Students-continue-pro-Palestine-encampment-at-George-Washington

(SeaPRwire) –   Apabila Victoria Hinckley, seorang penganjur pelajar berusia 21 tahun di Universiti South Florida, menyertai protes pro-Palestin pada malam Selasa, malam itu berakhir dengan gas pemedih mata dan peluru getah yang digunakan oleh polis terhadap aktivis.

“Ini membuat saya sangat kecewa, tetapi lebih dari apa-apa, ia benar-benar membuat saya marah untuk melihat jenis tindak balas ini,” kata Hinckley, yang mengatakan dia telah digantung kemudian malam itu melalui e-mel. Pelajar tahun akhir kolej itu, bagaimanapun, kekal teguh dalam salah satu tuntutannya yang membawanya ke protes malam itu: untuk universitinya menyahpelabur dana daripada Israel.

Hinckley adalah antara ribuan pelajar memilih untuk menyertai kem atau duduk bantah di seluruh AS. Protes ini dirangka sebagai tindakan solidariti dengan lebih daripada 34,000 orang Gaza, mengikut kementerian kesihatan Hamas yang dikawal Hamas, berikutan penculikan Hamas terhadap lebih daripada 200 tebusan dan membunuh 1,200 orang Israel pada 7 Oktober.

Penyahpelaburan daripada Israel adalah salah satu tuntutan yang diperdengarkan oleh peragaw pelajar di seluruh negara. Di beberapa kolej, pelajar telah mendirikan kema di kawasan kampus mereka ketika mereka bersuara untuk penyebab mereka, memanggil universiti untuk menjual pelaburan daripada syarikat Israel dan mereka yang mempunyai kaitan dengan Israel, seperti Lockheed Martin, Boeing, Alphabet, dan Amazon. Kira-kira 100 kolej AS telah melaporkan hadiah atau kontrak daripada Israel bernilai $375 juta dalam tempoh dua dekad yang lalu, mengikut laporan.

“Penyahpelaburan semua kewangan Columbia, termasuk dana amanah, daripada syarikat dan institusi yang memperoleh keuntungan daripada apartheid Israel, genosid dan pendudukan di Palestin,” kumpulan Penyahpelaburan Apartheid Columbia menulis dalam senarai lima tuntutan mereka, yang juga termasuk boikot akademik dan menghentikan penguatkuasaan kampus. “Pastikan pertanggungjawaban dengan meningkatkan ketelusan pelaburan kewangan.”

Apa yang dituntut oleh pelajar?

Walaupun tuntutan di seluruh universiti berbeza, pelajar secara amnya meminta sekolah mereka untuk mendedahkan profil pelaburan mereka dan bersetuju untuk menyahpelabur dari mana-mana perniagaan yang memperoleh keuntungan daripada, atau mempunyai hubungan dengan, Israel.

“Kami fikir kami harus mempunyai hak untuk melihat di mana wang yuran kami pergi dan mempunyai kata putus tentang di mana wang yuran kami pergi,” kata Hinckley.

Setidaknya salah satu daripada syarikat yang dinamakan Hinckley, dan didakwa mempunyai pelaburan semasa di sekolahnya, tersenarai dalam senarai , yang menyeru penarikan sokongan syarikat yang menuduh mereka menyokong Israel atau sebaliknya “terlibat dalam pelanggaran hak asasi manusia Palestin”. Universiti South Florida tidak segera menjawab permintaan komen TIME.

Tetapi pelajar di tempat lain juga meminta penyahpelaburan daripada syarikat teknologi seperti Google, yang telah dituduh memberikan sokongan kepada tentera Israel, dan telah dikecam oleh pekerjanya sendiri, memicu puluhan pekerja dipecat. Pelajar penunjuk perasaan lain juga menyebut Amazon, yang mempunyai kontrak bersama dengan kerajaan dan tentera Israel.

Di Universiti Yale, pelajar mengadvokasi penyahpelaburan daripada pembuatan senjata tentera. Universiti sebelum ini melarang pelaburan dalam pengedar senjata serangan yang memudahkan jualan kepada orang awam umum. Tetapi pada bulan April, Jawatankuasa Penasihat Universiti tentang Tanggungjawab Pelabur memutuskan bahawa penyahpelaburan daripada pembuatan senjata tentera tidak memenuhi kriteria mereka untuk penyahpelaburan “kerana pembuatan ini menyokong penggunaan yang secara sosial perlu, seperti penguatkuasaan undang-undang dan keselamatan negara.”

Bagaimana dana amanah kolej dan pelaburan beroperasi?

Panggilan untuk universiti menyahpelabur dari syarikat yang memperoleh keuntungan dari konflik Israel-Hamas telah meletakkan sorotan pada kerja-kerja rumit dana amanah universiti dan implikasi praktikal penyahpelaburan.

Dana amanah universiti berfungsi sebagai tulang belakang kewangan institusi pendidikan, terdiri daripada jumlah aset besar yang boleh digunakan untuk menyokong pelaburan masa depan dan diuruskan untuk memastikan kelestarian jangka panjang. Angka dana amanah di universiti utama boleh melonjak ke bilionan, dengan dana amanah Universiti Columbia berada pada $13.6 bilion pada 2023. Di Harvard, dana amanah berada sekitar $50 bilion.

Dana amanah ini – yang dipercayakan kepada lembaga pengurusan – tidak hanya wang tidak bergerak, tetapi pelaburan yang diuruskan secara aktif yang dibangunkan untuk menjana pulangan yang membantu menyokong misi institusi. Pengurus pelaburan biasanya memilih syarikat untuk portfolio amanah yang menunjukkan prestasi kewangan yang kuat, walaupun banyak institusi juga mempertimbangkan kriteria alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) dalam proses pelaburan mereka, menyaring syarikat berdasarkan amalan etika mereka.

Apa yang bermakna penyahpelaburan daripada Israel dalam amalan?

Walaupun konsep penyahpelaburan daripada Israel kelihatan mudah – menjual saham syarikat yang mempunyai kaitan dengan negara itu – implikasinya amalan jauh lebih kompleks.

Penyahpelaburan daripada Israel bermakna universiti menilai semula portfolio pelaburan mereka untuk mengenal pasti dan mungkin menyahpelabur dari syarikat yang terlibat dalam usaha perang Israel, seperti menyokong penempatan Israel di wilayah diduduki atau menyediakan peralatan yang digunakan dalam operasi tentera. Kritik mengatakan bahawa melakukannya mungkin proses yang panjang dan rumit, kerana kebanyakan universiti memegang portfolio pelaburan pelbagai yang dikendalikan oleh pengurus pelaburan luar.

Konflik Israel-Palestin hari ini ditandai dengan tahap kepekaan geopolitik yang tinggi, menunjukkan penunjuk perasaan mungkin mencari kesukaran untuk meyakinkan universiti daripada penyahpelaburan. Tindakan sedemikian mungkin memicu kecaman daripada bekas pelajar, dermawan, dan kumpulan politik yang menentang inisiatif penyahpelaburan atas alasan kebebasan akademik atau solidariti dengan Israel.

Adakah kolej pernah menyahpelabur sebelum ini?

Terdapat sejarah pergerakan penyahpelaburan yang mempunyai kesan simbolik dan nyata. Kempen penyahpelaburan pelajar terhadap peraturan apartheid Afrika Selatan pada tahun 1980-an telah menyebabkan beberapa sekolah menarik pelaburan daripada syarikat yang beroperasi di negara itu.

Di laman webnya, kumpulan Penyahpelaburan Apartheid Columbia telah merujuk kepada protes di kampus yang sama hampir 40 tahun yang lalu. “Kami adalah sambungan pergerakan anti-perang Vietnam dan pergerakan untuk menyahpelabur dari Afrika Selatan.”

Pergerakan itu kemudian diikuti oleh keputusan beberapa sekolah untuk menyahpelabur. “Usaha untuk menghukum Afrika Selatan adalah perkara pelajar yang dipimpin, melibatkan pendudukan bangunan pentadbiran, tetapi tembakau tidak menyentuh pelajar cara itu,” Douglas Cogan, ketika pengarah perkhidmatan maklumat tembakau di Pusat Tanggungjawab Pelabur, memberitahu dalam tahun 1997. “Hari ini, fakulti dan pentadbir yang memimpin pemburuan. Itu khususnya benar apabila sekolah menjalankan penyelidikan kanser dan fakulti dan pentadbir melihat pertentangan dengan portfolio mereka.”

Institusi lain, seperti Universiti Stanford, memilih untuk menyahpelabur dari Sudan pada tahun 2005. “Saya tidak mahu dana amanah yang seharusnya melayani saya dan komuniti ini dilaburkan di negara yang melakukan genosid,” kata pelajar Stanford Seth Silverman pada tahun itu. Sekurang-kurangnya 100 memilih untuk berbuat demikian, mengikut Pelabur Terhadap Genosid, sebuah organisasi yang dahulu bekerja untuk mengadvokasi penyahpelaburan dua syarikat minyak asing yang membantu membiayai genosid Darfur.

Lebih 140 institusi pengajian tinggi telah menyahpelabur dari bahan api fosil sejak 2011, mengikut laporan yang diterbitkan di laman web University of California Press. Sekolah juga telah menarik pelaburan dari penjara swasta, dengan Universiti Columbia bersetuju untuk berbuat demikian pada tahun 2015.

“Kami telah melihat kampus lain menyahpelabur apabila pelajar menuntut, jadi kami tahu bahawa ini adalah sesuatu yang mereka boleh lakukan, dan kami tahu bahawa ini adalah sesuatu yang akan mereka lakukan selama kami terus menekan mereka untuk berbuat demikian,” kata Hinckley.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Bagaimana sekolah menanggapi

Beberapa universiti kekal teguh terhadap tuntutan pelajar. Presiden Universiti Columbia Minouche Shafik menyatakan bahawa sekolah itu tidak akan menyahpelabur dari I