Bayer 04 Leverkusen v SV Werder Bremen - Bundesliga

(SeaPRwire) –   Apabila pasukan kriket kantor atau pasukan bola sepak lima-lawan-lima mencatat kemenangan berterusan, ia boleh menjadi peningkatan moral daripada kedudukan kewangan.

Kemudian ada Bayer AG, konglomerat Jerman yang memiliki Bayer 04 Leverkusen, sebuah pasukan bola sepak yang pada Sabtu depan boleh menamatkan musim tanpa kalah pertama dalam sejarah liga teratas negara Bundesliga di hadapan 30,000 penonton.

Leverkusen sudah mengesahkan gelaran liga, memecahkan cengkaman 11 tahun Bayern Munich, dan mereka berada di dalam perlawanan akhir piala kebangsaan dan Eropah.

Dominasi Leverkusen telah menjadi peningkatan moral di Bayer korporat, di mana pekerja telah terbiasa dengan aliran berita buruk yang berlebihan. Di LinkedIn, syarikat itu telah mempromosikan pencapaian Die Werkself, di bawah kepimpinan inspiratif jurulatih Sepanyol Xabi Alonso.

VfL Bochum 1848 v Bayer 04 Leverkusen - Bundesliga

Sebelum suku akhir Eropah baru-baru ini, bendera bola sepak telah dinaikkan di hadapan ibu pejabat Bayer. “Mereka dikenali sebagai Die Werkself, atau Eleven Kilang. Kami panggil mereka rakan sekerja kami,” kata satu kenyataan syarikat di LinkedIn selepas pasukan itu memenangi Bundesliga.

Saham Bayer telah merosot 70% sejak ia membelanjakan $63 bilion untuk membeli raksasa pertanian Amerika Syarikat Monsanto enam tahun lalu. Dan sejak Bill Anderson menyertai syarikat sebagai ketua pegawai eksekutif pada musim bunga lalu, beliau telah melaksanakan kajian strategik berisiko tinggi terhadap syarikat dan mendorong melalui pemotongan pekerjaan pertama daripada beribu-ribu. Matlamatnya adalah untuk memulihkan nasib pengeluar yang mempunyai unit perniagaan yang memberi tumpuan kepada segala-galanya daripada ubat-ubatan kanser dan biji-bijian jagung kepada krim kulit.

Ketua Pegawai Kewangan Bayer, Wolfgang Nickl, melihat potensi untuk kejayaan pasukan bola sepak membantu sedikit dengan masalah kewangan syarikat induk yang merangkumi tahap hutang yang tinggi.

“Semua pemain hebat meningkat nilainya,” kata Nickl dalam sidang akhbar pada Selasa. “Tetapi itu mungkin sahaja yang boleh kami katakan pada masa ini.”

Ditubuhkan 120 tahun lalu oleh pekerja syarikat yang baru sahaja mencipta ubat ajaib aspirin, Leverkusen menghabiskan tahun awal mereka di liga rendah dan tidak menyertai Bundesliga sehingga 1979. Sejak itu, ia menjadi dikenali sebagai salah satu pasukan yang lebih kuat di Jerman.

Convenience Store In Poland

Walau bagaimanapun, Leverkusen gagal dalam kempen gelaran pada musim 2000, dan kemudian hilang perlawanan akhir Piala Jerman dan Liga Juara-Juara beberapa tahun kemudian, memperoleh gelaran tidak menyenangkan “Neverkusen” dari media Inggeris.

Masih, pasukan pengurusan Bayer tidak pernah mempertimbangkan untuk menjual saham dalam pasukan itu. Pada tahun 2006, seorang hadirin AGM meminta syarikat itu untuk menjual kelab. Panggilan itu ditolak dengan pasukan itu diberi label “aset pengiklanan berharga untuk Bayer AG.”

Jika ada, syarikat itu meningkatkan ikatan dengan kelab bola sepaknya. Pada tahun 2007 ia mengumumkan bahawa ia akan memulihara stadiumnya, mengalokasikan €56 juta (US$60.9 juta) untuk membina tribun dan bumbung baru.

“Pasukan bola sepak kami adalah cara penting untuk mempromosikan imej kami di dalam dan luar negara,” jelas ketika itu Ketua Pegawai Eksekutif Werner Wenning, membenarkan pembinaan kepada pemegang saham. Wenning bersara pada tahun 2010, dan telah menjadi pengerusi Leverkusen sejak itu.

Bayer masih merupakan penaja utama pasukan bola sepaknya, walaupun tidak jelas berapa banyak ia menyumbang setiap musim. Ia tidak mungkin bahawa pelaburan itu akan berkurangan pada masa akan datang di bawah Ketua Pegawai Eksekutif Anderson.

Seorang penduduk asal Texas, beliau tidak pernah mempertimbangkan untuk menjual sebarang saham dalam kelab itu ketika mengkaji portfolio aset Bayer sejak musim bunga lalu, katanya pada sidang akhbar Selasa. Selain itu, peraturan pemilikan Bundesliga yang ketat tidak membenarkan jenis perjanjian yang membantu meningkatkan penilaian pasukan di Liga Perdana England.

“Terdapat batasan ketat pada apa yang boleh dilakukan dengan kelab bola sepak Jerman,” kata Anderson baru-baru ini. “Itu bukan pilihan pun.”

Di luar bilik pejabat, Anderson memberikan jersi bola sepak peribadi kepada Canselor Jerman Olaf Scholz semasa mengiringinya ke China. Baru-baru ini, beliau duduk untuk makan tengah hari dengan Alonso.

Walaupun gelaran Bundesliga sudah dalam genggaman, kemungkinan menamatkan musim tanpa kalah menggalakkan penyokong dan pengurus sama-sama. Pada Sabtu, Anderson merancang untuk menyertai 30,000 penonton yang akan memenuhi BayArena Leverkusen – hanya 10 minit memandu dari ibu pejabat Bayer – untuk perlawanan liga terakhir dalam harapan melihat prestasi bersejarah.

“Ini adalah hari yang benar-benar hebat untuk Leverkusen, bandar dan kelab,” katanya. Dan bagi syarikat, yang tentu sahaja boleh menggunakan satu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.