(SeaPRwire) –   Permainan Assassin’s Creed terbaru dalam francais tercinta, yang dinamakan Assassin’s Creed Shadows, telah menimbulkan kontroversi di kalangan peminat untuk salah satu watak utamanya, seorang tokoh sejarah yang bernama Yasuke yang dipercayai pernah menjadi seorang samurai keturunan Afrika.

Ubisoft, pencipta Assassin’s Creed, telah mengumumkan permainan baru mereka untuk Rabu. Permainan ini, yang akan dilancarkan pada 15 November, berlatarbelakangkan zaman Jepun feudal dan menampilkan dua watak utama: Yasuke dan Naoe. Manakala Naoe merupakan watak rekaan, bapanya pula merupakan tokoh sejarah nyata dan shinobi, Hattori Hanzo. Yasuke pula merupakan tokoh sejarah yang dipercayai keturunan Afrika yang menjadi seorang samurai pada kurun ke-16. Beliau dianggap sebagai orang asing pertama yang diberikan status sebagai seorang samurai di Jepun, dan pernah menjadi .

Tetapi sesetengah peminat telah mengungkapkan rasa tidak puas hati mereka di internet selepas tayangan trailer berkenaan dengan mengkritik Ubisoft kerana menetapkan permainan di Jepun tetapi watak utamanya bukan berketurunan Jepun.

“Assassin’s Creed yang berlatarbelakangkan Jepun dan kemudian TIDAK menggunakan watak utama lelaki Jepun adalah bodoh,” . “Kita tahu betul-betul mengapa mereka menggunakan Yasuke (MESEJ) dan ini agak menyusahkan. Ia akan sama bodohnya sekiranya berlatarbelakangkan Afrika dan memutuskan untuk menggunakan watak utama lelaki bangsa putih.”

“Ubisoft tidak pernah membuat permainan dengan watak utama lelaki Asia Timur,” kata seorang peminat di X, merujuk kepada posting Assassin’s Creed mengenai permainan baharu ini. “Adakah mereka membenci lelaki Asia Timur?”

Sesetengah peminat menuduh Yasuke sebagai , memanggilnya hanya sebagai “pengikut.” Tetapi pengikut masih merupakan seorang samurai—istilah itu merujuk kepada vassal dalam zaman Jepun feudal, menawarkan perkhidmatan tentera.

Orang lain menuduh peminat yang mengkritik permainan tersebut sebagai rasis, dengan menunjukkan bahawa Yasuke merupakan tokoh sejarah yang wujud.

“Dengan watak utama permainan Assassin’s Creed baharu ini berketurunan hitam, para rasis kini keluar,” .

“Agak pelik bagaimana tiada seorang pun yang ambil peduli terhadap Assassin’s Creed yang secara konsisten melebih-lebihkan atau membuat rekaan sejarah sehinggalah apabila mereka memutuskan untuk mempunyai seorang samurai hitam berdasarkan Yasuke…” .

Yasuke juga telah dimasukkan sebagai watak dalam permainan video lain, termasuklah permainan yang dibangunkan di Jepun iaitu Samurai Warriors 5 dan Nioh.

TIME telah menghubungi Ubisoft dan Ubisoft Quebec, pembangun permainan, untuk mendapatkan komen mengenai kontroversi ini.

Di laman webnya, Ubisoft menyatakan bahawa pencipta memilih Yasuke sebagai watak dalam permainan kerana mereka mahukan watak samurai yang “cerita latarnya cukup longgar untuk membolehkan kreativiti,” tambahnya bahawa “masih banyak soalan dan spekulasi yang mengelilingi” Yasuke.

“Beliau juga menawarkan perspektif unik mengenai zaman itu: pemain boleh menemui Jepun bersamanya,” kata Ubisoft di laman webnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.