(SeaPRwire) –   VANCOUVER, British Columbia — Polis Kanada mengatakan mereka telah menangkap tiga orang tersangka pada Jumaat dalam pembunuhan seorang pemimpin pemisah Sikh pada Jun lalu yang menjadi pusat pertengkaran diplomatik dengan India, dan sedang menyiasat kemungkinan kaitan antara tahanan-tahanan itu dengan kerajaan India.

Tiga warganegara India dalam 20-an tahun yang dikenali sebagai Kamalpreet Singh, Karan Brar dan Karampreet Singh telah ditangkap di Edmonton, Alberta pada Jumaat pagi dalam pembunuhan 45 tahun Hardeep Singh Nijjar oleh penembak bermas k di luar Vancouver, polis berkata.

Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau memicu pertengkaran diplomatik dengan India pada September apabila beliau berkata terdapat “tuduhan yang boleh dipercayai” terhadap keterlibatan India dalam pembunuhan Nijjar.

India menuduh Nijjar mempunyai kaitan dengan keganasan, tetapi menafikan dengan marah terlibat dalam pembunuhan itu. Sebagai tindak balas kepada tuduhan itu, India memberitahu Kanada pada tahun lalu untuk mengeluarkan 41 daripada 62 diplomatnya di negara itu. Ketegangan masih wujud tetapi agak mereda sejak itu.

Tiga suspek itu telah tinggal di Kanada sebagai penduduk tidak kekal, Superintenden Polis Diraja Kanada Mandeep Mooker berkata pada Jumaat dalam sidang akhbar di Toronto.

“Kami sedang menyiasat sama ada terdapat sebarang kaitan dengan kerajaan India,” kata Mooker sambil menambah bahawa ia adalah “penyiasatan berterusan”.

Timbalan Komisioner Polis Diraja Kanada David Teboul berkata pihak berkuasa Kanada sedang berbual dengan rakan sejawat di India. “Saya akan menggambarkan kerjasama itu agak mencabar,” katanya. “Ia telah menjadi sangat sukar.”

Tiga lelaki itu dijangka akan dipindahkan ke Columbia British pada Isnin untuk menghadapi tuduhan pembunuhan pertama darjah dan perikatan untuk membunuh.

Nijjar, warganegara India yang dilahirkan di Kanada, adalah seorang tukang paip dan juga pemimpin dalam apa yang tinggal daripada gerakan yang pernah kuat untuk mewujudkan tanah air Sikh merdeka, dikenali sebagai Khalistan. Tetapi beliau menafikan dakwaan kaitan dengan keganasan.

Satu dasawarsa penuh keganasan Sikh menggoncang utara India pada tahun 1970-an dan 1980-an, sehingga ia ditumpaskan dalam serangan kerajaan di mana beribu-ribu orang terbunuh, termasuk pemimpin Sikh terkemuka.

Gerakan Khalistan telah kehilangan banyak kuasa politiknya tetapi masih mempunyai penyokong di negeri India Punjab, serta dalam diaspora Sikh luar negara yang besar. Walaupun pemberontakan aktif telah berakhir bertahun-tahun yang lalu, kerajaan India telah memberi amaran berulang kali bahawa pemisah Sikh cuba untuk bangkit semula.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.