(SeaPRwire) –   Gabenor Texas Greg Abbot mengeluarkan pengampunan penuh pada Khamis untuk seorang bekas sarjan tentera AS yang disabitkan membunuh seorang perdemo yang bersenjata semasa protes menentang keganasan polis dan ketidakadilan perkauman pada tahun 2020.

Abbott mengumumkan pengampunan itu hanya beberapa minit selepas Lembaga Pengampunan dan Pengampunan Texas mendedahkan ia telah membuat syor sebulat suara bahawa Daniel Perry diberi pengampunan dan haknya untuk memiliki senjata api dipulihkan. Perry telah ditahan di penjara negeri atas hukuman 25 tahun sejak disabitkan pada tahun 2023.

Gabenor Republikan itu sebelum ini telah memerintah lembaga untuk mengkaji semula kes Daniel Perry dan sebelum ini berkata beliau akan menandatangani pengampunan jika disyorkan. Lembaga, yang dilantik oleh gabenor, mengumumkan syornya sebulat suara dalam mesej yang dimuatnaik di laman web agensi dan pengampunan Abbott segera mengikuti.

Tuntutan Abbott untuk kajian semula kes Perry berikutan tekanan daripada bekas bintang Fox News Tucker Carlson, yang di televisyen kebangsaan telah mendesak Gabenor Republikan untuk campur tangan selepas sersan itu didapati bersalah pada perbicaraan April 2022. Perry dihukum selama 25 tahun selepas pendakwa menggunakan sejarah media sosial dan mesej teksnya untuk menggambarkan beliau sebagai orang berfahaman perkauman yang mungkin akan melakukan keganasan sekali lagi.

Juri di Austin telah menyabitkan Perry dengan pembunuhan atas kematian Garrett Foster, 28, seorang veteran Tentera Udara yang sah membawa senjata AK-47 ketika berarak dalam protes Hidup Hitam. Perry bekerja sebagai pemandu perkongsian kereta pada Julai 2020, apabila beliau memandu keretanya ke jalan yang dipenuhi perdemo dan menembak Foster sebelum meninggalkan tempat kejadian.

Pendakwa mendakwa di perbicaraan bahawa Perry boleh meninggalkan tempat kejadian tanpa melepaskan tembakan dan saksi-saksi memberitahu mahkamah mereka tidak pernah melihat Foster menaikkan senjatanya. Peguam pembelaan sersan itu mendakwa Foster, yang berkulit putih, telah menaikkan senapang itu dan bahawa Perry tidak mempunyai pilihan selain menembak. Perry, yang juga berkulit putih, tidak menjadi saksi dan juri berunding selama dua hari sebelum mendapati beliau bersalah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.