A health worker administers a dose of Janssen COVID-19 vaccine to a homeless person during a vaccination campaign for transgender community and homeless people  in Central Shaheed Minar, Dhaka, Bangladesh.

(SeaPRwire) –   Kekerapan darah yang jarang tetapi membawa maut yang berkaitan dengan vaksin Covid-19 Johnson & Johnson dan AstraZeneca Plc disebabkan oleh tindak balas autoimun yang sesetengah orang cenderung kepadanya, penyelidik mendapati, penemuan yang mereka katakan akan membentuk pembangunan vaksin masa depan.

Vaksin berasaskan adenovirus, seperti suntikan J&J dan AstraZeneca yang kemudian ditarik dari pasaran, mengandungi komponen yang, dalam orang yang genetiknya cenderung, boleh memicu penghasilan antibodi yang tidak biasa terhadap protein yang terlibat dalam pembekuan darah, para saintis berkata pada Rabu dalam surat kepada New England Journal of Medicine. Penyelidik merancang untuk mengenal pasti penyebabnya dan kemudian cuba mengeluarkannya menggunakan kejuruteraan genetik.

Tindak balas antibodi merosakkan yang sangat serupa berlaku dalam pesakit yang cenderung selepas jangkitan , yang sering menginfeksi saluran udara dan menyebabkan gejala seperti sejuk. Tidak diketahui berapa ramai orang yang mungkin cenderung kepada komplikasi itu, kata Tom Gordon, ketua imunologi di Universiti Flinders di Australia Selatan, yang penyelidikan molekulnya membawa kepada .

Tindak balas imun yang berkaitan dengan suntikan itu adalah “penyakit baru”, katanya dalam temu bual. Pakar hematologi dan pakar rawatan rapi kemungkinan akan mengesan lebih banyak kes apabila mereka menjadi lebih familiar dengan ia, katanya.

“Ini adalah jenis autoimuniti di mana kami tahu pemicunya,” kata ahli imunologi James McCluskey, timbalan naib kanselor Universiti Melbourne, yang tidak terlibat dalam penyelidikan itu. “Ini luar biasa. Dalam kebanyakan kes kita tidak pernah mendapat pegangan pada pemicunya.”

Vaksin ditarik balik

Daripada lebih daripada 18 juta orang yang menerima vaksin J&J dos tunggal, kes gangguan pembekuan darah dilaporkan dan sembilan orang meninggal dunia, menurut Sekolah Perubatan Yale.

Bilangan kematian berkaitan pembekuan yang kecil berkaitan dengan vaksin AstraZeneca menyebabkan penarikan balik atau pengehadan di Denmark, Norway dan negara-negara lain pada 2021. Komplikasi itu berlaku dalam setiap 100,000 orang yang divaksin dengan suntikan Astra di bawah umur 60 tahun di Australia, di mana ia tidak tersedia sejak Mac 2023. Suruhanjaya Eropah kelulusan pemasaran untuk imunisasi itu pada Mac 2024.

“AstraZeneca mengalu-alukan sebarang pemeriksaan lanjut mengenai mekanisme asas yang mungkin di bawah sindrom pembekuan dengan trombositopenia (TTS), memandangkan, walaupun penyiasatan yang mendalam, kami masih tidak memahami mekanisme yang dalam kes yang sangat jarang boleh menjadi pemicunya untuk TTS,” kata jurucakap syarikat itu.

J&J juga berkata ia menyokong penyelidikan yang membantu membimbing pembangunan vaksin yang selamat dan berkesan.

“Data lebih diperlukan untuk memahami sepenuhnya faktor-faktor yang mungkin berkaitan dengan peristiwa jarang ini, termasuk hubungannya yang berpotensi dengan virus adeno- dan lain-lain, untuk mengeluarkan kesimpulan yang sesuai mengenai patologi asas,” kata syarikat itu dalam e-mel.

Kedua-dua suntikan memainkan peranan penting dalam program vaksin semasa peringkat awal wabak. Satu analisis mendapati vaksin Astra menyelamatkan kira-kira nyawa pada 2021.

Vaksin yang dibuat oleh Pfizer Inc.-BioNTech SE dan Moderna Inc. kemudian didapati lebih berkesan melindungi terhadap Covid dan telah dikemaskini untuk menangani varian virus terkini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.