US-Gaza Aid

(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Seorang pegawai kanan PBB mengatakan Jumaat bahawa utara Gaza yang teruk terjejas kini berada dalam “kelaparan sepenuhnya” selepas lebih enam bulan kebuluran dan sekatan ketat Israel terhadap penghantaran makanan ke wilayah Palestin.

Cindy McCain, pengarah Agensi Pembangunan Antarabangsa Amerika Syarikat di PBB Program Makanan Sedunia, menjadi pegawai antarabangsa terkemuka sehingga kini mengisytiharkan bahawa orang awam terperangkap di bahagian utara Gaza yang paling terputus telah melepasi ambang kelaparan.

“Ini mengerikan,” kata McCain dalam temubual dengan rancangan “Meet the Press” NBC yang akan disiarkan Ahad. “Ada kelaparan – kelaparan sepenuhnya – di utara, dan ia sedang bergerak ke selatan.”

Beliau berkata gencatan senjata dan aliran bantuan yang jauh lebih besar melalui laluan darat dan laut adalah penting untuk menangani bencana kemanusiaan yang semakin meningkat di Gaza, tempat tinggal 2.3 juta orang.

Tiada komen segera dari Israel, yang mengawal kemasukan ke Gaza dan mengatakan ia mula membenarkan lebih banyak makanan dan bantuan kemanusiaan yang lain melalui penyeberangan darat.

Panel yang berfungsi sebagai pemerhati antarabangsa yang diiktiraf untuk krisis makanan mengatakan awal tahun ini bahawa utara Gaza berada di ambang kelaparan dan berkemungkinan mengalaminya pada bulan ini. Kemas kini berikutnya tidak akan datang sebelum musim panas ini.

Salah seorang pegawai bantuan kemanusiaan USAID di Gaza memberitahu Associated Press bahawa persiapan darat untuk laluan laut baru yang diketuai Amerika Syarikat sedang berjalan mengikut jadual untuk membawa lebih banyak makanan – termasuk rawatan untuk ratusan ribu kanak-kanak kelaparan – menjelang awal atau pertengahan Mei. Itulah masa tentera Amerika Syarikat menjangkakan siap membina pelantar untuk menerima penghantaran.

Meningkatkan penghantaran bantuan melalui laluan laut yang dirancang dan disokong Amerika Syarikat akan beransur-ansur kerana kumpulan bantuan menguji pengedaran dan pengaturan keselamatan untuk pekerja bantuan, kata pegawai USAID itu.

Pegawai itu berbual di bawah syarat kerahsiaan mengenai kebimbangan keselamatan untuk kerja yang dilakukan di zon konflik. Mereka antara kakitangan agensi pertama memberikan komen mengenai status persiapan untuk inisiatif Biden , yang USAID membantu menyelaraskan keselamatan dan pengedaran di darat.

Di sebuah kilang di kawasan luar bandar Georgia Jumaat, Pentadbir USAID Samantha Power menunjuk kepada krisis makanan di Gaza dan bahagian-bahagian dunia yang lain ketika mengumumkan pelaburan $200 juta bertujuan meningkatkan pengeluaran pasta nutrisi kecemasan untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun yang kelaparan.

Power bercakap kepada pekerja kilang, petani kacang dan tokoh-tokoh tempatan duduk di antara palet pasta di Mana, sebuah pertubuhan bukan keuntungan di Fitzgerald. Ia antara dua kilang di Amerika Syarikat yang menghasilkan rawatan nutrisi, yang menggunakan kacang hancur, susu bubuk, gula dan minyak, siap dimakan dalam beg plastik berbentuk beg ketsup besar.

“Usaha, visi ini menepati masa,” kata Power. “Ia tidak mungkin lebih tepat masa, lebih perlu atau lebih penting.”

Di bawah tekanan dari Amerika Syarikat dan negara-negara lain, pegawai Israel baru-baru ini mula perlahan-lahan membuka semula sesetengah penyeberangan sempadan untuk hantaran bantuan.

Tetapi bantuan melalui laluan laut, sebaik sahaja beroperasi, masih hanya akan melayani separuh daripada 500,000 orang yang memerlukan bantuan di Gaza. Pertubuhan bantuan termasuk USAID menekankan bahawa mendapatkan lebih banyak bantuan melalui penyeberangan sempadan adalah penting untuk mengelakkan kelaparan.

Kanak-kanak bawah umur 5 tahun antara yang pertama mati apabila peperangan, kemarau atau bencana lain mengurangkan bekalan makanan. melaporkan kematian pertama akibat kelaparan awal Mac dan mengatakan kebanyakan yang mati adalah kanak-kanak.

Power berkata PBB telah meminta 400 tan metrik pasta nutrisi “berdasarkan kelaparan teruk yang melanda seluruh Gaza sekarang, dan krisis kemanusiaan akut dan teruk.” USAID dijangka menyediakan suku daripada itu, katanya.

Secara global, katanya di kilang Georgia, rawatan yang dihasilkan di sana “akan menyelamatkan nyawa tak terkira, jutaan nyawa.”

USAID bekerjasama dengan Program Makanan Sedunia dan rakan-rakan bantuan kemanusiaan dan kerajaan yang lain mengenai , sementara tentera Amerika Syarikat menyiapkan pelantarnya. Presiden Joe Biden, di bawah tekanan untuk berbuat lebih untuk melegakan bencana kemanusiaan di Gaza ketika menyokong tentera Israel, mengumumkan projek awal Mac.

Pusat Pemerintahan Amerika Syarikat mengatakan dalam kenyataan Jumaat bahawa pemasangan pelantar terapung secara laut sementara ditangguhkan kerana angin kencang dan ombak besar, yang menyebabkan keadaan tidak selamat bagi askar. Pelantar separa siap dan kapal tentera yang terlibat telah ke Pelabuhan Ashdod di Israel, di mana kerja akan diteruskan.

Seorang pegawai Amerika Syarikat berkata laut yang tinggi akan menangguhkan pemasangan selama beberapa hari, mungkin sehingga minggu depan. Pegawai itu, yang berbual di bawah syarat kerahsiaan mengenai butiran operasi, berkata tangguhan mungkin lebih lama jika cuaca buruk berterusan kerana anggota tentera dan penyelam perlu masuk air untuk pemasangan akhir.

Kesukaran minggu ini dengan penghantaran bantuan pertama melalui laluan darat yang dibuka semula ke utara Gaza menekankan ketidakpastian mengenai keselamatan dan bahaya yang masih dihadapi pekerja bantuan. Penduduk penggembala Israel menghalang konvoi sebelum ia menyeberang Rabu. Sekali di Gaza, konvoi itu dirampas oleh militan Hamas, sebelum pegawai PBB merebut semula.

Di Gaza, rawatan nutrisi untuk kanak-kanak kelaparan paling diperlukan segera di bahagian utara wilayah Palestin itu. Orang awam telah terputus dari kebanyakan bekalan bantuan, dibom serangan udara Israel dan dipaksa bersembunyi oleh pertempuran.

Kadar kekurangan zat makanan akut di sana antara kanak-kanak bawah umur 5 tahun meningkat dari 1% sebelum perang kepada 30% lima bulan kemudian, kata pegawai USAID itu. Beliau memanggil ia peningkatan kelaparan terpantas dalam sejarah baru-baru ini, lebih daripada dalam konflik dan kekurangan makanan teruk di Somalia atau Sudan Selatan.

Salah satu daripada beberapa kemudahan perubatan yang masih beroperasi di utara Gaza, hospital Kamal Adwan, dikepung oleh ibu bapa membawa beribu-ribu kanak-kanak dengan kekurangan zat makanan untuk rawatan, kata pegawai itu. Pegawai bantuan yakin banyak lagi kanak-kanak kelaparan masih tidak diketahui dan memerlukan, dengan keluarga tidak dapat membawa mereka melalui pertempuran dan sekatan untuk rawatan.

Menyelamatkan kanak-kanak yang sangat kekurangan zat makanan khususnya memerlukan penghantaran bantuan yang jauh lebih besar dan keadaan tenang dalam pertempuran, kata pegawai itu, supaya pekerja bantuan boleh menubuhkan kemudahan rawatan di seluruh wilayah dan keluarga boleh selamat membawa kanak-kanak untuk rawatan berterusan yang diperlukan.

___

Bynum melaporkan dari Fitzgerald, Georgia. Penyertaan Associated Press Lolita C. Baldor di Washington dan Edith M. Lederer di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.