Dilara Irem Sancar—Anadolu/Getty Images

(SeaPRwire) –   Spotify Technology SA menggunakan perubahan perkataan yang bersifat teknikal untuk membenarkan memotong royalti kepada pemuzik dan penerbit, mengurangkan pendapatan yang mana royalti itu berdasarkan hampir 50%, menurut saman yang difailkan oleh kumpulan yang mengumpul bayaran mereka.

Perubahan itu berlaku pada bulan Mac apabila Spotify menambah kata “bundled” kepada huraian perkhidmatan aliran muzik berlangganan bulanan $10.99-nya, iaitu Premium, menurut saman itu. Tiada apa-apa yang sebenarnya berubah tentang perkhidmatan Premium,” menurut saman yang difailkan pada hari Khamis di mahkamah persekutuan di Manhattan.

Kumpulan pelesenan itu dilarang secara sah daripada mendedahkan berapa banyak royalti Spotify menurun sejak Mac tetapi merujuk kepada berita Billboard yang menganggarkan kerugian itu akan berjumlah kira-kira $150 juta tahun hadapan.

Spotify berkata ia berharap untuk “penyelesaian segera” saman itu, yang ia kata mengenai terma-terma yang penerbit dan perkhidmatan aliran setuju dan sambut beberapa tahun lalu.

“Bundles adalah komponen penting penyelesaian itu, dan beberapa DSP termasuk bundles sebagai sebahagian daripada campuran tawaran langganan mereka,” kata jurucakap Spotify dalam satu kenyataan. “Spotify membayar jumlah rekod kepada penerbit dan pertubuhan pada tahun 2023 dan dijangka akan membayar jumlah yang lebih besar lagi pada tahun 2024.”

Pertengkaran tentang pembungkusan antara perkhidmatan aliran dan penerbit telah melimpah ke pertikaian tentang isu-isu lain.

Persatuan Penerbit Muzik Kebangsaan pada hari Rabu menghantar surat berhenti dan desist kepada Spotify atas produk yang ia dakwa melanggar hakcipta penulis lagu. NMPA mendakwa video muzik, lirik dan podkas di platform itu semuanya menggunakan muzik berhakcipta tanpa keizinan yang sepatutnya.

“Sebelum ‘penipuan pembungkusan’ Spotify, kami mungkin dapat bekerja bersama untuk memperbaiki masalah ini, tetapi mereka telah memilih jalan yang sukar dengan menyerang penulis lagu sekali lagi,” kata Ketua Eksekutif NMPA, David Israelite, dalam satu kenyataan.

Sebagai tindak balas, jurucakap Spotify memanggil surat itu “stunt media penuh dengan dakwaan palsu dan mengelirukan.”

Syarikat aliran muzik dan buku audio seperti Spotify membayar pemuzik dan penerbit muzik di bawah sistem kompleks yang ditetapkan pada tahun 2018 oleh Akta Pemodenan Muzik 2018. Di bawah sistem itu, perkhidmatan aliran membayar kurang per aliran-bermakna, kurang kepada pencipta dan penerbit-apabila perkhidmatan mereka dikelaskan sebagai pembungkusan.

Perkhidmatan Premium Spotify, yang tidak dikelaskan sebagai pembungkusan sebelum 1 Mac, termasuk unduhan muzik tidak terhad dan 15 jam buku audio. Ia menambah tawaran buku audio pada November di AS tanpa mengubah harga $10.99.

Kumpulan pelesenan itu meminta mahkamah memerintah Spotify berhenti mengelaskan Premium sebagai perkhidmatan dibungkus dan membayarnya untuk pendapatan yang hilang.

Israelite memuji Kumpulan Pelesenan Mekanikal kerana “tidak membenarkan Spotify lepas dengan trik terbarunya untuk membayar pencipta kurang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.