(SeaPRwire) –   Pelukan dan senyuman hangat ketika Presiden China Xi Jinping menyambut rakan sejawatnya dari Rusia Vladimir Putin di Dewan Rakyat Agung Beijing pada Selasa. Ketika dua tokoh kuat itu menyambut kanak-kanak sekolah yang berkibar bendera dari karpet merah, kumpulan muzik Tentera Pembebasan Rakyat memainkan lagu era Soviet “Malam-malam Moscow”, yang iramanya berkontras dengan kekacauan yang disebabkan oleh Rusia di kawasan Kharkiv, Ukraine timur laut, yang telah memaksa hampir 8,000 orang dari rumah mereka.

Secara rasminya, lawatan Putin adalah untuk menandakan 75 tahun sejak Kesatuan Soviet mengiktiraf Republik Rakyat China, dengan perayaan besar untuk menandakan peristiwa itu, walaupun peperangan pilihannya melemparkan bayang panjang. Dan walaupun ia adalah kewajaran bagi pemimpin Rusia untuk membuat Beijing lawatan luar negara pertama mereka, ketegasan lawatan Putin – hanya sembilan hari selepas memulakan penggal keenamnya sebagai presiden – menghantar mesej kedalaman hubungan yang diisytiharkan “tiada had” hanya beberapa hari sebelum dia memicu peperangan darat paling membunuh di Eropah sejak Perang Dunia Kedua.

“Hubungan China-Rusia hari ini telah diperoleh dengan susah payah, dan kedua-dua pihak perlu menghargai dan memeliharanya,” kata Xi kepada Putin di Dewan Rakyat Agung. “China bersedia … bersama-sama mencapai pembangunan dan kebangkitan semula negara masing-masing dan bekerjasama untuk mempertahankan keadilan dan kebenaran di dunia.”

Ia merupakan paparan persatuan yang akan mengecewakan pemimpin Barat, yang telah menghabiskan beberapa bulan terakhir dengan berusaha sedaya upaya untuk memberitahu Xi bahawa sokongannya terhadap Putin membahayakan kepentingan China sendiri. Xi baru-baru ini kembali dari lawatan tiga negara, di mana Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen dan Presiden Perancis Emmanuel Macron memberikan kuliah kepadanya tentang keperluan untuk menghentikan sokongan terhadap mesin perang Putin. (Ia juga merupakan titik yang dibuat oleh Canselor Jerman Olaf Scholz di Beijing pada bulan Mac.)

Tetapi hasilnya adalah menggandakan sokongan. Dalam sidang akhbar pada Khamis, Putin memuji perbualan “hangat dan kawan” dengan Xi, yang pula menghargai persahabatan “abadi” antara China dan Rusia yang “menjadi model untuk jenis hubungan antarabangsa baharu.”

Ahli diplomat AS telah berulang kali memberitahu TIME bahawa Xi mungkin tidak mendapat maklumat penuh tentang peperangan Ukraine dan Eropah boleh membantu melukis gambaran sebenar. Walau bagaimanapun, pakar secara asas tidak bersetuju bahawa Xi tidak diberi maklumat dengan baik. Xi dan Putin telah bertemu lebih daripada 63 kali secara keseluruhan dan pasukan teratas masing-masing mempunyai perbincangan tingkat tinggi setiap dua minggu. Pada Khamis, kedua-dua pihak mengumumkan peningkatan latihan tentera bersama.

“Xi mungkin mempunyai maklumat lebih banyak dan lebih baik tentang Ukraine dan Rusia daripada mana-mana negara Barat,” kata Alexander Korolev, pakar hubungan China-Rusia di Universiti New South Wales, Sydney.

Memang, hujah Amerika Syarikat bahawa tekanan boleh mendorong Xi untuk menyesuaikan haluan kurang bukti sebenar. Lebih daripada 16,500 sanksi Barat yang memutuskan akses Rusia ke sistem perdagangan antarabangsa hanya memperdalam ketergantungannya secara ekonomi kepada China. Perdagangan bilateral mencapai $240.1 bilion pada 2023, naik 26.3% daripada setahun sebelumnya, kerana Xi membenarkan syarikat China terus berdagang dengan Rusia sementara mengelakkan sebarang jualan senjata atau bantuan langsung oleh negara yang akan melanggar sanksi tersebut. Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, Washington telah mengetatkan skru terhadap China kedua-dua untuk membekalkan – tidak kira drone, topi keledar, baju perisai, dan radio – kepada Rusia serta perdagangan dan teknologi secara umum.

Pada akhirnya, Putin dan Xi mengikatkan diri mereka melalui tekanan Barat dan berkongsi pandangan umum bahawa tatanan liberal yang dikuasai Amerika Syarikat adalah korup dan dalam penurunan terminal. Dan serangan berulang Amerika Syarikat terhadap kepentingan strategik China – dari perdagangan dan teknologi ke hak asasi manusia dan status Taiwan – telah memperkukuh pendapat bahawa tiada apa yang boleh mengubah penurunan hubungan. Pada Selasa, pentadbiran Biden mendedahkan kadar tarif baru yang ketat bernilai $18 bilion untuk import China untuk melindungi pekerja Amerika daripada persaingan tidak adil yang dakwaan. Daripada memaksa penarikan balik, kata Marcin Kaczmarski, pensyarah dalam kajian keselamatan di Universiti Glasgow, “satu-satunya persoalan adalah sama ada tarif Biden mendorong Xi Jinping untuk menjadi lebih terbuka untuk menawarkan sesuatu kepada Rusia atau hanya mengekalkan haluan?”

Jelas bahawa Putin cuba menarik China lebih rapat, seperti ditekankan oleh falaksan pegawai kanan, pegawai tentera dan eksekutif perniagaan juga di Beijing, termasuk menteri pertahanan Rusia, menteri luar negara, menteri kewangan, setiausaha majlis keselamatan, gabenor bank pusat, serta ketua-ketua bank terbesar dan CEO paling berkuasa. Putin mahu akses ke pasaran kewangan dan mata wang yuan China untuk meningkatkan perdagangan Rusia.

Secara khusus, kemajuan yang ketara pada Paip Gas Siberia Kuasa 2, yang dijadualkan untuk mengangkut 50 bilion meter padu gas setahun dari utara Rusia ke China melalui Mongolia, “akan menjadi isyarat jelas komitmen strategik jangka panjang China kepada Rusia,” kata Kaczmarski. “Putin ingin mencapai sesuatu tetapi ia sepenuhnya bergantung kepada Beijing pada masa ini.”

Walau bagaimanapun, Eropah adalah kunci kepada pengiraan strategik Xi, walaupun secara paradoks, perpecahan antara negara ahlinya sebenarnya boleh menyokong kepentingan Barat. Walaupun skeptisme mendalam, China berminat untuk menyajikan dirinya sebagai “netral” berkaitan dengan Ukraine: menawarkan rancangan keamanan yang meragukan dan kelihatan mengekang Putin di tengah ancaman nuklearnya yang berulang kali. Dalam temu bual dengan Agensi Berita Xinhua China yang diterbitkan pada malam kedatangannya, Putin berkata bahawa beliau bersedia untuk berunding untuk menyelesaikan konflik Ukraine. “Kami terbuka kepada dialog tentang Ukraine, tetapi perundingan sedemikian mesti mengambil kira kepentingan semua negara yang terlibat dalam konflik, termasuk kami,” katanya.

Niatnya adalah untuk meningkatkan peranan Xi sebagai pengantara kemungkinan, membina atas perjanjian menakjubkan tahun lalu yang membantu China mengatur perbincangan antara Iran dan Arab Saudi. “China boleh menjadi pengantara perbincangan antara Rusia dan Ukraine kerana kami menekankan keperluan rundingan bilateral,” kata Wang Yiwei, profesor hubungan antarabangsa di Universiti Renmin Beijing. “Hanya menyalahkan Rusia atau Ukraine tidak dapat menyelesaikan masalah ini.”

Langkah akhir Xi di Eropah ke Serbia dan Hungary secara terbuka mengadili ahli-ahli Eropah yang lebih pro-Kremlin yang membeli kedudukan ini. Tetapi jika Eropah bersatu dalam menyokong Amerika Syarikat, Xi mungkin melemparkan berat penuh belakang Putin. “Selama China dapat mengekalkan Eropah terbahagi dan terlepas dari Amerika Syarikat, masih ada makna untuk mempunyai sekatan tertentu dalam bantuan yang mereka berikan kepada Rusia,” kata Kaczmarski. “Eropah bersatu mungkin mengakibatkan sokongan terbuka yang lebih terhadap Rusia, termasuk penghantaran senjata.”

Korolev bersetuju: “Apabila ibu negara Eropah mula memukul titik yang mengulangi pegawai Amerika Syarikat, ia merupakan isyarat bagi China bahawa Eropah mempunyai autonomi yang sangat sedikit,” katanya. “Ia mungkin, sebenarnya, dorongan tambahan bagi Xi Jinping untuk menyatukan rapatkan rapatkan perkongsian dengan Putin.”

Pada Jumaat, Putin dan Xi bepergian ke Harbin, bandar di timur laut China pernah digelar “Little Moscow” kerana seni bina gaya Rusia Ortodoks dan penduduk etnik Rusia yang besar. Dana kekayaan negara Rusia dijangka akan membuka pejabat di Harbin, menurut media negara Rusia, sementara dua pemimpin akan menghadiri pembukaan China-Rusia Expo pameran perdagangan. Simbolik sejarah dan masa depan bersama sukar dielak.

Seperti yang dikatakan Alexander Gabuev, pengarah Pusat Rusia Eurasia Carnegie di Berlin dalam New York Times minggu ini: “Tidak pernah sejak jatuhnya Kesatuan Soviet Rusia begitu jauh dari Eropah, dan tidak pernah dalam sejarahnya ia begitu terlibat dengan China.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.