Transmission power lines are down near the Grand Parkway and West Road after a storm Thursday, May 16, 2024, in Cypress, Texas.

(SeaPRwire) –   HOUSTON — Ribut petir yang bergerak cepat menghantam tenggara Texas pada hari Khamis untuk kali kedua pada bulan ini, membunuh sekurang-kurangnya empat orang, memecahkan tingkap di bangunan tinggi pusat bandar, menjatuhkan pokok dan memutuskan bekalan elektrik ke lebih daripada 850,000 rumah dan perniagaan di kawasan Houston.

Pegawai menggesa penduduk supaya tidak keluar rumah, kerana banyak jalan raya tidak dapat dilalui dan isyarat lalu lintas dijangka tidak berfungsi sepanjang malam.

“Tetap di rumah malam ini. Jangan pergi ke pejabat esok, kecuali anda pekerja perkhidmatan penting. Tetap di rumah, jaga anak-anak anda,” kata Datuk Bandar Houston John Whitmire dalam sidang media petang. “Penyelamat kami akan bekerja sepanjang masa.”

Datuk Bandar berkata empat orang terbunuh semasa cuaca buruk teruk itu. Sekurang-kurangnya dua kematian disebabkan oleh pokok yang jatuh, dan satu lagi berlaku apabila kren angin kuat, menurut pegawai.

Jalan-jalan banjir, dan pokok serta talian elektrik tumbang merata-rata rantau. Whitmire berkata kelajuan angin mencapai 100 mph (160 kph), “dengan beberapa gergasi angin.” Beliau berkata angin kuat yang berkuasa itu mengingatkankan Taufan Ike 2008, yang menghantam bandar raya itu dengan teruk.

Ratusan tingkap pecah di hotel dan bangunan pejabat pusat bandar, dengan serpihan kaca bercampur-baur di jalan-jalan di bawah, dan negeri itu menghantar pegawai Jabatan Keselamatan Awam untuk mengawal kawasan itu.

“Pusat bandar berada dalam keadaan kucar-kacir,” kata Whitmire.

Rapper Trae tha Truth, in yellow, cuts fallen tree limbs on top of a car in the aftermath of a severe thunderstorm that passed through downtown, Thursday, May 16, 2024, in Houston.

Terdapat kelewatan panggilan 911 yang sedang diurus oleh penyelamat pertama, beliau menambah.

Daerah Sekolah Bebas Houston membatalkan kelas Jumaat untuk kira-kira 400,000 pelajar di semua 274 kampusnya.

Sistem ribut bergerak melalui dengan cepat, tetapi amaran banjir dan amaran keadaan banjir kekal untuk Houston dan kawasan ke timur. Ribut ganas bergerak ke negeri jiran Louisiana dan meninggalkan lebih daripada 170,000 pelanggan tanpa bekalan elektrik.

Penerbangan sementara dihentikan di lapangan terbang utama Houston, Bush Intercontinental Airport dan Hobby Airport. Angin berterusan melebihi 60 mph (96 kph) direkodkan di Lapangan Terbang Antarabangsa Bush.

Kira-kira 855,000 pelanggan tanpa bekalan elektrik di dan sekitar Daerah Harris, yang mengandungi Houston, mengikut poweroutage.us. Daerah itu merupakan rumah kepada lebih daripada 4.7 juta orang.

Masalah itu merebak ke pinggir bandar Houston, dengan pegawai kecemasan di Daerah Montgomery berdekatan menggambarkan kerosakan kepada talian penghantaran sebagai “meluas” dan memberi amaran bahawa bekalan elektrik mungkin terjejas selama beberapa hari.

Ribut berat melanda rantau itu semasa minggu pertama Mei, membawa kepada banyak operasi menyelamat banjir termasuk beberapa daripada atap rumah yang banjir.

—Baumann melaporkan dari Bellingham, Washington, dan Weber dari Los Angeles.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.