U.S. Securities and Exchange Commission building, in Washington, D.C., June 19, 2015.

(SeaPRwire) –   Suruhanjaya Sekuriti dan Pertukaran (SEC) pada hari Jumaat menuduh firma perakaunan untuk syarikat media sosial dengan “penipuan besar-besaran” selepas siasatan mendedahkan “kegagalan sengaja dan sistematik” untuk mematuhi piawaian audit Amerika Syarikat.

Menurut SEC, BF Borgers dan pemiliknya Benjamin Borger didakwa membuat dokumen palsu dan salah mewakili kepada pelanggan bahawa kerja audit mereka akan mematuhi peraturan perakaunan berikutan kajian lebih 1,500 penyata SEC dari 2021 hingga 2023. Syarikat berpangkalan di Colorado itu dan pemiliknya bersetuju membayar gabungan AS $14 juta untuk menyelesaikan tuduhan itu, dan dikehendaki berhenti mengemukakan penyata diaudit bagi pihak pelanggan mereka, termasuk syarikat media sosial Trump.

“Ben Borgers dan firma auditnya, BF Borgers, bertanggungjawab terhadap salah satu kegagalan besar-besaran oleh penjaga pintu dalam pasaran kewangan kami,” Pengarah Penguatkuasaan SEC Gurbir Grewal berkata dalam kenyataan. “Mereka tidak sahaja meletakkan pelabur dan pasaran dalam risiko dengan menyebabkan syarikat awam memasukkan audit dan kajian tidak mematuhi ke dalam lebih 1,500 penyata dengan Suruhanjaya, tetapi juga menggugat kepercayaan dan keyakinan dalam pasaran kami.”

Pihak berkuasa menyatakan bahawa ia mendapati firma audit kadang-kadang menyalin kerja dari audit sebelumnya dan hanya mengubah tarikh yang berkaitan, melepasinya sebagai kertas kerja untuk tempoh audit semasa. BF Borgers tidak segera menanggapi permintaan untuk komen.

SEC tidak membuat tuduhan salah laku terhadap bekas Presiden atau Kumpulan Media & Teknologi Trump, syarikat induk platform Truth Social, yang menjadi pelanggan BF Borgers sejak 2022, mengikut penyata peraturan. Media Trump adalah syarikat swasta untuk kebanyakan masa itu, menunjukkan bahawa penyataannya tidak tergolong dalam yang disiasat sebagai sebahagian daripada kajian SEC. Syarikat itu menjadi awam pada bulan Mac.

Juru bicara Media Trump berkata syarikat itu “menantikan bekerjasama dengan rakan audit baharu mengikut perintah SEC hari ini.” Saham Media Trump merosot 5% pada pagi Jumaat, tetapi telah pulih sedikit sejak itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.