2024 TIME100 Summit

(SeaPRwire) –   Pemimpin perniagaan merentasi pelbagai industri bersetuju dalam perbincangan Rabu bahawa peningkatan yang diakibatkan oleh AI boleh dianggap belum pernah berlaku sebelumnya — dan bahawa, dengan itu, perkara itu sepatutnya menjadi sesuatu yang baik.

“Perkara ini begitu transformasi,” kata CEO Booking Holdings Glenn Fogel, berucap di Kemuncak TIME100. (Booking.com adalah rakan penaja utama kemuncak itu.) “Sesiapa yang berkata perkara seperti, ‘Well, ia seperti apabila kami mendapat internet pertama,’ atau mereka berkata ‘Well mungkin ia seperti penemuan elektrik.’ Saya kembali: Ini seperti api. Ini seperti apabila kami pertama kali mengetahui tentang api.”

“Kehidupan kita akan begitu berbeza dalam beberapa tahun akan datang, dalam semua industri, setiap bahagian daripadanya. Anda sedang mengalami bahagian daripadanya sekarang dan anda tidak mengetahuinya,” beliau teruskan.

Fogel menyertai Everette Taylor, CEO Kickstarter; Lynn Martin, presiden Bursa Saham New York; dan David Droga, CEO Accenture Song, untuk perbualan mengenai AI yang diacarakan oleh Pengerusi Eksekutif TIME dan bekas editor ketua Edward Felsenthal.

Kickstarter awal untuk melaksanakan dasar AI, apabila pada Ogos lalu ia mula menghendaki pengguna untuk mendedahkan jika mereka menggunakan AI untuk mencipta mana-mana imej, teks, atau output dan projek lain.

“Apabila saya mendengar Glenn bercakap mengenai semua manfaat yang akan ada pada syarikat, menjimatkan wang dan mentransformasi, semua yang saya teruskan fikirkan ialah orang. Orang, manusia, pencipta. Ini adalah sesuatu yang benar-benar penting bagi saya, dan bagi kami di Kickstarter,” kata Taylor.

“Kami mahu menyokong AI. AI adalah luar biasa. Tetapi kami juga mahu pastikan kami tidak kehilangan pandangan betapa pentingnya sentuhan manusia, dan kreativiti manusia dan apa yang mereka bawa ke dalam campuran,” beliau tambah.

Martin, yang telah bersemangat mengenai potensi AI sejak masanya sebagai pembangun kod, berkata faedah utama teknologi itu akan membenarkan pengguna menyelesaikan tugas bernilai tinggi dengan lebih cekap.

“Jumlah data di dunia telah meningkat secara eksponen ke tahap saya tidak percaya mana-mana daripada kita pernah meramalkan,” katanya, kemudian menambah, “Anda semua adalah pencipta data manusia. Anda hanya adalah.”

Dalam cahaya itu, bertentangan dengan “kegelisahan dan kemurungan” yang mengelilingi idea tentang, Martin berkata teknologi itu boleh “membenarkan manusia untuk mengambil data eksponen yang wujud di dunia, dan melakukan perkara bernilai tinggi dengan mereka.”

Droga menyokong keperluan untuk inovasi manusia bersama-sama penggunaan AI. “Teknologi memerlukan kreativiti untuk memberikan empati dan kemanusiaan dan ambisi. Kreativiti memerlukan teknologi untuk memberikan skala, pertanggungjawaban dan kelajuan,” katanya. “Teknologi hanyalah alat,” tambahnya, yang semua orang harus mempunyai akses kepadanya.

Taylor bersetuju, menjelaskan itulah sebabnya mengapa penyebaran AI yang adil penting. “Teknologi ini di tangan orang boleh membantu banyak orang, tetapi kehidupan tidak adil,” katanya. “Bukan semua orang datang dari perspektif yang sama, atau mempunyai peluang yang sama.”

Dia menunjuk kepada organisasi yang membentuk untuk menghubungkan orang dari komuniti yang tidak terlayanan dengan teknologi AI baru, “hampir seperti kamp AI.”

“Perlu berlaku pada skala. Kerana pekerjaan akan dipotong dan keuntungan naik dan margin kelihatan hebat dan semua itu, akan ada lebihan pendapatan dan lebihan keuntungan,” Taylor teruskan. “Apabila perkara-perkara ini berlaku, bagaimana kita melabur semula ke dalam komuniti dan orang untuk membantu mendidik mereka dan mencipta peluang baru untuk orang?”

Kemuncak TIME100 mengumpulkan pemimpin dari komuniti GLOBAL TIME100 untuk menyoroti penyelesaian dan menggalakkan tindakan terhadap dunia yang lebih baik. Kemuncak tahun ini menampilkan pelbagai pembentang merentasi pelbagai sektor yang pelbagai, termasuk politik, perniagaan, kesihatan dan sains, budaya, dan lebih banyak lagi.

Pembentang untuk Kemuncak TIME100 2024 termasuk pelakon Elliot Page, pereka Tory Burch, atlet Olimpik Ibtihaj Muhammad, juara WNBA A’ja Wilson, penulis Margaret Atwood, pelawak Alex Edelman, profesor Yoshua Bengio, Setiausaha Negara ke-68 Amerika Syarikat John Kerry, pelakon Jane Fonda, dan banyak lagi.

Kemuncak TIME100 dibentangkan oleh Booking.com, Citi, Merck, Northern Data Group, Glenfiddich Single Malt Scotch Whisky, dan Verizon.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.