Netanyahu ICC

(SeaPRwire) –   Pemimpin-pemimpin Israel, termasuk Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, kini semakin bimbang bahawa Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) mungkin akan mengeluarkan perintah tangkapan terhadap pegawai-pegawai negara itu atas tindakan yang diambil semasa perang antara Israel dan Hamas.

Pada Isnin, Perdana Menteri Benjamin Netanyahu menulis di X bahawa “Israel tidak akan menerima sebarang cubaan oleh ICC untuk mengurangkan hak asas pertahanan diri sendiri… Walaupun ICC tidak akan menjejaskan tindakan Israel, ia akan menetapkan precedent yang membahayakan askar dan pegawai semua demokrasi yang berjuang melawan keganasan dan kezaliman yang tidak berperikemanusiaan.”

Israel Katz, Menteri Luar Israel, berkata bahawa perintah tangkapan berpotensi tersebut boleh memberikan “semangat moral” kepada Hamas tetapi tidak mungkin memberi kesan kepada ahli kepimpinan tertinggi Israel, . “Kami mengharapkan mahkamah (ICC) untuk menahan diri daripada mengeluarkan perintah tangkapan terhadap pegawai politik dan keselamatan tinggi Israel,” kata Katz. “Kami tidak akan menundukkan kepala atau teragak-agak dan akan terus berjuang.”

Penyiasat ICC Karim Khan belum mengesahkan kemungkinan perintah tangkapan segera terhadap pemimpin Israel. Pada bulan Oktober selepas perang meletus, Khan berjanji pejabatnya akan meneliti tindakan semua pihak tentera yang terlibat dalam perang. “Pesanan ialah mana-mana orang dengan jari mereka di atas picu senjata api atau mengawal peluru berpandu mempunyai tanggungjawab tertentu. Pejabat saya akan melihat dengan teliti sama ada tanggungjawab tersebut dipatuhi atau tidak,” katanya.

Mana-mana perintah tangkapan perlu diluluskan terlebih dahulu oleh panel hakim. Kira-kira 60% negara-negara di dunia menerima bidang kuasa ICC, tetapi AS dan Israel tidak termasuk di antaranya. Walaupun Israel tidak menerima bidang kuasa ICC, negara Palestin telah menerimanya, yang bermakna mahkamah masih mendakwa bidang kuasa ke atas Tebing Barat dan Gaza. Perintah tangkapan boleh menyukarkan keupayaan pegawai Israel untuk mengembara ke negara-negara seperti UK, Kanada, Perancis, dan Jerman yang menerima bidang kuasa ICC.

Lebih 34,000 orang Palestin di Gaza telah mati sejak perang Israel Hamas bermula, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, menurut Kementerian Kesihatan Palestin yang dikendalikan Hamas. 1,200 orang Israel terbunuh dalam serangan pada 7 Oktober, dan 200 lagi cedera.

Mahkamah Jenayah Antarabangsa ditubuhkan pada tahun 2002 berikutan genosid di Rwanda dan bekas Yugoslavia. Ia berbeza daripada Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), yang tahun ini menyelia kes di Gaza, kerana ia memegang individu tertentu bertanggungjawab. ICJ, sebaliknya, menangani pertikaian antara pelaku negara.

Pada Mac 2023, ICC mengeluarkan perintah tangkapan untuk pemindahan haram kanak-kanak semasa perang Rusia-Ukraine, walaupun belum dilaksanakan. Tokoh-tokoh lain yang telah dikeluarkan perintah tangkapan oleh ICC termasuk Omar Al Bashir, bekas presiden Sudan, atas peranannya dalam genosid Darfur, dan bekas ketua negara Libya Muammar Gaddafi atas jenayah kemanusiaan yang dilakukan semasa perang saudara Libya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.