2024 TIME100 Summit

(SeaPRwire) –   Wabak Covid-19 telah mendedahkan isu-isu akses kepada rawatan perubatan. Pada masa itu, tiga pegawai kesihatan membincangkan bagaimana konsep bertemu orang di mana mereka berada boleh membantu memperbaiki industri ini secara keseluruhan.

Dr. Toyin Ajayi, CEO dan pengasas Cityblock Health, Dr. Raj Panjabi, bekas pengarah kanan dan pembantu khas kepada Presiden Joe Biden, dan Dr. Luther T. Clark, timbalan ketua pegawai perubatan pesakit di Merck, masing-masing menunjukkan versi mereka sendiri membawa perkhidmatan kesihatan kepada orang melalui perbualan yang diselia oleh Wartawan Kanan Kesihatan TIME Alice Park. (Merck adalah rakan kongsi Summit TIME100 2024).

Panjabi menamatkan tempoh perkhidmatannya di Pejabat Putih pada tahun 2023, selepas bekerja pada pelan tindakan kerajaan terhadap Covid-19, termasuk menyelaraskan usaha vaksinasi besar-besaran. Semasa kecemasan itu, beliau berkata pendekatan “teknologi tinggi, sentuhan tinggi” terhadap kesihatan masyarakat mereka – seperti mengadakan klinik di ruang masyarakat, menghantar ujian di rumah kepada orang, dan memperluaskan keupayaan teleperubatan – boleh digunakan untuk membantu dengan hasil kelahiran ibu dan ketagihan opioid.

“Mantra ini yang benar-benar muncul semasa wabak Covid-19, ‘bertemu orang di mana mereka berada’, bertanggungjawab memastikan ratusan juta suntikan masuk ke lengan rakyat Amerika, tiga juta kematian dicegah, kerugian ekonomi sebanyak satu trilion dolar dicegah,” kata Panjabi.

Ajayi membina Cityblock Health berdasarkan prinsip-prinsip itu juga. Beliau mencatatkan model tradisional pesakit pergi ke klinik doktor semasa waktu bekerja tidak berfungsi untuk banyak orang dengan jadual kerja yang tidak fleksibel, sekatan pengangkutan atau tanggungjawab penjagaan. Di Cityblock, doktor membuat lawatan rumah berulang kali kepada pesakit, menubuhkan kepercayaan dan tersedia untuk campur tangan awal dalam sebarang keadaan kesihatan.

“Bayangkan perasaan sebagai seorang klinisian jika anda benar-benar mengubah paradigma itu,” kata Ajayi. “Hormat yang anda tanam dalam hubungan itu benar-benar berkuasa.”

Model perniagaan itu berfungsi, beliau jelaskan, dengan mengurangkan kos perkhidmatan kesihatan berkaitan dengan pesakit ini kemudian – lawatan mahal ke bilik kecemasan, yang sering menjadi pilihan tunggal bagi orang yang tidak dapat melihat doktor lebih awal. Panjabi menunjuk kepada Cityblock Health sebagai jenis organisasi yang perlu diskala besar oleh industri dan kerajaan.

Clark menunjuk kepada manfaat penglibatan masyarakat semasa penyelidikan dan pembangunan rawatan ubatan baru juga.

“Salah satu bidang tumpuan adalah membawa suara pesakit ke dalam kerja kami,” kata Clark. “Pesakit adalah penerima sebarang campuran perubatan baru, jadi melibatkan mereka dalam keputusan itu – membawa pandangan, perspektif mereka, apa yang penting bagi mereka – kepada kerja kami sangat penting. Ini membantu kami membangunkan terapi yang lebih berpusatkan pesakit, ramah pesakit.”

Dengan cara itu, syarikat farmaseutikal tidak hanya boleh membuat rawatan lebih mewakili pelbagai masyarakat, tetapi juga boleh mengatasi halangan yang dihadapi dalam menjangkau masyarakat tersebut, seperti kekurangan kepercayaan.

“Apabila anda melibatkan pesakit dalam proses ini mereka tidak hanya menyumbang kepada pembangunan sains, tetapi juga membangunkan penyelesaian kesihatan yang meningkatkan kesihatan yang akhirnya mungkin meningkatkan keadilan,” kata Clark.

Summit TIME100 menyatukan pemimpin dari komuniti global TIME100 untuk menonjolkan penyelesaian dan menggalakkan tindakan ke arah dunia yang lebih baik. Summit tahun ini menampilkan pelbagai penceramah merentasi pelbagai sektor termasuk politik, perniagaan, kesihatan dan sains, budaya, dan lain-lain.

Penceramah untuk Summit TIME100 2024 termasuk pelakon Elliot Page, pereka Tory Burch, atlet Olimpik Ibtihaj Muhammad, juara WNBA A’ja Wilson, penulis Margaret Atwood, presiden NYSE Lynn Martin, pelawak Alex Edelman, profesor Yoshua Bengio, Setiausaha Negara ke-68 John Kerry, pelakon Jane Fonda, dan banyak lagi.

Summit TIME100 dibawa oleh Booking.com, Citi, Merck, Northern Data Group, Glenfiddich Single Malt Scotch Whisky, dan Verizon.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.