggantungan, beratus-ratus pelajar pro-Palestin kekal di dan sekitar padang rumput.

“Kami telah memulakan penggantungan pelajar,” kata Ben Chang, jurucakap Universiti Columbia, sekitar jam 5 petang. Sebelum ini pada hari itu, berkata dalam kenyataan bahawa mereka tidak dapat mencapai persetujuan dengan pelajar penunjuk perasaan walaupun “tawaran yang berfikiran mendalam dan bermakna.”

Keputusan Shafik untuk menjemput polis ke kampus dan menangkap pelajar penunjuk perasaan awal bulan ini telah melancarkan khemah di puluhan kolej di seluruh negara. Beratus-ratus pelajar ini telah menghadapi penangkapan dan penggantungan—menimbulkan kritikan bahawa pentadbiran dan penguatkuasa undang-undang sedang mengkriminalisasi protes aman. Satu gabungan 185 kumpulan keadilan sosial progresif dan agama menyatakan sokongan terhadap khemah kampus menghadapi serangan oleh penguatkuasa undang-undang. Ketua Setiausaha Akhbar Putih, Karine Jean-Pierre berkata pada Isnin bahawa “rakyat Amerika berhak untuk protes secara aman dalam batasan undang-undang” dan bahawa “antisemitisme sangat berbahaya.”

Pelajar penunjuk perasaan meminta universiti mereka mengeluarkan pelaburan dari Israel. “Universiti seharusnya menjadi institusi pendidikan, bukan dana ekuiti,” kata Jamil Mohamad, pelajar pasca ijazah berumur 32 tahun dari Universiti Columbia dan Amerika Syarikat Palestin berdiri di luar khemah, di kawasan kampus. “Gerakan pelajar menyeru keterbukaan dan ketelusan kewangan untuk memahami di mana tepatnya pelaburan dana universiti dilaburkan dan di mana wang yuran mereka pergi,” katanya.

Pada petang Isnin, beratus-ratus pelajar berarak di kawasan kampus dengan megaphone. Kemudian, ia kelihatan lebih tenang. Pelajar minum teh gebu, berjalan anjing dan membaca novel, sementara puluhan tenaga pengajar memakai jaket jingga berdiri. Polis mengepung gerbang di mana lebih banyak penunjuk perasaan pro-Palestin menjeritkan slogan.

A protestor meditates early Monday morning inside the pro-Palestinian encampment on Columbia University campus in New York City, on April 29, 2024.

Mohamad tiba di kampus sebaik saja beliau mengetahui bahawa universiti akan menghukum pelajar yang menyertai khemah. Beliau tidak pernah menghabiskan malam tetapi sering mengunjungi sepanjang hari dan menikmati persembahan tarian, syarahan dan tayangan filem. Apabila ditanya sama ada beliau takut akan hukuman, beliau merangka semula perbualan. “Apa-apa pengorbanan saya sebagai pelajar penunjuk perasaan adalah kecil berbanding apa yang berlaku kepada orang awam di Gaza sekarang yang menghadapi kelaparan, yang menghadapi pembunuhan sewenang-wenangnya.” Mohamad tidak mempunyai sanak saudara di Gaza tetapi mempunyai beberapa orang di Tebing Barat, di mana penduduk tanah jajahan Israel telah .

Hanya ada beberapa penentang protes di kampus; dua orang lelaki melambai bendera Israel yang besar di luar Perpustakaan Butler. Pelajar pro-Palestin tidak kelihatan berinteraksi dengan mereka.

Beberapa pelajar Yahudi menyertai khemah. Yang lain berkata mereka berasa tidak selamat. Universiti Columbia telah berkata bahawa ia “tidak mahu menafikan ribuan pelajar dan keluarga serta kawan-kawan mereka sambutan graduasi” dan bahawa ia perlu “mempertimbangkan hak semua ahli masyarakat kami.”

Protestors listen to a speaker during a pro-Palestinian encampment on Columbia University campus, advocating for financial disclosure and divestment from all companies tied to Israel and calling for a permanent ceasefire in Gaza., on April 29.

Darializa Avila Chevalier, alumni Afrika-Latin dari Kelas 2016 Universiti Columbia dan bekas ahli Pelajar untuk Keadilan di Palestin, turut hadir pada petang Isnin.

Avila Chevalier menunjukkan bahawa Universiti Columbia sebelum ini telah menyerah kepada tuntutan pengeluaran serupa dari penunjuk perasaan semasa apartheid Afrika Selatan dan baru-baru ini pada 2015, apabila ia mengeluarkan pelaburan dari penjara swasta. “Pelajar mempunyai tuntutan yang tidak sahaja munasabah dan konkrit tetapi juga tuntutan yang pernah dipatuhi universiti sebelum ini,” katanya. “Ia sama sekali bukanlah perkara yang belum pernah berlaku.”

Apabila ditanya mengenai responnya terhadap watak-watak politik dan pentadbir yang menggambarkan khemah sebagai ancaman keselamatan Yahudi, beliau menekankan bahawa kebanyakan penganjur adalah Yahudi. “Apa yang saya fikir ia ancaman sebenarnya adalah kepada institusi-institusi ini dan keganasan yang mereka lakukan ke atas orang awam di sini dan di luar negara. Itulah yang menakutkan para politikus pentadbiran kita.”

Protestors listen to a speaker during a pro-Palestinian encampment on Columbia University campus in New York City, on April 29.

Protes telah merebak dengan pantas di seluruh negara—bersama-sama dengan serangan polis yang cepat. Pada Isnin, lebih daripada sedozen pelajar dan tenaga pengajar menduduki pejabat pentadbiran di Universiti Princeton selepas ia mengusir dua pelajar pasca ijazah. Sebelum itu pada hari itu, di Arizona melaporkan video diperoleh menunjukkan polis menanggalkan hijab seorang wanita di Universiti Negeri Arizona. Sumber undang-undang memberitahu ABC15 bahawa ini berlaku kepada empat orang wanita. Minggu lepas, video polis menyeret seorang profesor Universiti Emory ke tanah dan menuduhnya dengan pukulan ringan menjadi viral.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.