(SeaPRwire) –   dengan bangganya menggelar dirinya sebagai seorang provokator budaya. Manakala artis mononim lain seperti Bono atau Madonna menggunakan muzik untuk memprovokasi, Platon berkomunikasi melalui fotografi. Beliau mendakwa bahawa fotografi hanya berkesan jika ia “membuat anda berhenti untuk berfikir tentang zaman yang kita hidup” – ia sepatutnya “menyekat seperti gas mustard”. Seorang jurugambar profesional sejak lewat 1990-an, Platon secara konsisten menggunakan pendekatan ini dalam karyanya mencipta imej nama-nama berprofil tinggi dalam setiap sektor, termasuk Presiden Barack Obama, Serena Williams, Prince, Mark Zuckerberg, , dan Presiden Vladimir Putin. Imej beliau telah muncul dalam lebih daripada 25 kulit majalah TIME.

Pada tahun 2010, satu tugasan datang dari yang membuka mata Platon kepada jenis cerita lain untuk diceritakan. Beliau diminta untuk mengembara ke Burma (kini Myanmar) untuk membantu meningkatkan kesedaran terhadap kesan perang saudara dengan mengambil gambar wira-wira harian. Beliau tidak akan dibayar, beliau terpaksa meninggalkan keluarga muda beliau, dan nyawa beliau akan berada dalam bahaya. Walaupun begitu, beliau mengambil pekerjaan itu. Apabila beliau tiba, Platon segera merasa berada di luar elemennya. Tetapi memahami bahawa subjek bergantung kepada beliau untuk mengambil gambar mereka dan berkongsi kisah mereka memberikan beliau satu rasa tanggungjawab. Beliau ingat berfikir: “Saya akan melipat lengan, saya akan bekerja, dan saya akan mengambil gambar mereka cara saya mengambil gambar kulit TIME – berkuasa, tepat di muka, tanpa rasa bersalah.”

Sepanjang proses itu, Platon melihat bahawa subjeknya memproyeksikan banyak sifat yang sama – keberanian, , daya tahan – seperti tokoh-tokoh berprofil tinggi yang begitu biasa beliau mengambil gambar. Beliau menjadi terdorong untuk menunjukkan melalui gambar beliau bahawa istilah “pemimpin berkuasa” tidak semestinya hanya merujuk kepada mereka yang mempunyai kuasa budaya atau institusi. Pemimpin terbesar, beliau mengamati, sering kali ialah orang biasa yang bangun melawan peluang untuk berjuang untuk sesuatu yang lebih besar daripada diri mereka.

Buku baru Platon, , ialah satu penghormatan visual terhadap tokoh-tokoh berkuasa di seluruh dunia. Buku ini, berat hampir 9.5 paun dan 560 muka surat, menyusun bersama-sama imej pemimpin harian dan berprofil tinggi. Ia menggalakkan penonton untuk menerima takrifan kuasa dalam semua bentuknya, dengan fokus pada memperkasakan suara mereka yang berjuang untuk dunia yang lebih adil. Harapan Platon ialah buku itu akan memberi semangat dan inspirasi kepada generasi aktivis hak asasi manusia yang akan datang. Selepas semua, katanya, “Kuasa sebenar bukanlah untuk dipertahankan. Ia perlu dikongsi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Image from The Defenders by Platon

Image from The Defenders by Platon

Image from The Defenders by Platon

Image from The Defenders by Platon