(SeaPRwire) –   Lima tahun selepas Amazon.com Inc. menaikkan gaji kepada $15 sejam, separuh pekerja gudang yang disoal selidik oleh penyelidik mengatakan mereka sukar untuk membiayai makanan atau tempat tinggal yang mencukupi.

Kajian negara ini, yang diterbitkan Rabu oleh University of Illinois Chicago’s , meminta pekerja AS tentang kesejahteraan ekonomi mereka, termasuk sama ada mereka melewatkan makan, lapar, atau bimbang tidak mampu membayar sewa atau bayaran rumah.

Lima puluh tiga peratus responden melaporkan bahawa mereka mengalami satu atau lebih bentuk kekurangan makanan dalam tiga bulan terakhir, dan 48% mengalami satu atau lebih bentuk ketidakstabilan perumahan. Pekerja yang mengatakan mereka mengambil cuti tidak dibayar selepas tercedera di tempat kerja lebih cenderung melaporkan kesukaran membayar bil.

“Ia tidak semestinya bahawa Amazon adalah pengecualian,” kata Sanjay Pinto, yang menulis kajian bersama Beth Gutelius. Walau bagaimanapun, “mereka tentu sahaja tidak mengambil alih dalam mewujudkan pekerjaan yang menyokong keluarga.”

Dalam kenyataan email, jurucakap Amazon, Steve Kelly, memanggil metodologi penyelidik “sangat cacat” dan mengatakan syarikat itu telah cuba mengangkat kebimbangannya dengan penulis kajian tetapi tidak pernah mendengar balik.

“Ia adalah tinjauan yang mengabaikan amalan terbaik untuk meninjau, mempunyai jaminan pengesahan yang terhad untuk mengesahkan responden adalah pekerja Amazon, dan tidak mencegah respons berganda dari orang yang sama,” katanya. Kelly menambah bahawa Amazon telah meningkatkan gaji purata kepada $20.50 sejam dan menyediakan pelbagai faedah, termasuk penjagaan kesihatan, gigi, 401 (k) dan yuran pra-bayar.

Amazon lama dikritik bagaimana mereka melayan pekerja, terutamanya mereka yang mengemas dan menghantar kotak di gudangnya. Kebanyakan kritikan tertumpu pada kecederaan yang telah meningkat kadar industri logistik rakan sebaya. Amazon telah bersumpah untuk membuat gudangnya lebih selamat, sebahagiannya dengan mengautomasikan aspek pekerjaan yang memerlukan gerakan berulang. Pinto dan Gutelius mengkaji dalam laporan yang diterbitkan pada Oktober sebelum menumpukan perhatian kepada keadaan ekonomi pekerja.

Syarikat berpangkalan di Seattle itu ialah majikan sektor swasta terbesar kedua di AS di sebalik Walmart Inc. Amazon menanggung kira-kira 29% tenaga kerja industri penyimpanan AS, menurut anggaran penyelidik. Sebagai itu, syarikat memainkan peranan penting dalam menetapkan gaji dan syarat kerja sektor yang diubahsuai oleh perdagangan elektronik.

Soal selidik dalam talian 98 soalan mencari pekerja Amazon melalui iklan media sosial, menargetkan gudang dan kawasan yang menjadi tuan rumah kemudahan syarikat. Penyelidik juga menabur semakan kualiti untuk menyingkirkan respon yang kelihatan memberikan jawapan yang tidak tulus.

Sejumlah 1,484 pekerja di 42 negeri memberikan maklumat cukup untuk dimasukkan ke dalam keputusan. Bagi bahagian yang menangani keselamatan ekonomi, saiz sampel berbeza antara 1,306 dan 1,472 responden. Kecacatan ialah lebih kurang 2.5 peratus mata. Kerja itu dibiayai oleh Ford Foundation, Oxfam America dan pertubuhan buruh pro-National Employment Law Project.

Sepertiga responden tinjauan melaporkan menggunakan program yang dibiayai kerajaan – terutamanya bantuan makanan atau Medicaid – dalam tiga bulan terakhir. Ini meniru analisis 2020 oleh US Government Accountability Office, Amazon adalah antara majikan terbesar orang yang menerima bantuan makanan di sembilan negeri yang melaporkan data.

Pekerja median AS Amazon dibayar $45,613 pada 2023, naik dari $41,762 tahun sebelumnya, kata syarikat dalam penyataan bulan lalu. Syarikat mengatakan pekerja dalam pengangkutan dan pengangkutan dibayar lebih daripada $20.50 sejam, purata. Tinjauan, yang dijalankan antara April dan Ogos 2023, tidak termasuk pengurus dan sedikit lebih rendah: Kebanyakan responden melaporkan gaji antara $16 hingga $20 sejam.

Sebanyak 65% pekerja yang datang ke Amazon mendapat gaji lebih tinggi daripada yang mereka peroleh di majikan terdahulu, menunjukkan tinjauan. Dan jumlah yang sama pekerja melaporkan menerima kenaikan gaji semasa bekerja di syarikat itu. Naik pangkat dalam gudang berbaris Amazon adalah: Hanya 13% pekerja melaporkan menerima promosi semasa bekerja di syarikat itu, menurut data tinjauan.

Responden yang menyertai Amazon dari syarikat lain paling cenderung pernah bekerja dalam penyediaan makanan dan perkhidmatan, jualan dan pembuatan.

“Kisah Amazon adalah kisah menurunnya harapan pekerja Amerika terhadap majikan mereka,” kata penyelidik kajian Gutelius, penyelidik berpengalaman logistik dan kerja gudang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.