(SeaPRwire) –   (SHERIDAN, Ind.) — Ahli Parlimen AS Victoria Spartz, satu-satunya ahli yang dilahirkan di Ukraine di Kongres, muncul awal sebagai penyokong semula jadi untuk menyokong tanah air asalnya dalam perang dengan Rusia. Tetapi apabila usaha itu datang untuk undian di Dewan baru-baru ini, beliau mengundi terhadapnya.

Sebaliknya beliau telah memanggil untuk pengawasan yang lebih baik terhadap dana AS dan menentang memberi “cek kosong” kepada sebab Ukraine. Beliau mengatakan keselamatan sempadan AS harus menjadi keutamaan yang lebih besar.

Ini menempatkannya lebih selari dengan Ahli Republikan konservatif Dewan dan lebih ketara dengan pengundi di kawasan kongres konservatif tengah Indiana yang sangat konservatifnya. Beliau terkunci dalam pertarungan pemilihan semula yang sukar dalam pilihan raya perdana GOP pada 7 Mei, dibuat lebih rumit lagi oleh pengumuman awamnya lebih daripada setahun lalu bahawa beliau tidak akan mencari penggal lain, keputusan yang kemudian dibaliknya.

Paket bantuan, sebahagian daripada undang-undang yang lebih besar yang juga termasuk bantuan untuk Israel, Taiwan dan kawasan panas global lain, diluluskan oleh Dewan pada 20 April, Senat pada Selasa dan ditandatangani ke undang-undang oleh Presiden Joe Biden pada Rabu.

Spartz berkata beliau “agak terkejut” dengan pendapat bahawa warisan beliau seharusnya menentukan sokongan untuk sebab Ukraine jika beliau merasakan wang itu akan terbuang.

“Tanggungjawab saya adalah perlindungan rakyat Amerika,” katanya semasa temu bual baru-baru ini.

Spartz berucap di acara yang dihoskan oleh GOP Hamilton County di pusat komuniti Sheridan, Indiana, bandar berpenduduk beberapa ribu orang. Acara di dewan hanya beberapa meter dari jalan utama bandar itu dihadiri oleh lapan daripada sembilan calon perdana GOP, yang dapat membuat kes mereka kepada pengundi dan pegawai Republikan County secara berperingkat semasa bertemu dan berkenalan yang juga termasuk ucapan pendek oleh calon.

Mike Murphy, bekas wakil negeri Indiana dan pengulas politik, berkata dalam temu bual telefon bahawa pembiayaan untuk Ukraine tidak begitu penting bagi pengundi Republikan pada hari ini. Kebimbangan tentang sempadan selatan adalah pemangkin yang lebih besar untuk penyertaan, yang tidak hilang kepada calon di kawasan konservatif.

“Mereka semua berjuang untuk menjadi seperti Trump sebanyak mungkin,” kata Murphy.

Keselamatan sempadan telah dipukul dalam kempen oleh wakil negeri Chuck Goodrich, salah satu daripada lapan pesaing Spartz yang paling terbiaya. Beliau telah menyerang Spartz atas sokongan asalnya ke Ukraine, dengan mengatakan beliau meletakkan “Ukraine dahulu”.

Goodrich, yang hadir ke acara Sheridan, mengakui bahawa Indiana jauh dari Mexico tetapi bahawa dadah haram seperti fentanil memasuki AS melalui sempadan selatan dan membawa ancaman jauh di dalam pedalaman.

“Setiap negeri adalah negeri sempadan,” katanya dalam temu bual.

Spartz memasuki medan dengan sokongan Trump dan memenangi hampir 40% undian. Beliau bertanding tanpa lawan dalam pilihan raya perdana 2022.

Spartz membuat perkara lebih sukar bagi dirinya sendiri apabila beliau mengumumkan pada awal 2023 bahawa beliau tidak akan bertanding lagi, dengan menyebut keletihan dengan politik Washington dan keinginannya untuk menghabiskan lebih banyak masa dengan keluarganya. Beliau juga mengancam untuk meninggalkan jika hutang negara tidak ditangani.

Selama setahun penuh, ini meninggalkan landasan jelas bagi calon untuk berkempen di salah satu kawasan yang paling konservatif di negeri, terdiri daripada campuran kawasan luar bandar dan pinggir bandar utara Indianapolis. Trump dengan mudah mengambil kawasan itu pada 2020, dan ia adalah kawasan yang sama pada tahun itu.

Laporan kewangan menunjukkan Spartz kalah terhadap Goodrich dalam dana kempen, sebahagiannya kerana Goodrich telah meletakkan $2.6 juta wang sendiri. Goodrich, yang mewakili pinggir bandar kaya Indianapolis Hamilton County di perundangan negeri, mengalahkan Spartz dengan $1.9 juta pada tiga bulan pertama 2024 dan meminjamkan kempen beliau jumlah keseluruhan $4.6 juta, menurut laporan.

Spartz memasuki minggu-minggu akhir sebelum pilihan raya perdana dengan $134,000 tunai tangan berbanding $1.3 juta Goodrich.

Trump tidak membuat sokongan di daerah ke-5 tahun ini. Beliau telah ambivalen tentang bantuan kepada Ukraine, dengan mengatakan perang itu tidak akan berlaku jika beliau menjadi presiden dan bahawa sebarang sokongan harus mengambil bentuk pinjaman dan bukan hibah.

Walaupun dengan landasan kempen pendek Spartz, beliau masih mengekalkan kelebihan jaminan. Beliau menuduh Goodrich bersekongkol dengan China dan melabelkan beliau sebagai “Hanya Nama Republikan”.

Dengan penamaan Republikan Trump untuk presiden telah dijamin, pengundian dijangka rendah.

Spartz, 45 tahun, berhijrah ke AS pada 2000 selepas bertemu suaminya dari Indiana di kereta api di Eropah. Beliau bermula sebagai pengawas bank, kemudian mengajar sebagai ahli fakulti sambilan di Sekolah Perniagaan Kelley Universiti Indiana dan memiliki .

Selepas seorang senator negeri berpengalaman bersara sebelum akhir penggalnya, pegawai GOP Hamilton County yang memilih Spartz, yang terlibat dengan parti kaunti, untuk mengisi penggalnya pada 2017. Beliau berkhidmat tiga sesi di dewan negeri sebelum pilihan raya ke Kongres.

Dalam satu temu bual, Spartz menggelar serangan Rusia ke atas Ukraine sebagai ” . Beliau menggambarkan serangan bom yang dilihat nenek dan kawan-kawannya di Ukraine.

Kemudian pada tahun itu, beliau mula mengkritik pemimpin Ukraine, termasuk Presiden Volodymyr Zelensky.

Dalam temu bual Sheridan, Spartz berkata “orang-orang berani” sedang “mati untuk kebebasan” di Ukraine tetapi menuduh kerajaan Ukraine rasuah.

Semasa ucapannya kepada pengundi, Spartz tidak membuat sebarang sebutan tentang perang di Ukraine. Sebaliknya beliau merangka taruhan pemilihan semula sebagai perjuangan terhadap hipokrasi parti, dengan mengatakan beberapa rakan separtinya bertindak seperti sosialis.

Menggunakan pengalaman beliau membesar di Kesatuan Soviet, seperti yang sering dilakukannya sepanjang kerjaya politiknya, beliau memberi amaran tentang masa depan sosialis di Amerika Syarikat.

“Saya akan berjuang perjuangan benar,” deklamasikannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.