149th Kentucky Derby

(SeaPRwire) –   Sabtu akan menandakan larian ke-150 Kentucky Derby, yang berlangsung di Churchill Downs. Walaupun liputan Derby mungkin akan memberi tumpuan kepada perlumbaan dan momen yang tidak dapat dilupakan dari masa lalu, ulang tahun yang bersejarah ini juga merupakan masa yang sesuai untuk memeriksa sejarah perkauman sukan ini dan keluarga Churchill yang memberi nama Churchill Downs.

Kisah Churchill Downs bermula dengan ketua keluarga, Armistead Churchill. Dilahirkan pada 1733, beliau berjuang untuk penjajah Virginia semasa Perang Revolusi. Kemudian beliau memperoleh beberapa ratus ekar tanah di apa yang kemudiannya menjadi Louisville, Ky. Armistead menggunakan buruh hamba untuk bekerja di tanah dan apabila beliau meninggal dunia, beliau meninggalkan sebahagian hartanah kepada anak lelaki bongsunya, Samuel B. Churchill Sr.

Sekitar 1850, Samuel memberikan sebahagian tanahnya kepada dua daripada anak lelakinya, John dan Henry. Anak lelaki Churchill menyewakan bahagian kepada keponakan bernama Meriwether Lewis Clark Jr., cicit penjelajah terkenal William Clark dari Ekspedisi Lewis dan Clark. Clark mengasaskan Louisville Jockey Club dan membina trek lumba kemudian dinamakan Churchill Downs untuk menghormati keluarga di atas tanah yang ia berdiri. Churchill Downs dibuka pada tahun 1875 dan Derby adalah acara sukan berterusan yang paling lama di Amerika Syarikat.

Kekayaan keluarga Churchill bergantung kepada buruh hamba. Armistead Churchill, yang pertama kali memindahkan keluarga ke Kentucky, adalah cicit pemilik ladang kaya Virginia, . Apabila cicitnya berpindah ke Kentucky, beliau menghantar orang hamba terlebih dahulu untuk membersihkan tanah dan membina rumah untuk keluarga pemilik hamba berkulit putih. Sebagai salah satu keluarga yang paling kaya di kawasan itu, keluarga Churchill membesar kena, tembakau, dan tanaman lain. Penjualan barang-barang itu membenarkan mereka mewah terlibat dalam hal ehwal awam dan kebebasan untuk membiak dan lumba kuda.

Churchill Downs

Sebaik sahaja kematiannya, Samuel Churchill meninggalkan orang hambanya kepada anak-anaknya, dan mereka terus mengeksploitasi ini. Anak perempuannya yang paling muda, Julia, berkahwin dengan seorang doktor dan pemilik hamba bernama Luke P. Blackburn. Seorang penduduk asal Kentucky, Blackburn berkahwin dengan Julia pada 1857, dan kedua-dua mereka menikmati keistimewaan kekayaan generasi yang diturunkan dari keluarga Churchill. Pasangan itu mewarisi sebuah rumah besar di Louisville, yang buruh hambanya membantu mengekalkannya.

Semasa Perang Saudara, Blackburn adalah seorang penyokong Konfederat yang tegas. Beliau terlalu tua untuk berkhidmat sebagai askar, tetapi beliau berikrar untuk meminjamkan bantuan sebagai ejen awam tentera Konfederat. Pada 1863, gabenor Mississippi melantik beliau sebagai pelombong blokade di Kanada yang diberi tugas menyeludup bekalan penting kepada tentera Konfederat.

Pada 1864, Blackburn bepergian ke Bermuda untuk memberi bantuan semasa wabak Demam Kuning di sana, dan itulah di mana beliau mungkin merancang untuk menggunakan peperangan jangkitan terhadap Kesatuan. menurut wartawan dan penulis Molly C. Crosby, Blackburn mengumpul pakaian yang kotor dengan darah dan muntah mangsa Demam Kuning. Beliau meletakkan mereka dalam peti dan menghantarnya ke Kanada. Rancangannya adalah untuk menyeludup peti ke bandar-bandar utara untuk menjangkiti orang dan merosakkan tentera Kesatuan. Salah satu peti itu bertujuan ke Washington, D.C., dan Presiden Abraham Lincoln.

Rancangan Blackburn gagal. Pertama, John Wilkes Booth membunuh Lincoln sebelum rancangan Blackburn sepenuhnya terungkap. Kedua, walaupun peti itu berakhir di Rumah Putih, tiada seorang pun akan mendapat Demam Kuning. Perubatan abad ke-19 belum mengetahui bahawa penyakit itu dipindahkan melalui nyamuk dan bukan pakaian kotor.

Rancangan Blackburn hanya ditemui selepas Perang Saudara berakhir. Terdapat bukti mencukupi daripada saksi mata dan rakan sekerja untuk memberi kredibiliti kepada tuduhan peperangan jangkitan. Oleh kerana beliau menetap di Kanada ketika itu, Blackburn berdiri di Toronto. Mahkamah membebaskannya, terutamanya kerana tuduhan cubaan pembunuhan diturunkan kepada pelanggaran keberkecualian Kanada. Walau bagaimanapun, mereka tidak dapat menentukan sama ada peti pakaian kotor itu pernah berada di tanah Kanada dan oleh itu di bawah bidang kuasa undang-undang mereka.

Walaupun dibebaskan, perasaan awam berpaling terhadap Blackburn. Beliau kekal di Kanada selepas perang. Hanya pada tahun 1867 Blackburn mendengar rancangan untuk kembali ke AS. Beliau telah mendengar wabak Demam Kuning di Louisiana dan Texas dan menggunakannya ke untungannya. Beliau dengan berani menulis petisyen untuk kembali kepada Andrew Johnson, yang telah mengambil alih jawatan presiden selepas pembunuhan Lincoln. “Saya mempunyai banyak pengalaman dalam rawatan penyakit ini dan yakin saya dapat memberikan perkhidmatan penting kepada rakyat saya yang menderita dan mati,” tulisnya. Blackburn tidak pernah menunggu jawapan dan berangkat ke AS tanpa sebarang kebenaran atau pembebasan yang nyata.

Pada 1873, beliau dan Julia berpindah semula ke Kentucky, dan beliau membuka amal perubatan di sana. Perkahwinannya dengan anak perempuan Churchill serta merta melemparkannya ke dalam syarikat elit Louisville. Blackburn memulihkan imejnya dengan membantu mengawal beberapa lagi wabak Demam Kuning di Tennessee, Florida, dan bahagian Kentucky. Ketenaran dan sambungannya membuat bertanding untuk jawatan politik menjadi kemungkinan dan pada 1878, beliau mengumumkan pertandingan untuk gabenor.

Pada masa yang sama, wabak Demam Kuning berlaku lagi, dan Blackburn menangguhkan kempennya untuk merawat orang sakit. Beliau terbukti begitu berjaya sehingga orang di seluruh negeri memuji usahanya. Beliau menunggang gelombang populariti itu untuk memenangi pilihan raya dan mencapai pejabat politik tertinggi di negeri itu.

Ia adalah dalam latar belakang pemilikan hamba, sokongan Konfederat, dan peperangan jangkitan bahawa Kentucky Derby berlangsung di Churchill Downs. Hobi kegemaran Gabenor Blackburn adalah menonton perlumbaan kuda. Pemilik di Memphis bahkan menamakan kuda selepas beliau, “Luke Blackburn”, yang kemudian bertanding dalam dan memenangi berdozen-dozen perlumbaan.

Warisan pemilikan hamba dan perkauman di negara dan di Kentucky membentuk lumba kuda di Churchill Downs. Walaupun lelaki hitam asalnya menyertai, animositi perkauman membawa kepada pengecualian hampir keseluruhan orang hitam dari sukan pada zaman Jim Crow. Joki hitam pertama Kentucky Derby adalah Oliver Lewis yang menunggang kuda bernama Aristides pada tahun 1875. Jurulatih kuda itu juga seorang lelaki hitam, Ansel Williamson. Tetapi segera selepas itu, joki dan jurulatih hitam dilarang secara sistematik daripada pertandingan dan pampasan.

Pada tahun 1921, seorang joki hitam perlumbaan di Kentucky Derby buat kali terakhir selama 80 tahun. Hanya pada tahun 2000 Marlon St. Julien memecah kekeringan dan menjadi joki hitam pertama untuk berlumba di Derby pada zaman moden. Walaupun usaha terkini untuk meningkatkan perwakilan orang hitam dalam industri lumba kuda, warisan perkauman masih dirasai hari ini.

Kentucky Derby merupakan tradisi yang dihargai di Louisville dan kalangan masyarakat lumba kuda. Penggemar mungkin percaya bahawa mendedahkan akar perkauman pokok keluarga Churchill akan merosakkan imej acara dan mengurangkan keseronokannya. Tetapi kebalikannya mungkin benar-benar terbukti.

Suatu sukan dan acara yang lama menjadi hampir eksklusif domain orang putih boleh mencapai penonton baru dan tahap keseronokan yang lebih tinggi jika warisan perkauman dihadapi dengan jujur dan didedahkan. Usaha sedemikian akan menunjukkan kepada banyak orang, mungkin terutamanya kepada mereka yang secara bersejarah telah dikecualikan dari sukan itu, bahawa Kentucky Derby dan keghairahan dan budaya yang mengelilinginya boleh untuk sesiapa sahaja. Lebih penyertaan dan penghargaan melalui kebenaran sejarah adalah kemenangan untuk sukan dan orang yang menikmatinya.

Jemar Tisby ialah profesor sejarah di , sebuah kolej hitam bersejarah di Louisville yang ditubuhkan pada 1879. Beliau kerap menulis di laman webnya dan buku masa depannya,, The Spirit of Justice: Stories of Faith, Race, and Resistance tersedia untuk .

Made by History membawa pembaca ke t

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.