(SeaPRwire) –   VATIKAN BANDAR – Gereja Katolik mempunyai sejarah panjang dan kontroversi bagi orang beriman yang mendakwa telah mempunyai penglihatan mengenai Perawan Maria, patung-patung yang didakwa menangis air mata darah dan stigmata yang meletus pada tangan meniru luka Kristus.

Pada hari Jumaat, Vatican akan mengumumkan norma-norma baru untuk membantu menentukan sama ada dan bila peristiwa yang nampaknya supernatural itu sahih. Ia bertindak balas di tengah peningkatan dakwaan dan kebimbangan bahawa ramalan akhir zaman sedang merebak di talian lebih cepat daripada sebelumnya, menyebabkan kekeliruan di kalangan orang beriman.

Apabila disahkan sahih oleh pihak berkuasa gereja, tanda-tanda ilahi yang tidak dapat dijelaskan ini boleh membawa kepada perkembangan iman, dengan panggilan agama dan penukaran baru. Ini telah berlaku bagi penampakan Perawan Maria yang didakwa di Fatima, Portugal dan Lourdes, Perancis menjadi destinasi ziarah yang sangat popular.

Tokoh-tokoh gereja yang mendakwa telah mengalami luka stigmata, termasuk Padre Pio dan Santo Francis dari Assisi, nama jolokan Paus Francis, telah mengilhami jutaan Katolik. Patung plaster Perawan Maria yang didakwa menangis air mata darah di taman sebuah keluarga di bandar Itali Civitavecchia dianggap sebagai pengikut oleh Paus John Paul II, walaupun peristiwa itu tidak pernah disahkan secara rasmi sebagai sahih.

Tetapi fenomena ini juga boleh menjadi sumber skandal. Ini berlaku apabila Vatican pada tahun 2007 mengkafirkan ahli-ahli kumpulan Quebec berpusat, Tentera Maria, selepas pengasasnya mendakwa telah mempunyai penglihatan Marian dan mengisytiharkan dirinya sebagai reinkarnasi ibu Kristus.

Francis sendiri telah memberi pandangan mengenai fenomena ini, dengan jelas bahawa beliau berbakti kepada penampakan Marian utama yang disahkan gereja, seperti Our Lady of Guadalupe, yang penganut mempercayai muncul kepada seorang lelaki pribumi di Mexico pada tahun 1531, dan Our Lady of Fatima, yang penganut mempercayai muncul kepada tiga gembala kanak-kanak buta huruf pada tahun 1917.

Tetapi Francis menyatakan keraguan tentang peristiwa yang lebih baru, termasuk dakwaan mesej berulang daripada Maria kepada “penglihat” di kawasan suci Medjugorje, di Bosnia dan Herzegovina, walaupun membenarkan ziarah berlaku di sana.

“Saya lebih suka Perawan Maria sebagai ibu kita, ibu kita, dan bukan seorang wanita yang menjadi ketua pejabat telegraf, yang menghantar mesej setiap hari pada masa tertentu,” kata Francis kepada wartawan pada tahun 2017.

Pada hari Jumaat, pejabat doktrin Vatican akan mengeluarkan satu set norma yang disemak bagi menilai penampakan “dan fenomena supernatural yang lain”, mengemaskini satu set garis panduan yang dikeluarkan pada tahun 1978.

Garis panduan tersebut sebahagian besarnya menyerahkan kepada uskup tempatan untuk menyiasat dakwaan penglihatan atau peristiwa supernatural untuk menentukan sama ada ia layak dipercayai oleh orang beriman, dan cenderung berhati-hati.

“Saya kata kita perlu percaya kepada penampakan ini bahawa ia mungkin, tetapi kita juga perlu mempunyai jenis keraguan sihat,” kata Robert Fastiggi, yang mengajar teologi Marian di Sacred Heart Major Seminary di Detroit, Michigan dan pakar mengenai penampakan.

Beliau menyatakan bahawa norma 1978 mengenal pasti banyak sebab untuk berhati-hati, seperti sama ada mesej yang diterima semasa penampakan itu bertentangan dengan iman atau sama ada individu yang mendakwa mempunyai minat ekonomi dalam menarik penganut.

Aturan jari jemputan amnya, kata Fastiggi dalam temu bual, adalah untuk menguji segala sesuatu, dan mempertahankan apa yang baik.

Vatican secara umumnya mengelak campur tangan, menyerahkannya kepada uskup tempatan dan menawarkan kelulusannya kepada kurang daripada 20 penampakan yang dilaporkan sepanjang beberapa abad, mengikut Michael O’Neill, yang mengurus sumber online mengenai penampakan The Miracle Hunter.

Walau bagaimanapun, tahun lepas ia mengumumkan penubuhan suruhanjaya khas, atau pemerhatian, dalam Akademi Marian Antarabangsa Pontifical untuk mengkaji fenomena dan menyediakan perkhidmatan perundingan kepada uskup.

Suruhanjaya itu terdiri daripada jawatankuasa saintifik pakar, termasuk Fastiggi, dari pelbagai bidang. Pengarahnya, Sister Daniela Del Gaudio, akan menyertai ketua doktrin Vatican pada Jumaat untuk mengumumkan norma baru.

Kenyataan misi pemerhatian itu menyatakan pakar akan menganalisis dan mentafsir penampakan, air mata, patung menangis, stigmata “dan fenomena mistik yang sedang berlangsung atau telah berlaku, tetapi masih menunggu pengisytiharan rasmi pihak berkuasa gereja mengenai kesahihan mereka.”

“Ia penting untuk memberikan kejelasan, kerana mesej yang didakwa sering menimbulkan kekeliruan, menyebarkan senario akhir zaman yang gelisah atau bahkan tuduhan terhadap paus dan gereja,” kata ketua akademi itu, Rev. Stefano Cecchin.

Tidak kurang kontroversi mengelilingi dakwaan penampakan atau fenomena supernatural yang dilaporkan.

Pada tahun 1951, contohnya, Paus Pius XII mengesahkan keputusan Pejabat Suci ketika itu bahawa penglihatan yang didakwa mengenai Perawan Maria di biara Karmelit di Lipa, Filipina, yang didakwa disertai dengan hujan kelopak mawar, “tiada tanda sifat atau asal usul supernatural.”

Vatican tiba kepada keputusan itu selepas biara kepala biara mengaku telah menyertai “penipuan” di Lipa, dan beberapa biarawati memberi keterangan bahawa mereka telah melihat penghantaran mawar ke biara dan menerima arahan dari kepala biara untuk membakar tangkai tanpa kelopak.

Tetapi selama dekad, uskup Filipina mengelakkan sifat muktamad keputusan Vatican, dengan menyarankan dalam komunikasi mereka dengan orang beriman bahawa juri masih belum selesai sama ada penampakan itu sahih atau tidak, mengikut dokumentasi yang didedahkan tahun lepas oleh persidangan uskup Filipina.

Akibatnya, sesetengah orang beriman Filipina terus menyembah imej Perawan Maria di Lipa, menyebabkan Vatican dalam siri dekri yang semakin jengkel untuk mendesak uskup Lipa mematuhi keputusan asal 1951 dan menghentikan acara keagamaan.

Dekri terakhir, dari Julai tahun lepas, mendesak uskup Lipa membatalkan rancangan untuk menyambut ulang tahun ke-75 dakwaan penampakan, dengan berkata “ia tidak akan disyorkan bagi anda untuk memberi kuasa sambutan yang disebut di atas dalam apa jua bentuk.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.