FBL-FIFA-CONGRESS-THA

(SeaPRwire) –   BANGKOK — Brazil akan menjadi tuan rumah Piala Dunia Wanita FIFA 2027 selepas undian keanggotaan penuh FIFA memilih cadangan Amerika Selatan berbanding cadangan bersama dari Belgium, Belanda dan Jerman.

Kongres FIFA pada Jumaat lalu telah mengundi 119-78 untuk Brazil dalam medan yang lebih kecil iaitu dua calon untuk menjadi tuan rumah kejohanan 2027 selepas cadangan bersama oleh Amerika Syarikat dan Mexico telah ditarik balik pada bulan lepas, dan Afrika Selatan menarik balik pencalonannya pada November.

Ini akan menjadi kali pertama kejohanan wanita global ini, yang pertama kali dimainkan pada 1991, diadakan di Amerika Selatan.

Brazil sangat disukai untuk menang sejak Oktober apabila FIFA mengatur persetujuan untuk Piala Dunia Lelaki 2030 dan 2034. Ini meninggalkan jiran Amerika Selatan Argentina, Paraguay dan Uruguay mendapat hanya satu perlawanan setiap satu daripada 104 perlawanan dalam kejohanan 2030 yang kebanyakannya akan dihoskan bersama oleh Sepanyol, Portugal dan Maghribi.

Satu titik penting bagi FIFA adalah membersihkan jalan bagi sekutu rapatnya Arab Saudi untuk mendapat Piala Dunia 2034 tanpa dicabar dalam proses laju. Persetujuan badan bola sepak Amerika Selatan CONMEBOL untuk mengambil sebahagian kecil daripada kejohanan 2030 mengeluarkannya daripada pertandingan seterusnya.

Keputusan Amerika Syarikat-Mexico untuk menarik diri dan memberi tumpuan untuk bidaan Piala Dunia 2031—keputusan itu akan dibuat tahun hadapan—merupakan penunjuk lain kemenangan yang dijangka Brazil.

Presiden persatuan bola sepak Brazil Ednaldo Rodrigues berada di atas podium selepas keputusan diumumkan, dan menggambarkannya sebagai kemenangan untuk bola sepak wanita, untuk negara mereka dan untuk Amerika Selatan.

“Kami adalah negara Amerika Selatan yang mencapai kemenangan untuk bola sepak wanita,” kata presiden persatuan bola sepak Brazil Ednaldo Rodrigues sebelum merenungi banjir baru-baru ini yang telah memusnahkan bahagian negara. “Selepas perkara-perkara yang memberi kesan kepada semua rakyat Brazil—bencana akibat perubahan iklim—pencapaian kami hari ini, Piala Dunia Wanita Pertama di Amerika Selatan, akan membantu memperkukuhkan kami.”

Ini merupakan kali pertama semua ahli persatuan FIFA mempunyai peluang untuk memberi pandangan mengenai tuan rumah kejohanan wanita. Sebelum ini, ia diputuskan oleh Majlis FIFA, jawatankuasa pengambil keputusan badan pentadbiran.

Terdapat 207 daripada 211 ahli yang layak untuk mengundi dalam undian elektronik yang memberi tiga pilihan: Brazil, BNG atau tidak mengundi.

Brazil bahkan lebih disukai untuk menang pertandingan ini, terutamanya selepas mendapat kedudukan lebih tinggi dalam laporan penilaian oleh panel yang dilantik oleh FIFA, FIFA mengumumkan hari Jumaat lepas.

Undian Piala Dunia seterusnya, untuk mengesahkan tuan rumah 2030 dan 2034, akan berlangsung pada 11 Disember dalam kongres dalam talian yang diadakan secara jarak jauh.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.