(SeaPRwire) –   BRATISLAVA, Slovakia — Perdana Menteri Slovakia Robert Fico telah menjalani lagi satu pembedahan dua hari selepas ditembak berulang kali dan masih dalam keadaan serius, menurut pegawai-pegawai berkata Jumaat.

Fico, 59, diserang ketika beliau sedang menyambut penyokong selepas satu mesyuarat kerajaan di bandar lama perlombongan arang batu Handlova. Seorang suspek disyaki telah ditahan.

Miriam Lapunikova, pengarah Hospital Universiti F. D. Roosevelt di Banska Bystrica, di mana Fico dibawa menggunakan helikopter selepas ditembak, berkata Fico menjalani CT scan dan kini sedang sedar dan stabil di unit rawatan rapi. Beliau menggambarkan keadaannya sebagai “sangat serius”.

Beliau berkata pembedahan mengeluarkan tisu-tisu mati yang masih tinggal di dalam badan Fico.

“Saya fikir ia akan mengambil beberapa hari lagi sehingga kita akan benar-benar tahu arah perkembangan selanjutnya,” kata Robert Kaliniak, Menteri Pertahanan dan Timbalan Perdana Menteri, kepada wartawan di hospital itu.

Walaubagaimanapun, Kaliniak menekankan bahawa kerajaan terus bekerja.

“Kementerian-kementerian sedang bekerja pada semua tugas mereka, tiada apa-apa yang dibekukan atau dihentikan, negara terus bergerak,” katanya kepada wartawan. “Negara adalah stabil dan hari ini pesakit juga stabil.”

Fico telah lama menjadi tokoh yang kontroversi di Slovakia dan luar negara. Kembalinya beliau ke kuasa tahun lepas dengan platform pro-Russia, anti-Amerika Syarikat telah membangkitkan kebimbangan di kalangan rakan-rakan Kesatuan Eropah dan NATO negara itu bahawa beliau akan meninggalkan laluan pro-Barat negaranya, terutamanya mengenai Ukraine.

Awal Jumaat lelaki yang dituduh cuba membunuh Fico dibawa oleh polis ke rumahnya. Media tempatan melaporkan ia adalah sebahagian daripada pencarian bukti.

Markiza, stesen televisyen Slovakia, menayangkan rakaman suspek dibawa ke rumahnya di bandar Levice pada pagi Jumaat, dan melaporkan bahawa polis telah merampas komputer dan beberapa dokumen. Polis tidak memberi komen. Peguam telah memberitahu polis untuk tidak secara awam mengenal pasti suspek dan butir-butir lain mengenai kes itu.

Laporan media yang tidak disahkan mencadangkan beliau berusia 71 tahun yang telah bersara dan diketahui sebagai penyair amatur, dan mungkin pernah bekerja sebagai pengawal keselamatan di pusat membeli-belah di barat daya negara itu.

Pihak berkuasa kerajaan pada Khamis memberi butir-butir yang sepadan dengan penerangan itu. Mereka berkata suspek tidak tergolong dalam mana-mana kumpulan politik, walaupun serangan itu sendiri bersifat politik.

Pejabat Presiden Slovakia berkata Jumaat bahawa ia sedang bekerja untuk mengatur satu mesyuarat pemimpin semua parti parlimen untuk Selasa depan. Presiden keluar Zuzana Caputova mengumumkan rancangan itu bersama-sama Presiden terpilih Peter Pellegrini, yang menggantikannya pada pertengahan Jun, dalam usaha untuk mengurangkan ketegangan sosial di negara itu.

Pada permulaan pencerobohan Rusia, Slovakia adalah antara penyokong terkuat Ukraine, tetapi Fico menghentikan penghantaran senjata ke Ukraine apabila beliau kembali berkuasa, kali keempatnya menjadi perdana menteri.

Kerajaan Fico juga telah membuat usaha untuk menyemak semula penyiaran awam – satu langkah pengkritik kata akan memberi kerajaan kawalan penuh terhadap televisyen dan radio awam. Ini, bersama-sama dengan rancangannya untuk meminda kod jenayah untuk menghapuskan peguam khas anti-rasuah, telah membawa pembangkang bimbang bahawa Fico akan membawa Slovakia ke jalan yang lebih otokratik.

Ribuan penunjuk perasaan telah berulang kali berhimpun di ibu negara dan seluruh negara 5.4 juta penduduk untuk memprotes dasar-dasarnya.

Fico berkata pada bulan lepas di Facebook bahawa beliau percaya ketegangan yang meningkat di negara itu boleh menyebabkan pembunuhan politik, dan menuduh media mengapi-apikan ketegangan.

Sebelum Fico kembali berkuasa tahun lepas, banyak rakan perniagaan dan politiknya menjadi tumpuan siasatan polis, dan puluhan telah didakwa.

Rancangannya untuk menyemak semula sistem jenayah akan menghapuskan pejabat peguam khas yang menangani jenayah terancang, rasuah dan ekstremisme.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.