US-ISREAL-PALESTINIAN-CONFLICT-POLITICS-BIDEN-PROTEST

(SeaPRwire) –   Pada ketika keganasan demonstrasi di kampus-kampus universiti di seluruh negara mengenai perang di Gaza, Presiden Biden pada Khamis mengumpulkan wartawan di bilik kecil Roosevelt di seberang lorong dari Oval Office. Dalam ucapan disiarkan, beliau berkata demonstrasi aman adalah tradisi Amerika tetapi “demonstrasi ganas tidak dilindungi.”

Apabila beliau keluar, seorang wartawan bertanya sama ada demonstrasi itu memaksa beliau menimbang semula dasar beliau di Timur Tengah. Biden tidak ragu-ragu.

“Tidak,” katanya.

Biden kekal dengan Israel walaupun frustrasi sendiri yang semakin meningkat dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, kritikan meluas terhadap kempen pengeboman tidak selektif Israel di Gaza serta penghalangannya terhadap bantuan kemanusiaan kepada Palestin, dan demonstrasi yang semakin meningkat terhadap dasarnya. Beliau berbuat demikian kerana Biden melihat ancaman kepada Israel datang dari luar Hamas, kata seorang pegawai Putih, dan percaya memperkukuh keselamatan Israel penting untuk mencegah konflik semasa daripada berkembang menjadi perang lebih besar di seluruh Timur Tengah.

“Saya tidak akan pernah meninggalkan Israel. Pertahanan Israel masih penting,” kata Biden semasa temubual Mac 9 dengan Jonathan Capehart dari MSNBC.

Dalam tujuh bulan sejak serangan Hamas pada 7 Oktober, di mana mereka membunuh lebih daripada 1,200 orang dan membawa lebih daripada 200 tebusan kembali ke Gaza, Israel diserang oleh militia Houthi disokong Iran di selatan Yemen, oleh militan di Iraq di timur dan oleh Hezbollah di Lubnan sepanjang sempadan utaranya. Dan pada 14 April, Iran melancarkan lebih daripada 300 roket dan drone ke atas Israel, serangan terus pertama ke atas Israel oleh Tehran.

“Serangan roket dan drone mengingatkan kita tentang betapa bahayanya lingkungan yang dihidupi Israel dan ancaman yang dihadapi mereka daripada proksi Iran,” kata seorang pegawai Putih.

Bantahan semakin meningkat terhadap sokongan AS untuk Israel dalam beberapa bulan kebelakangan ini kerana serangan udara Israel membunuh berpuluh ribu orang di Gaza semasa usaha Israel untuk memusnahkan Hamas. Polis telah menangkap lebih daripada 2,100 orang semasa protes pro-Palestin di lebih daripada puluhan kampus universiti baru-baru ini, . Walaupun banyak penunjuk perasaan menekan kolej-kolej untuk menamakan semula pelaburan di Israel, usaha mereka juga bertujuan kepada pengendalian Biden terhadap konflik.

Biden menghadapi penentangan semakin meningkat terhadap dasar Israelnya dari dalam parti sendiri, dan kebimbangan semakin meningkat bahawa isu ini mengurangkan sokongannya daripada aktivis Parti Demokratik, dan pengundi muda secara umumnya, pada masa di mana Biden memerlukan mereka untuk membantu memobilisasi untuk pilihan raya November.

Senator Bernie Sanders, salah seorang pengkritik dasar Israel Biden yang paling lantang di Kongres, berkata di CNN pada Khamis bahawa beliau bimbang dasar Israel Biden telah mengasingkan orang muda dan kebanyakan asas Demokratik, dengan menggambarkan Gaza sebagai “Vietnam Biden”. Presiden Lyndon Johnson, yang telah mencatat kejayaan dasar besar dalam mengembangkan kesihatan dan program anti kemiskinan, memutuskan untuk tidak bertanding semula pada 1968 kerana gerakan protes terhadap eskalasinya di Vietnam telah merosakkan sokongan parti beliau dalam Parti Demokratik.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, Biden meningkatkan kritikannya terhadap Netanyahu. Beliau berkata di MSNBC pada bulan Mac bahawa pemimpin Israel “perlu memberi lebih perhatian kepada nyawa-nyawa yang tidak bersalah yang hilang akibat tindakan yang diambilnya”. Dalam surat bulan lalu, beliau memberitahu Netanyahu untuk mengambil tindakan segera untuk melindungi nyawa awam dan membenarkan bantuan makanan masuk ke Gaza, dengan mengancam untuk mengubah sokongan pentadbirannya untuk kempen tentera negara itu terhadap Hamas jika tidak.

Tetapi Biden tidak menunjukkan tanda-tanda dipengaruhi jauh daripada apa yang telah digambarkannya sebagai sokongan “keras” untuk Israel.

Walaupun ditekan balik dari kiri, Biden berlobi kuat untuk mendapatkan Dewan dan Senat meluluskan pakej bantuan luar negara $95 bilion pada April yang termasuk $26.4 bilion untuk Israel.

Keperluan untuk pembiayaan jangka panjang sedemikian untuk pertahanan tentera Israel menjadi lebih jelas selepas serangan tentera Iran pada 14 April, penyokong mengatakan. “Rang undang-undang itu juga akan membantu mengisi semula pertahanan udara Israel, yang menjadi lebih penting berikutan serangan tidak bertanggungjawab dan luar biasa Iran,” kata Penasihat Keselamatan Negara Biden Jake Sullivan pada 24 April. “Ia akan membantu memastikan bahawa Israel mempunyai apa yang diperlukan untuk mempertahankan diri terhadap ancaman benar-benar yang dihadapinya daripada Iran serta kumpulan proksi Iran.”

Biden telah berjuang untuk mencari cara untuk menunjukkan sokongan AS untuk pertahanan Israel dan tekanan ke atas Netanyahu untuk mengurangkan krisis kemanusiaan yang berkembang di Gaza. Sejak ancaman Biden kepada Netanyahu, AS mengatakan mereka telah melihat beberapa peningkatan bantuan masuk ke Gaza. Tetapi sekarang perancang tentera Israel sedang mempersiapkan pasukan untuk menyerang bandar Rafah di selatan Gaza di mana lebih daripada 1 juta orang telah mencari perlindungan. Pegawai AS meningkatkan amaran tentang jumlah kematian awam yang mungkin, dan telah merayu kepada Israel untuk menargetkan pemimpin Hamas dengan taktik yang mengelakkan kematian awam.

Bradley Bowman, pengarah kanan Pusat Kuasa Tentera dan Politik di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi, berkata bahawa apabila pemimpin Iran memanggil untuk “kematian ke atas Israel”, pembuat dasar Amerika harus mengambil ancaman itu dengan serius. “Republik Islam Iran jelas sedang mengejar strategi lingkaran api yang bertujuan mengelilingi Israel untuk tujuan akhirnya memusnahkan negara Yahudi itu,” kata Bowman. Ia adalah ancaman lebih luas kepada Israel itu yang menjadikan Biden tidak mungkin mengurangkan sokongan tentera, walaupun menghadapi protes.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.