US-NEWS-NYC-MAYOR-MIGRANTS-REMARK-NY

(SeaPRwire) –   Datuk Bandar Eric Adams menyarankan pada Selasa bahawa imigran boleh membantu menyelesaikan kekurangan penyelamat kerana mereka “berenang dengan cemerlang”, komen itu memicu kemarahan di kalangan penyokong imigran dan kekeliruan di kalangan penyelamat.

Pada sidang akhbar pada Selasa, seorang wartawan meminta Adams untuk memberi kemaskini mengenai kekurangan penyelamat di bandar itu menjelang Hari Raya. Datuk Bandar itu meminta wartawan membayangkan jika bandar boleh mempercepatkan permit kerja untuk pendatang dan pemohon suaka supaya mereka boleh bekerja jawatan yang perlu diisi.

“Bagaimana kita mempunyai jumlah besar orang yang berada di bandar kita, dan negara ini, yang berenang dengan cemerlang dan pada masa yang sama kita memerlukan penyelamat – dan satu-satunya halangan ialah kita tidak akan memberi mereka hak untuk bekerja menjadi penyelamat?” kata Adams dalam sidang akhbar itu.

Sekretariat Datuk Bandar berkata dalam kenyataan kepada TIME bahawa Adams “telah berulang kali menunjukkan” bahawa terdapat orang yang layak untuk jawatan kosong di bandar ini dalam industri termasuk perkhidmatan makanan, pembinaan, pembuatan, dan penyelamat, tetapi mereka tidak dapat bekerja kerana kerajaan persekutuan belum mengeluarkan kelulusan kerja mereka.

“Dengan lebih 197,000 pendatang yang telah melalui penjagaan kami sejak musim bunga 2022, Datuk Bandar Adams telah jelas bahawa tiada apa yang lebih tidak Amerika daripada tidak membenarkan seseorang bekerja,” kata jurucakap itu terus. “Sesiapa yang cuba membuat lebih daripada Datuk Bandar terus menekankan poin itu (Selasa) tidak melihat hutan kerana pokok.”

Penyokong imigran mengkritik datuk bandar atas komen beliau. Murad Awawdeh, presiden dan ketua eksekutif Koalisi Imigran New York – sebuah pertubuhan payung yang mewakili lebih 200 kumpulan hak imigran dan pelarian di negeri New York – berkata komen datuk bandar mencadangkan bahawa “kerana sesetengah orang terpaksa berenang atau menyeberangi air dalam perjalanan bahaya mereka mencari keselamatan di sini di Amerika Syarikat,” mereka akan menjadi penyelamat yang baik.

“Titik demi titik, komen itu adalah perkauman,” kata Awawdeh. “Datuk bandar tidak seharusnya membuat lawakan atau mempermainkan perjalanan berbahaya dan sering mengancam nyawa yang orang terpaksa ambil untuk melarikan diri daripada keganasan dan penindasan yang mereka hadapi. Ia merendahkan dan merampas martabat, dan datuk bandar perlu berhenti menggunakan bahasa berbahaya seperti ini.”

Adams pernah menerima kecaman atas kenyataan kontroversi yang pernah dibuatnya – pada September, beliau berkata bahawa lonjakan pemohon suaka “akan memusnahkan Bandar Raya New York.” Awawdeh menggelar bahasa datuk bandar “membahagi-bahagikan dan tidak sesuai.”

Yaritza Mendez, pengarah penganjuran di kumpulan penyokong imigran Make the Road New York, berkata walaupun beliau memahami titik datuk bandar bahawa kerajaan persekutuan perlu berbuat lebih untuk mempercepatkan permit kerja untuk pendatang, beliau berfikir komen datuk bandar menunjukkan “betapa jauhnya” beliau daripada masyarakat imigran.

“Masyarakat kami tidak seharusnya dikurangkan kepada komen ini,” kata Mendez.

Janet Fash, yang telah menjadi , berkata jelas bahawa Adams “menyentuh saraf” dengan komen beliau. Beliau berkata beliau fikir datuk bandar merujuk kepada kekurangan penyelamat untuk membincangkan isu imigran perlu permit kerja, tetapi beliau menunjukkan bahawa “terdapat proses” untuk menjadi penyelamat bandar raya New York.

“Saya fikir ia menyentuh saraf,” kata Fash. “Saya fikir orang amnya mempunyai kemarahan. Saya hanya terkejut sebenarnya.”

Fash menambah bahawa kekurangan penyelamat ialah “isu seluruh bandar raya” yang menjejaskan “semua rakyat New York.”
Terdapat kekurangan penyelamat di seluruh negara, menurut . Tahun lepas, kira-kira sepertiga daripada 309,000 kolam awam negara kekal ditutup atau dibuka secara berselang-seli kerana kekurangan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.