(SeaPRwire) –   Flu burung, atau influenza avian, boleh menjadi maut dalam burung tetapi biasanya tidak menjangkiti manusia. Walaupun beberapa strain telah menyebabkan penyakit yang serius dan kematian dalam manusia, kebanyakannya menyebabkan gejala yang agak ringan.

Di AS, dua orang telah diketahui dijangkiti influenza avian: seorang pada tahun 2022, dan yang lain awal tahun ini. Dalam laporan yang diterbitkan Jumaat dalam —di tengah kebimbangan meningkat tentang jangkitan melompat dari burung ke lembu—pegawai kesihatan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) AS dan Jabatan Kesihatan Negeri Texas memberikan butiran kes manusia terbaru.

Menurut laporan itu, seorang pekerja ladang tenusu di Texas membangunkan kemerahan dan sedikit pembengkakan dari mata kanannya pada akhir Mac. Kerana Suruhanjaya Kesihatan Haiwan Texas dan Jabatan Pertanian AS telah pada akhir Mac bahawa virus flu burung dikesan di dua ladang tenusu Texas dan dua ladang Kansas, doktor veterinar di kawasan itu prihatin terhadap gejala jangkitan dalam lembu sakit dan manusia. Seorang doktor veterinar mengarahkan pekerja ladang itu untuk diuji di pejabat medan Jabatan Kesihatan Negeri Texas, menurut jurucakap jabatan itu. Beliau tidak membangunkan demam atau kesukaran bernafas—yang merupakan gejala kemungkinan jangkitan—dan penglihatannya kekal normal. Dr. Scott Milton, pengarah kesihatan serantau untuk jabatan itu, mengambil swab dari mata pekerja dan belakang tekaknya, dan ini dianalisis di Makmal Tindak Balas Biokeganasan Texas Tech di Lubbock, di mana keputusan awal positif untuk influenza avian sangat patogenik (HPAI)A dan A(H5).

Pegawai kesihatan menasihatkan lelaki itu untuk mengasingkan diri di rumah dan mengeluarkan ubat antivirus oseltamivir selama lima hari kepadanya serta kepada ahli keluarganya untuk melindungi mereka daripada jangkitan. Setakat ini, tidak ada laporan penyebaran berterusan influenza avian dari orang ke orang, tetapi ubat-ubatan antivirus diberikan sebagai tindakan berjaga-jaga. Kemerahan dalam matanya telah pulih selepas beberapa hari, dan pekerja itu tidak pernah membangunkan masalah pernafasan.

Analisis lanjut sampel pekerja oleh penyelidik di makmal CDC di Atlanta mengesahkan jenis influenza avian tertentu yang terlibat, HPAI 2.3.4.4b A(H5N1), yang baru-baru ini dikesan dalam populasi burung dan lembu. Strain flu burung seperti ini biasanya beredar di kalangan spesies burung, tetapi terdapat kes jangkitan manusia dilaporkan di 23 negara sejak 20 tahun lalu, menurut laporan baru. Keseluruhannya, virus ini mempunyai kadar kematian 50%—tetapi ini mungkin mencerminkan populasi yang terjejas dengan sistem imun yang lebih terdedah kepada jangkitan, kerana banyak kes membawa kepada gejala ringan atau tiada gejala, atau gejala yang tidak dilaporkan.

Strain dalam pekerja ladang tenusu “berkait rapat” dengan yang ditemui dalam lembu tenusu dan burung di Texas pada masa itu, menurut laporan NEJM. Tetapi analisis genetiknya adalah campuran berita menggalakkan dan menghairankan. Strain yang menjangkiti pekerja ladang tenusu mempunyai perubahan yang membantunya beradaptasi untuk menjangkiti mamalia, termasuk manusia. Tetapi ia tidak mengandungi perubahan yang akan menjadikannya tahan kepada rawatan antivirus semasa. Virus itu juga cukup rapat dengan versi yang penyelidik telah gunakan untuk mencipta vaksin calon yang boleh disediakan jika virus mula menular dari orang ke orang, yang belum berlaku lagi.

Pegawai kesihatan dari FDA AS dan USDA terus menguji susu, keju cottage, krim asam, dan daging untuk memantau virus. Walaupun kira-kira penjualan di kedai mengandungi fragmen virus influenza avian, virus-virus itu tidak aktif, menurut agensi itu. Agensi itu menyatakan bahawa proses pensterilan direka untuk membunuh virus seperti HPAI, dan oleh itu menasihati mengelakkan sebarang penggunaan produk tenusu mentah, seperti susu mentah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.