TOPSHOT-PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT

(SeaPRwire) –   Persoalan berapa orang yang telah meninggal di Gaza sejak Israel memulakan serangan udara dan darat sebagai tindak balas kepada serangan maut Hamas pada 7 Oktober telah mendapat perhatian semakin meningkat ketika Presiden Biden cuba menghalang serangan penuh Israel terhadap kepimpinan dan batalion yang tinggal ke bandar Rafah yang padat penduduk.

Walaupun Biden telah menepati komitmen untuk menjual senjata dan peluru bernilai $1 bilion kepada Israel, beliau mengumumkan pada 8 Mei bahawa beliau akan menangguhkan penghantaran bom 2,000 paun atas kebimbangan mengenai penggunaannya di dalam Rafah. Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan mengatakan minggu ini ia “akan menjadi kesilapan untuk melancarkan operasi tentera besar-besaran ke dalam jantung Rafah yang akan meletakkan bilangan besar penduduk awam dalam bahaya tanpa keuntungan strategik yang jelas.” Pentadbiran Biden telah berkongsi maklumat dan taktik dengan Israel dalam usaha untuk mengelakkan serangan udara besar-besaran di bandar itu. Semua tindakan itu mencerminkan kebimbangan yang semakin meningkat dalam kerajaan AS terhadap bilangan awam yang terbunuh dalam konflik itu.

Berikut adalah apa yang kita ketahui mengenai jumlah kematian di Gaza dan darimana anggaran itu berasal.

Berapa orang yang telah terbunuh di Gaza sejak 7 Oktober?

Tiada sumber bebas untuk jumlah kematian di Gaza. AS mengatakan ia tidak mengekalkan hitungannya sendiri terhadap kematian di Gaza. Tidak juga Pertubuhan Kesihatan Sedunia atau Pejabat Koordinasi Kerja-kerja Kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, kedua-dua agensi PBB yang menjejak kematian di zon peperangan.

telah menerbitkan dan memperakui anggaran pihak ketiga mengenai bilangan mereka yang terbunuh dan cedera dalam peperangan itu. Ini termasuk anggaran bahawa lebih daripada 34,900 orang Palestin telah terbunuh di Gaza dan lebih daripada 1,200 orang di Israel.

Bilangan mati di Gaza berdasarkan maklumat yang dikeluarkan oleh tiga entiti yang dikawal Hamas: Kementerian Kesihatan Gaza, pejabat media kerajaan Gaza dan Pertahanan Awam Palestin, yang menyediakan tindak balas kecemasan. Pengkritik mempersoalkan penggunaan anggaran berdasarkan data yang datang dari Hamas oleh PBB, sebuah organisasi yang telah menguasai Gaza sejak 2007 dan komited untuk penghapusan Israel. Angka-angka itu tidak membezakan antara awam dan pejuang yang terbunuh.

Agensi PBB telah memberikan beberapa sebab untuk mempercayai angka-angka yang datang dari Gaza.

Agensi itu menyatakan lebih daripada satu dasawarsa “angka yang secara umumnya tepat” daripada Kementerian Kesihatan Gaza melalui konflik berbilang korban jiwa di sana. Pegawai PBB mengatakan bahawa senarai orang mati yang disusun oleh pihak berkuasa di Gaza digunakan untuk mengeluarkan sijil kematian yang kemudiannya digunakan untuk menyelesaikan harta pusaka dan pemilikan tanah. Ini mencipta insentif bagi kementerian untuk mengesahkan dengan tepat identiti mereka yang telah meninggal dunia, kata PBB.

“Sayangnya, kami mempunyai pengalaman sedih bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan untuk angka korban jiwa setiap beberapa tahun untuk insiden berbilang korban jiwa besar di Gaza; dan pada masa lalu, angka mereka terbukti secara umumnya tepat,” kata Farhan Haq, timbalan jurucakap Setiausaha Agung PBB António Guterres, pada 13 Mei semasa sidang akhbar dengan wartawan.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia juga mempercayai data yang diberikan oleh kementerian kesihatan Gaza, kata jurucakap WHO Christian Lindmeier kepada wartawan di Geneva pada 14 Mei. Lindmeier berkata bahawa WHO telah dimaklumkan oleh Kementerian Kesihatan Gaza bahawa kira-kira 24,000 orang mati telah dikenal pasti secara rasmi dan kira-kira 10,000 lagi masih hilang dan belum dikenal pasti. WHO percaya beribu-ribu yang hilang masih boleh dikubur di bawah puing-puing di kawasan pertempuran aktif, kata Lindmeier.

Kedua-dua pegawai Israel dan AS telah mengatakan bahawa taktik Hamas, termasuk penggunaan kemudahan awam seperti hospital dan sekolah untuk tujuan tentera, telah menyumbang kepada jumlah kematian awam dalam peperangan itu.

Mengapa PBB menurunkan jumlah wanita dan kanak-kanak yang terbunuh di Gaza?

Pejabat Koordinasi Kerja-kerja Kemanusiaan PBB (OCHA) menimbulkan kekeliruan awal Mei apabila ia mengubah cara melaporkan bilangan wanita dan kanak-kanak yang terbunuh di Gaza.

Selama berbulan-bulan, agensi itu telah mengemaskini anggaran jumlah kematian keseluruhan di Gaza secara kerap dan memecahkan jumlah keseluruhan itu mengikut jantina dan umur. Angka-angka itu berdasarkan maklumat yang diberikan kepada PBB oleh tiga entiti yang dikawal Hamas: Kementerian Kesihatan Gaza, pejabat media kerajaan Hamas, dan Pertahanan Awam Palestin.

Pada 6 Mei, agensi PBB itu menerbitkan anggaran terbaru Kementerian Kesihatan Gaza bahawa 14,500 kanak-kanak dan 9,500 wanita telah terbunuh. Dua hari kemudian, OCHA melaporkan bilangan wanita dan kanak-kanak Palestin yang lebih rendah terbunuh dalam konflik itu berdasarkan mereka yang dikatakan telah dikenal pasti dengan nama oleh Kementerian Kesihatan Gaza yang dikawal Hamas. Angka baru ialah 7,797 kanak-kanak dan 4,959 wanita terbunuh dan kemudian dikenal pasti.

OCHA tidak mengubah anggaran keseluruhan bahawa lebih daripada 34,900 orang Palestin telah mati. Jumlah besar itu termasuk kedua-dua mereka yang identiti telah disahkan, dan anggaran bahawa 10,000 lagi mati hilang dan tidak dipertanggungjawabkan. OCHA memilih untuk mengubah cara ia memecahkan kematian selepas ia mula menerima maklumat butiran yang lebih terperinci mengenai mangsa-mangsa yang disahkan dan dikenal pasti daripada Kementerian Kesihatan Gaza yang dikawal Hamas, kata seorang pegawai OCHA.

Nombor yang berubah itu menarik perhatian terhadap ketergantungan berterusan PBB dan kerajaan AS terhadap entiti yang dikawal Hamas untuk maklumat mengenai konflik di Gaza.

“Angka-angka ini mempunyai pengaruh mendalam terhadap dasar AS,” kata David Adesnik, felo kanan dan pengarah penyelidikan di Yayasan Pertahanan Demokrasi. Adesnik meragui kaedah Kementerian Kesihatan Gaza yang bergantung kepada laporan media untuk menganggarkan berapa banyak yang mati selain daripada mereka yang mayatnya telah dikenal pasti dan berkata bahawa entiti yang dikawal Hamas “telah menunjukkan mereka bersedia untuk memutarbalikkan kebenaran.” Jumlah kematian itu sudah mempengaruhi dasar luar negara Amerika, kata Adesnik. “Terdapat bukti kuat bahawa kepercayaan Pentadbiran Biden terhadap angka dari kementerian kesihatan Gaza adalah salah satu sebab utama mengapa ia mula memberi tekanan yang begitu besar kepada Israel,” kata Adesnik.

Bagaimana kerajaan AS menggambarkan jumlah kematian?

AS belum dapat mengesahkan secara bebas berapa banyak pejuang Hamas yang terbunuh di Gaza. Kerajaan Israel telah mengatakan bahawa kira-kira separuh daripada mereka yang terbunuh di sana adalah pejuang. Perdana Menteri Israel Bibi Netanyahu mengulangi dakwaan ini pada 12 Mei. Semasa perbualan maya yang dihoskan oleh penasihat kerajaan AS terdahulu Dan Senor, Netanyahu berkata bahawa kira-kira 30,000 orang telah terbunuh di Gaza sejak 7 Oktober, daripada itu beliau berkata 14,000 adalah “pejuang” dan “kira-kira 16,000 orang awam telah terbunuh.” Belum ada pengesahan bebas terhadap anggaran Israel.

Dalam zon peperangan, peratusan awam yang terbunuh boleh berbeza-beza. Kajian telah menunjukkan bahawa …

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.